valasz.hu/itthon/kuss-a-bulinegyednek-van-erv-a-funyiroelv-mellett-is-127461

http://valasz.hu/itthon/kuss-a-bulinegyednek-van-erv-a-funyiroelv-mellett-is-127461

„Stróman vagyok, nem turista”

/ 2017.01.18., szerda 14:50 /

Hiába az offshore-botrányok, a hazai politikai-gazdasági elit nemigen hagy fel a pénzkimenekítéssel. Értő strómanokból nincs hiány: Svájcban és Luxemburgban öt magyar hátterű vagyonkezelő irodát azonosítottunk.

Két hete a Válasz.hu-n az örökbecsű „aki másnak vermet ás, maga esik bele” közmondással szembesítettük Molnár Csabát. Történt ugyanis, hogy a Demokratikus Koalíció alelnöke – korrupt fideszesek fészkeit kutatva – kisfilmet forgatott „az adóelkerülők és vagyoneltitkolók Mekkájában”, a svájci Zugban. Becsülettel felragasztott egy-egy „Visszavesszük” matricát például a Rogán Antal intézőembere titulussal illetett Kertész Balázs ottani ingatlanára, az ugyancsak magyar gyökerű MET energiakereskedő holdingközpontjának kapujára, sőt a bukott Quaestor-vezér strómanjainak levélszekrényére is.

Utóbbi volt az öngól: a Tarsoly Csabát kiszolgáló Geneva Group ugyanis 2010-től hat éven át csúcsvezetőként (legutóbb üzletfejlesztési igazgatóként) alkalmazta a DK-elnök Gyurcsány Ferenc régi bizalmasát, Tunyogi Lászlót. A fideszes vagyonmenekítőket üldöző Molnár tehát – akarva-akaratlanul – olyan Zug-elvtársra hívta fel a figyelmet, aki az MSZMP KB munkatársaként annak idején a kapitalizmus eltakarítására „szerződött”, ám végül a világ milliárdosainak boldogulását segítgette Svájcból. (Tunyogi a Horn-érában a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának vezetője volt, majd a Gyurcsány-féle Altus cégcsoporthoz tartozó Perfekt-Audit Rt. igazgatósági tagja, illetőleg a Perfekt Rt. üzletág-igazgatója lett, 2002 után pedig tanácsadóként támogatta a szocialisták kormányzati nagyprojektjeit.)

Az adótervezésre és vagyonoptimalizálásra szakosodott Geneva Group ugyanakkor nem Tunyogi László 2010-es megjelenésével vált félig-meddig magyarrá. A társaság pénzügyi igazgatóját az ezredfordulótól Valentik Csabának hívják – az ő telefonszáma körbe is járt az elmúlt másfél évtizedben a Svájc felé tájékozódó hazai potentátok között. Összefoglalónkban (lásd az előző oldalon) bal- és jobboldali ügyfeleket egyaránt feltüntettünk a neve mellett: Puch László MSZP-pénztárnoktól a valamikori SZDSZ felvilágán és Tarsoly Csabán át a mai Fidesz-korszak Magyar Nemzeti Vagyonkezelőjét vezető Szivek Norbertig, továbbá a CBA-ig. Amikor 2015-ben a sajtó a Quaestor-ügy miatt szőrmentén emlegetni kezdte, illetve panamai offshore-ügyletekkel is kapcsolatba hozta Valentiket, rá is kérdeztünk az élelmiszerláncot akkor elnöklő Baldauf Lászlónál a svájci kapcsolatra. „Sok segítséget nyújtott és jó tanácsokat adott (…). Csabával egyébként a nyugat-európai élelmiszerpiac fejlődéséről manapság is konzultálunk” – vallotta be a CBA doyenje.

Noha a világ döntéshozói rendre elpanaszolják, hogy az agresszív nemzetközi adótervezés következtében a kieső költségvetési bevételek összege felbecsülhetetlen, majd irányelvekben rögzítik az offshore- és strómanrendszer végét, az üzleti mogulok mégsem sietnek előbújni cégeik névleges tulajdonosai mögül. Hazánkfiai között is sok még az aktív pénzkimenekítő – és őket nemcsak a Geneva Group, hanem több „magyarul beszélő” helyi iroda csábítja Svájcba vagy épp Luxemburgba.

Valentik Csabáékon kívül még négy ilyen egységet sikerült azonosítanunk. A szocialista Puch László holdudvarának például a magyar származású, Svájc és Ázsia között ingázó Maximilian A. Friedery is besegít – és ugyancsak ő rejtette külföldi paraván mögé a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel szövetséges Duna Aszfalt-tulaj Szíjj László gellérthegyi villaprojektjét. A Várkert Bazár felújításával maradandót alkotó – a miniszterelnök vejeként ismert Tiborcz Istvánnal üzletileg összenőtt – Paár Attila közben egy luxemburgi magyarra támaszkodva hasít a hazai piacon. Kacsóh Gábor internetes bemutatkozójában „vagyonos magánszemélyek” tanácsadójaként ír magáról, de minden szónál többet mond hatékonyságáról, hogy egy általa biztosított luxemburgi „fedőcég” segítségével a Paár-csapat kétmilliárd forintot kaszált a Pollack Mihály téri mélygarázs állami felvásárlásán.

Mindeközben a Rogán Antal révén „láthatóvá vált” Kertész Balázs környékén olyan svájci vállalat tűnt fel – szintén egy gellérthegyi ingatlanfejlesztés gazdájaként –, melynek aláírási jogai egy Zug kantonban élő magyar jógaoktatónál vannak. Veres János egykori MSZP-s pénzügyminiszter közelmúltbeli vállalatalapításánál pedig egy Pécsett végzett, immár az alpesi adóparadicsomban honos ügyvéd segédkezett.

Mint már említettük, Kertész Balázs térben is közel akart lenni a hivatásos „vagyonőrökhöz”, vélhetően ezért vett luxushajlékot Zugban. Más üzletemberek ugyancsak kétlakivá váltak, hogy ne (csak) strómanokon keresztül érintkezzenek a nagy adómachinátorok klubjával. A Figyelő és a Világgazdaság korábbi írásaiból tudhatjuk, hogy felettébb népszerű például a magyarok körében egy Appenzell nevű cseppnyi svájci település. Egyazon cím alatt él – legalábbis papíron – a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. elnöke, ifj. Ádámosi György és a szocialista kormányok pénzügyi tótumfaktuma, a Magyar Fejlesztési Bank éléről leszerelt Erős János. Híres appenzelli még az állam zászlóshajójaként ismert Magyar Villamos Művek műszaki vezérigazgató-helyettese, Zsuga János is.

* * *

A hazai elit kedvenc „vagyonőrei” és a legismertebb ügyfelek

I. Valentik Csaba

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett menedzser 2000 óta pénzügyi igazgató a Zürichtől Zug kantonig érő GGI Geneva Group International AG-nél, mely több tucat jogi, tanácsadó és vagyonkezelő társaság szövetségese. A svájci cégjegyzék szerint Valentik 17 helyi vállalkozásban visel tisztséget. 2010-től 2016-ig ugyancsak a GGI foglalkoztatta (üzletfejlesztési igazgatóként) azt a Tunyogi Lászlót, aki Magyarországon a baloldali kormányok egyik legfontosabb közbeszerzési szakembere volt.

A GGI-csoport, illetve az ehhez társult Schelbert Ügyvédi Iroda (Zug) fontosabb magyarországi ügyfelei egykor és ma:

• A Puch László volt MSZP-pénztárnokhoz köthető Eldra AG-t ez a csapat „kezeli”.

• A Horn-ciklus félidejéig az ÁPV Rt. igazgatóságának SZDSZ-es elnökhelyetteseként, később Gyurcsány Ferenc üzlettársaként jegyzett Virág Attila a Valentik nevén lévő FHI Finanz-Handels und Investment AG-t „koptatta” a 2000-es években.

• Az MNV Zrt.-t irányító Szivek Norbert is erre a zugi alapra építette cégeit, a Cretum AG-t és a Cretum Consult GmbH-t.

• Tarsoly Csaba budai villáját (valamint a Twins Szálloda Kft.-t) a GGI-sek által „gondozott” SH Securities Holding AG birtokolta; a Quaestor exfőnökének ráadásul közös panamai offshore érdekeltsége is volt Valentik Csabával.

• A CBA-csoport csúcsvezetői szintén a GGI-infrastruktúrát használták: a Lázár testvérek a Lavrin Investment AG-t, Breier László cégei a Resdan Holding AG-t és a Fabber SA-t, Krupp József a Kiron Invest AG-t, Rubóczky József pedig a HIA Handelsund Investment AG-t.

II. Maximilian A. Friedery

A magyar származású, most épp kambodzsai (Sihanoukville, tengerpart) lakcímmel operáló üzletember a Zürichi-tó partján fekvő Wollerauban, a MAF Zurich Consulting Group AG-val gyűjti ügyfeleit. Jelenleg 61 svájci vállalkozásban érdekelt, de ő az elnöke a hongkongi NovaCorp (Asia) Ltd.-nek is. A MAF-iroda külföldi divízióját az ugyancsak magyar Papp Márta vezeti.

A MAF-csoport fontosabb magyarországi ügyfelei egykor és ma:

• A Puch László holdudvarába tartozó (fióktelepként a szocialista politikus óbudai, Bojtár utcai irodaházát megjelölő) Elmib Zrt. anyacége jelenleg is a Friedery-féle Elmib AG.

• A Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László az EM Tiefbau Gruppe AG-n (Wollerau) keresztül ellenőrizte azt a Tief Terra Kft.-t, mely épp luxusvillát építtet – saját használatra – a Gellérthegyen.

• A Velencei-tó partján élő, korábban (értsd: az MSZP-s városvezetés idején) a pécsi közösségi közlekedést és kis híján a Zsolnay-gyárat is megszerző Rehus Ernőnek a wolleraui Global Invest Holding AG a központi cége. Ez a vállalat több kemping- és szállodaüzemeltető céget birtokol Magyarországon.

III. Kacsóh Gábor

A német anyanyelvű, de magyarul is folyékonyan beszélő üzletember négy éve vezeti a luxembourgi Deynecourt Ügyvédi Iroda magánvagyonokkal foglalkozó részlegét. Emellett tucatnyi budapesti és soproni cégben feltűnik mint tulajdonos vagy egyéb tisztségviselő. Luxembourgi székhelyén a magyarországi ügyvédi irodát is működtető Exterde Anikó dolgozik a keze alá.

A Deynecourt legfontosabb magyarországi ügyfele:

• A Fidesz-időszak udvari építőcége, a West Hungária Bau (WHB) Kft., illetve a vállalatot irányító Paár Attila körüli projekttársaságok tulajdonosi körében rendre megjelenik a luxembourgi Kapitalanlagegesellschaft für Mitteleuropa (Kagemi) AG. További érdekesség, hogy a magyarországi közbeszerzéseken sikeres Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.-t közvetve maga Kacsóh Gábor birtokolja, noha – biatorbágyi fióktelepe révén – ez az egység is kapcsolható a WHB-csoporthoz.

IV. Osterhaab Andrea

A Crystal Services (Switzerland) AG nevű vagyonkezelő vezetője jógatanárként is dolgozik – „vadászterülete” Zug kanton.

Magyarországi ügyfele:

• Az Átlátszó.hu szerint egyértelműen a Rogán Antal jobbkezeként jegyzett, zugi lakóhellyel is rendelkező Kertész Balázshoz köthető az a Bergavest AG, mely épp egy gellérthegyi villafelújítást menedzsel (a Rezeda 5. Ingatlanhasznosító Kft.-n keresztül). Ebben a svájci cégben Osterhaab Andrea az aláíró.

V. Lantos-Kramis Viktória

A Pécsett végzett jogász a Patrick Storchenegger nevével fémjelzett zugi iroda, a PST Legal & Consulting munkatársa. Storchenegger jelenleg 42 svájci társaságban vállal szerepet.

A PST magyarországi ügyfele:

• A Veres János volt szocialista pénzügyminiszter vezette Pilatus Technology Zrt. anyacége, a Pilatus Technology AG (Zug) szintén Storchenegger neve alatt fut – de a társaság dokumentumai igazolják, hogy Lantos-Kramis ugyancsak közreműködött a vállalkozás beindításában.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.