Soros György, az almaképű, „aranyszívű kis magyar”

/ 2017.08.07., hétfő 19:23 /

Sajtótörténeti leletet közölt a Wang folyó versei nevű blog, majd nyomukban az Index. A harmincas évekből előtúrt írásból kiderül, hogy a 9 éves Soros György játékból lapkészítéssel és -eladással mulatta az időt nyaranta a Lupa-szigeten. A dolog hátteréről tudni kell, hogy a Soros családnak háza volt a különleges atmoszférájú kis budapesti szigeten; Soros Tivadar és felesége egy kis fehér Bauhaus házban töltötte a melegebb hónapokat, mely máig megvan. (Elég jó történet a Lupáé, akit érdekel, olvassa el az imént linkelt cikket, vagy Ablonczy Balázs írását Rejtelmes sziget címmel.)

Tehát ott tartottunk, hogy a kis Soros György Lupai Újság címmel lapot szerkesztett és árult nyaralótársainak, ennek a híre pedig a 8 órai újság nevű korabeli színes laphoz is eljutott. Egy 1939-es cikk beszámol Soros egyszemélyes szerkesztőségéről, és hogy miért „aranyszívű kis magyar” ő. Feltehetően ez Soros György első dokumentált adakozása: a Lupai Újság bevételeit finn embereknek ajánlotta fel, az 1939–40-es finn–szovjet téli háború miatt. Ami minden kétséget kizáróan jobb cél, mint a Közel-Keletről Európába tartó migráció támogatása. Idézem a 8 órai újságot:

„Zord keresztkérdések alá fogom ezt a Gyurit. Szolgálatkészen, türelmesen állja a felnőttek faggatását. A pénz az övé. Nem, nem Apukától kapta, Anyukától sem. Az övé. Ő kereste. Hogyan? Hát még a nyáron. Mert ő nyáron lapszerkesztő, kiadó és rikkancs egy személyben. A Lupa-szigeten szoktak nyaralni. És ilyenkor ő lapot alkot, a »Lupai Újságot«. Egyetlen újságírója, szerkesztője, riportere, kihordója a lapnak egész nyáron. Hogy kamarai tag-e? Nem, azt nem, de a lapot főleg felnőtték veszik, mert hát a gyerekeknek nincs pénzük. Ő azonban így tud pénzt keresni, és mostanáig őrizte a gipszkörte-perselyben a Karácsonyra félretett két bankót. Látszik is a sokszorosan összegyűrt pénzen, rátapadt a gipszpor. A perselyt most összetörték és a pénzt elhozta. A finneknek. […] Soros Gyuri, negyedikes elemista, akinek öt kettese volt a legutóbbi bizonyítványában, az almaképű mosolygós kis vendég, a »Lupai Újság« mindenes-főszerkesztője, az aranyszívű kis magyar megnyugszik, amikor átvesszük ajándékát. Aztán összecsappantja a tolltartót, bokázik egyet,»kezicsókolom«, felnyúl a kilincshez és hazamegy.

Eddig tehát a Soros-krónika Indexen idézett fejezete. Akit érdekel a téma, elolvashatja Radnóti Sándor visszaemlékezéseit is a Soros családról. Az esztéta a Magyar Narancs egy korábbi számában írta meg, hogy az ötvenes években édesapja minden csütörtök este bridzsezett, mégpedig egy Uray nevű optikussal, egy Baracs nevű ügyvéddel és egy másik ügyvéddel, Soros Tivadarral. Igen, Soros György édesapjával:

Hozzájuk néha nyaranta ki is mentünk lupa-szigeti nyaralójukba. Kisfiú voltam, s nem emlékszem, hogy Nyugaton élő két fiukról szó esett volna, de szüleim előtt ez nyilván nem lehetett titok. A 80-as években, amikor megismerkedtem Soros Györggyel, egyszer megemlítettem ezt neki, de hamar napirendre tért fölötte. 1984-ben, amikor Soros-ösztöndíjjal négy hónapot töltöttem a New York Universityn, egy kiállításmegnyitón Bözsi nénivel is találkoztam (Tivadar már nem élt), de ő sem volt érzelmes ember, s a szívélyes érdeklődésnél (talán anyám felől) tovább nem ment a rövid beszélgetés. A gazdag emberek önvédelme lehet a hűvös tárgyilagosság, hiszen az érzelmi kitárulkozás – gondolhatják (és tapasztalhatják) – könnyen indíthatja a másikat kéregetésre. De az érzelmektől kevéssé befolyásolt racionális tervezés Soros György családi öröksége is lehetett, hiszen apja memoárjából (amelyben apám is föltűnik Recht Pistaként) kiderül, hogy Soros Tivadar a vészkorszakban hihetetlen észszerűen ismerte föl a veszélyt, s úgy döntött, nagyobb az esély a túlélésre, ha minden családtag, beleértve a kamasz fiúkat is, külön rejtőzik el. Az én érzelmes apám homlokegyenest az ellenkezőt gondolta, s amikor zsidó kispolgárok tanácsot kértek tőle, mint házi gyermekorvosuktól, hogy nem lenne-e helyes a nehéz időkben a gyereket elküldeni vidékre a nagyszülőkhöz, mindig azt tanácsolta, hogy maradjon együtt a család. S mivel a vidéki zsidóságot kiirtották, ezért aztán még ma is időnként megszólítanak az utcán idős embe­rek, hogy ezzel a tanáccsal apám megmentette az életüket. De az idős Soros, aki nagy vagány volt, sem tévedett, hiszen a família minden tagja túlélte az üldöztetést.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.