valasz.hu/itthon/havas-gyurcsanyeknak-kilatastalansag-sivarsag-ezek-vagytok-ti-74107

http://valasz.hu/itthon/havas-gyurcsanyeknak-kilatastalansag-sivarsag-ezek-vagytok-ti-74107

Soros György, az almaképű, „aranyszívű kis magyar”

/ 2017.08.07., hétfő 19:23 /

Sajtótörténeti leletet közölt a Wang folyó versei nevű blog, majd nyomukban az Index. A harmincas évekből előtúrt írásból kiderül, hogy a 9 éves Soros György játékból lapkészítéssel és -eladással mulatta az időt nyaranta a Lupa-szigeten. A dolog hátteréről tudni kell, hogy a Soros családnak háza volt a különleges atmoszférájú kis budapesti szigeten; Soros Tivadar és felesége egy kis fehér Bauhaus házban töltötte a melegebb hónapokat, mely máig megvan. (Elég jó történet a Lupáé, akit érdekel, olvassa el az imént linkelt cikket, vagy Ablonczy Balázs írását Rejtelmes sziget címmel.)

Tehát ott tartottunk, hogy a kis Soros György Lupai Újság címmel lapot szerkesztett és árult nyaralótársainak, ennek a híre pedig a 8 órai újság nevű korabeli színes laphoz is eljutott. Egy 1939-es cikk beszámol Soros egyszemélyes szerkesztőségéről, és hogy miért „aranyszívű kis magyar” ő. Feltehetően ez Soros György első dokumentált adakozása: a Lupai Újság bevételeit finn embereknek ajánlotta fel, az 1939–40-es finn–szovjet téli háború miatt. Ami minden kétséget kizáróan jobb cél, mint a Közel-Keletről Európába tartó migráció támogatása. Idézem a 8 órai újságot:

„Zord keresztkérdések alá fogom ezt a Gyurit. Szolgálatkészen, türelmesen állja a felnőttek faggatását. A pénz az övé. Nem, nem Apukától kapta, Anyukától sem. Az övé. Ő kereste. Hogyan? Hát még a nyáron. Mert ő nyáron lapszerkesztő, kiadó és rikkancs egy személyben. A Lupa-szigeten szoktak nyaralni. És ilyenkor ő lapot alkot, a »Lupai Újságot«. Egyetlen újságírója, szerkesztője, riportere, kihordója a lapnak egész nyáron. Hogy kamarai tag-e? Nem, azt nem, de a lapot főleg felnőtték veszik, mert hát a gyerekeknek nincs pénzük. Ő azonban így tud pénzt keresni, és mostanáig őrizte a gipszkörte-perselyben a Karácsonyra félretett két bankót. Látszik is a sokszorosan összegyűrt pénzen, rátapadt a gipszpor. A perselyt most összetörték és a pénzt elhozta. A finneknek. […] Soros Gyuri, negyedikes elemista, akinek öt kettese volt a legutóbbi bizonyítványában, az almaképű mosolygós kis vendég, a »Lupai Újság« mindenes-főszerkesztője, az aranyszívű kis magyar megnyugszik, amikor átvesszük ajándékát. Aztán összecsappantja a tolltartót, bokázik egyet,»kezicsókolom«, felnyúl a kilincshez és hazamegy.

Eddig tehát a Soros-krónika Indexen idézett fejezete. Akit érdekel a téma, elolvashatja Radnóti Sándor visszaemlékezéseit is a Soros családról. Az esztéta a Magyar Narancs egy korábbi számában írta meg, hogy az ötvenes években édesapja minden csütörtök este bridzsezett, mégpedig egy Uray nevű optikussal, egy Baracs nevű ügyvéddel és egy másik ügyvéddel, Soros Tivadarral. Igen, Soros György édesapjával:

Hozzájuk néha nyaranta ki is mentünk lupa-szigeti nyaralójukba. Kisfiú voltam, s nem emlékszem, hogy Nyugaton élő két fiukról szó esett volna, de szüleim előtt ez nyilván nem lehetett titok. A 80-as években, amikor megismerkedtem Soros Györggyel, egyszer megemlítettem ezt neki, de hamar napirendre tért fölötte. 1984-ben, amikor Soros-ösztöndíjjal négy hónapot töltöttem a New York Universityn, egy kiállításmegnyitón Bözsi nénivel is találkoztam (Tivadar már nem élt), de ő sem volt érzelmes ember, s a szívélyes érdeklődésnél (talán anyám felől) tovább nem ment a rövid beszélgetés. A gazdag emberek önvédelme lehet a hűvös tárgyilagosság, hiszen az érzelmi kitárulkozás – gondolhatják (és tapasztalhatják) – könnyen indíthatja a másikat kéregetésre. De az érzelmektől kevéssé befolyásolt racionális tervezés Soros György családi öröksége is lehetett, hiszen apja memoárjából (amelyben apám is föltűnik Recht Pistaként) kiderül, hogy Soros Tivadar a vészkorszakban hihetetlen észszerűen ismerte föl a veszélyt, s úgy döntött, nagyobb az esély a túlélésre, ha minden családtag, beleértve a kamasz fiúkat is, külön rejtőzik el. Az én érzelmes apám homlokegyenest az ellenkezőt gondolta, s amikor zsidó kispolgárok tanácsot kértek tőle, mint házi gyermekorvosuktól, hogy nem lenne-e helyes a nehéz időkben a gyereket elküldeni vidékre a nagyszülőkhöz, mindig azt tanácsolta, hogy maradjon együtt a család. S mivel a vidéki zsidóságot kiirtották, ezért aztán még ma is időnként megszólítanak az utcán idős embe­rek, hogy ezzel a tanáccsal apám megmentette az életüket. De az idős Soros, aki nagy vagány volt, sem tévedett, hiszen a família minden tagja túlélte az üldöztetést.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.