„Soros kottájából játszik”, de nem gyűlöli Magyarországot

/ 2018.02.20., kedd 09:40 /

Világpolitikai, de talán még uniós szinten sem valami eget rengető, amikor egymásnak esik a – brüsszeli csúcsokon rendre kedélyesen parolázó – magyar és luxemburgi külügyminiszter, kettejük hazai felhasználásra készült szidalmait ezért érdemes annak valódi jelentőségéhez képest nézni. Szijjártó Péter és Jean Asselborn 24 óra alatt lejátszott szájkaratéja ugyanakkor rendkívül szórakoztató, mintha nem is diplomaták, hanem rugdalózóba szuszakolt telepi srácok akarnák lenyomni egymást.

Az első ütést Asselborn vitte be, aki a német Der Tagesspiegelnek értékelte Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét, melyben a miniszterelnök a menetrend szerinti sorosozásban odáig jutott, hogy ma „Nyugatról veszély fenyeget”. Úgyhogy a tőlünk nyugatra fekvő Luxemburg szocialista fődiplomatája ezt nem hagyhatta annyiban; olyanokat mondott, hogy:

  • Orbán Viktor hozzáállása a menekülteknek segítő civil szervezetek tevékenységéhez diktátorhoz illő: fontosabb neki a hatalom megőrzésére irányuló ösztönzés, mint bármiféle politikai erkölcsi tartás.
  • Magyarország  feltartóztathatatlanul alakul át egy olyan országgá, amely elveszítette az emberi méltóság iránytűjét. Orbán Viktor a hazájukat a háború és a nyomorúság miatt elhagyni kényszerülő muzulmán menekültek elleni trágár félelemkeltéssel úgy tesz, mintha a kereszténységet védelmezné, ezzel kiforgatja a keresztény erkölcsöt.
  • Nyomatékosan aktiválni kell az EU-s szavazati jog felfüggesztésével járó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást.
  • Az EU-nak fel kell állnia és fel kell háborodnia, az ENSZ emberi jogi főbiztosának pedig haladéktalanul jelentést kell tennie a magyarországi fejleményekről az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

A Bem téren a nyugati bírálóinkkal szemben alkalmazott „szemet szemért, fogat fogért” diplomácia jegyében Szijjártó Péter válasza nem késett sokáig (érdekesség, hogy a távirati iroda ezt fél órával előbb közölte, mint Asselborn nyilatkozatát):

  • Jean Asselborn  gyűlöli Magyarországot, ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik. Ők elárasztanák Európát, így Magyarországot is migránsokkal, szélsőségesen liberálisok, elfogadhatatlan álláspontot képviselnek.
  • Jean Asselborn a mostani nyilatkozatával minden határon túlment. Egy ostoba ember, a magyarok azonban nem azok, a magyaroknak nincs szükségük a luxemburgi külügyminiszter agymenéseire ahhoz, hogy tudják mi a jó nekik.

De itt még nem volt vége, mert az „ostoba ember” a Magyar Nemzetnek riposztolt:

  • Nem gyűlölöm Magyarországot, sem Szijjártó Pétert vagy Orbán Viktort. Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban.
  • Soha nem találkoztam még Soros Györggyel, sőt azt sem tudom mi az a „Soros-terv”! (…) A migrációnak határt kell szabni, de a genfi egyezmény értelmében menekültként elismert embereknek segíteni kell. Ha valakinek háború miatt kell menekülnie a hazájából, akkor nem beszélhetünk korlátokról.
  • Személyesen teljesen normális kapcsolatom van Péterrel. És nekem nincs is semmi gondom vele. Nincs bennem gyűlölet, vagy tüske, ami hatással lenne a viszonyunkra. (…) Nem vagyunk ellenségek, mégis úgy vitatkozunk, mintha azok lennénk. (…) A magyar embereknek meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára.

Türelmetlenül várjuk a 4. menetet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.