„Stróman vagyok, nem turista”

/ 2017.01.18., szerda 14:50 /

Hiába az offshore-botrányok, a hazai politikai-gazdasági elit nemigen hagy fel a pénzkimenekítéssel. Értő strómanokból nincs hiány: Svájcban és Luxemburgban öt magyar hátterű vagyonkezelő irodát azonosítottunk.

Két hete a Válasz.hu-n az örökbecsű „aki másnak vermet ás, maga esik bele” közmondással szembesítettük Molnár Csabát. Történt ugyanis, hogy a Demokratikus Koalíció alelnöke – korrupt fideszesek fészkeit kutatva – kisfilmet forgatott „az adóelkerülők és vagyoneltitkolók Mekkájában”, a svájci Zugban. Becsülettel felragasztott egy-egy „Visszavesszük” matricát például a Rogán Antal intézőembere titulussal illetett Kertész Balázs ottani ingatlanára, az ugyancsak magyar gyökerű MET energiakereskedő holdingközpontjának kapujára, sőt a bukott Quaestor-vezér strómanjainak levélszekrényére is.

Utóbbi volt az öngól: a Tarsoly Csabát kiszolgáló Geneva Group ugyanis 2010-től hat éven át csúcsvezetőként (legutóbb üzletfejlesztési igazgatóként) alkalmazta a DK-elnök Gyurcsány Ferenc régi bizalmasát, Tunyogi Lászlót. A fideszes vagyonmenekítőket üldöző Molnár tehát – akarva-akaratlanul – olyan Zug-elvtársra hívta fel a figyelmet, aki az MSZMP KB munkatársaként annak idején a kapitalizmus eltakarítására „szerződött”, ám végül a világ milliárdosainak boldogulását segítgette Svájcból. (Tunyogi a Horn-érában a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának vezetője volt, majd a Gyurcsány-féle Altus cégcsoporthoz tartozó Perfekt-Audit Rt. igazgatósági tagja, illetőleg a Perfekt Rt. üzletág-igazgatója lett, 2002 után pedig tanácsadóként támogatta a szocialisták kormányzati nagyprojektjeit.)

Az adótervezésre és vagyonoptimalizálásra szakosodott Geneva Group ugyanakkor nem Tunyogi László 2010-es megjelenésével vált félig-meddig magyarrá. A társaság pénzügyi igazgatóját az ezredfordulótól Valentik Csabának hívják – az ő telefonszáma körbe is járt az elmúlt másfél évtizedben a Svájc felé tájékozódó hazai potentátok között. Összefoglalónkban (lásd az előző oldalon) bal- és jobboldali ügyfeleket egyaránt feltüntettünk a neve mellett: Puch László MSZP-pénztárnoktól a valamikori SZDSZ felvilágán és Tarsoly Csabán át a mai Fidesz-korszak Magyar Nemzeti Vagyonkezelőjét vezető Szivek Norbertig, továbbá a CBA-ig. Amikor 2015-ben a sajtó a Quaestor-ügy miatt szőrmentén emlegetni kezdte, illetve panamai offshore-ügyletekkel is kapcsolatba hozta Valentiket, rá is kérdeztünk az élelmiszerláncot akkor elnöklő Baldauf Lászlónál a svájci kapcsolatra. „Sok segítséget nyújtott és jó tanácsokat adott (…). Csabával egyébként a nyugat-európai élelmiszerpiac fejlődéséről manapság is konzultálunk” – vallotta be a CBA doyenje.

Noha a világ döntéshozói rendre elpanaszolják, hogy az agresszív nemzetközi adótervezés következtében a kieső költségvetési bevételek összege felbecsülhetetlen, majd irányelvekben rögzítik az offshore- és strómanrendszer végét, az üzleti mogulok mégsem sietnek előbújni cégeik névleges tulajdonosai mögül. Hazánkfiai között is sok még az aktív pénzkimenekítő – és őket nemcsak a Geneva Group, hanem több „magyarul beszélő” helyi iroda csábítja Svájcba vagy épp Luxemburgba.

Valentik Csabáékon kívül még négy ilyen egységet sikerült azonosítanunk. A szocialista Puch László holdudvarának például a magyar származású, Svájc és Ázsia között ingázó Maximilian A. Friedery is besegít – és ugyancsak ő rejtette külföldi paraván mögé a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel szövetséges Duna Aszfalt-tulaj Szíjj László gellérthegyi villaprojektjét. A Várkert Bazár felújításával maradandót alkotó – a miniszterelnök vejeként ismert Tiborcz Istvánnal üzletileg összenőtt – Paár Attila közben egy luxemburgi magyarra támaszkodva hasít a hazai piacon. Kacsóh Gábor internetes bemutatkozójában „vagyonos magánszemélyek” tanácsadójaként ír magáról, de minden szónál többet mond hatékonyságáról, hogy egy általa biztosított luxemburgi „fedőcég” segítségével a Paár-csapat kétmilliárd forintot kaszált a Pollack Mihály téri mélygarázs állami felvásárlásán.

Mindeközben a Rogán Antal révén „láthatóvá vált” Kertész Balázs környékén olyan svájci vállalat tűnt fel – szintén egy gellérthegyi ingatlanfejlesztés gazdájaként –, melynek aláírási jogai egy Zug kantonban élő magyar jógaoktatónál vannak. Veres János egykori MSZP-s pénzügyminiszter közelmúltbeli vállalatalapításánál pedig egy Pécsett végzett, immár az alpesi adóparadicsomban honos ügyvéd segédkezett.

Mint már említettük, Kertész Balázs térben is közel akart lenni a hivatásos „vagyonőrökhöz”, vélhetően ezért vett luxushajlékot Zugban. Más üzletemberek ugyancsak kétlakivá váltak, hogy ne (csak) strómanokon keresztül érintkezzenek a nagy adómachinátorok klubjával. A Figyelő és a Világgazdaság korábbi írásaiból tudhatjuk, hogy felettébb népszerű például a magyarok körében egy Appenzell nevű cseppnyi svájci település. Egyazon cím alatt él – legalábbis papíron – a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. elnöke, ifj. Ádámosi György és a szocialista kormányok pénzügyi tótumfaktuma, a Magyar Fejlesztési Bank éléről leszerelt Erős János. Híres appenzelli még az állam zászlóshajójaként ismert Magyar Villamos Művek műszaki vezérigazgató-helyettese, Zsuga János is.

* * *

A hazai elit kedvenc „vagyonőrei” és a legismertebb ügyfelek

I. Valentik Csaba

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett menedzser 2000 óta pénzügyi igazgató a Zürichtől Zug kantonig érő GGI Geneva Group International AG-nél, mely több tucat jogi, tanácsadó és vagyonkezelő társaság szövetségese. A svájci cégjegyzék szerint Valentik 17 helyi vállalkozásban visel tisztséget. 2010-től 2016-ig ugyancsak a GGI foglalkoztatta (üzletfejlesztési igazgatóként) azt a Tunyogi Lászlót, aki Magyarországon a baloldali kormányok egyik legfontosabb közbeszerzési szakembere volt.

A GGI-csoport, illetve az ehhez társult Schelbert Ügyvédi Iroda (Zug) fontosabb magyarországi ügyfelei egykor és ma:

• A Puch László volt MSZP-pénztárnokhoz köthető Eldra AG-t ez a csapat „kezeli”.

• A Horn-ciklus félidejéig az ÁPV Rt. igazgatóságának SZDSZ-es elnökhelyetteseként, később Gyurcsány Ferenc üzlettársaként jegyzett Virág Attila a Valentik nevén lévő FHI Finanz-Handels und Investment AG-t „koptatta” a 2000-es években.

• Az MNV Zrt.-t irányító Szivek Norbert is erre a zugi alapra építette cégeit, a Cretum AG-t és a Cretum Consult GmbH-t.

• Tarsoly Csaba budai villáját (valamint a Twins Szálloda Kft.-t) a GGI-sek által „gondozott” SH Securities Holding AG birtokolta; a Quaestor exfőnökének ráadásul közös panamai offshore érdekeltsége is volt Valentik Csabával.

• A CBA-csoport csúcsvezetői szintén a GGI-infrastruktúrát használták: a Lázár testvérek a Lavrin Investment AG-t, Breier László cégei a Resdan Holding AG-t és a Fabber SA-t, Krupp József a Kiron Invest AG-t, Rubóczky József pedig a HIA Handelsund Investment AG-t.

II. Maximilian A. Friedery

A magyar származású, most épp kambodzsai (Sihanoukville, tengerpart) lakcímmel operáló üzletember a Zürichi-tó partján fekvő Wollerauban, a MAF Zurich Consulting Group AG-val gyűjti ügyfeleit. Jelenleg 61 svájci vállalkozásban érdekelt, de ő az elnöke a hongkongi NovaCorp (Asia) Ltd.-nek is. A MAF-iroda külföldi divízióját az ugyancsak magyar Papp Márta vezeti.

A MAF-csoport fontosabb magyarországi ügyfelei egykor és ma:

• A Puch László holdudvarába tartozó (fióktelepként a szocialista politikus óbudai, Bojtár utcai irodaházát megjelölő) Elmib Zrt. anyacége jelenleg is a Friedery-féle Elmib AG.

• A Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László az EM Tiefbau Gruppe AG-n (Wollerau) keresztül ellenőrizte azt a Tief Terra Kft.-t, mely épp luxusvillát építtet – saját használatra – a Gellérthegyen.

• A Velencei-tó partján élő, korábban (értsd: az MSZP-s városvezetés idején) a pécsi közösségi közlekedést és kis híján a Zsolnay-gyárat is megszerző Rehus Ernőnek a wolleraui Global Invest Holding AG a központi cége. Ez a vállalat több kemping- és szállodaüzemeltető céget birtokol Magyarországon.

III. Kacsóh Gábor

A német anyanyelvű, de magyarul is folyékonyan beszélő üzletember négy éve vezeti a luxembourgi Deynecourt Ügyvédi Iroda magánvagyonokkal foglalkozó részlegét. Emellett tucatnyi budapesti és soproni cégben feltűnik mint tulajdonos vagy egyéb tisztségviselő. Luxembourgi székhelyén a magyarországi ügyvédi irodát is működtető Exterde Anikó dolgozik a keze alá.

A Deynecourt legfontosabb magyarországi ügyfele:

• A Fidesz-időszak udvari építőcége, a West Hungária Bau (WHB) Kft., illetve a vállalatot irányító Paár Attila körüli projekttársaságok tulajdonosi körében rendre megjelenik a luxembourgi Kapitalanlagegesellschaft für Mitteleuropa (Kagemi) AG. További érdekesség, hogy a magyarországi közbeszerzéseken sikeres Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.-t közvetve maga Kacsóh Gábor birtokolja, noha – biatorbágyi fióktelepe révén – ez az egység is kapcsolható a WHB-csoporthoz.

IV. Osterhaab Andrea

A Crystal Services (Switzerland) AG nevű vagyonkezelő vezetője jógatanárként is dolgozik – „vadászterülete” Zug kanton.

Magyarországi ügyfele:

• Az Átlátszó.hu szerint egyértelműen a Rogán Antal jobbkezeként jegyzett, zugi lakóhellyel is rendelkező Kertész Balázshoz köthető az a Bergavest AG, mely épp egy gellérthegyi villafelújítást menedzsel (a Rezeda 5. Ingatlanhasznosító Kft.-n keresztül). Ebben a svájci cégben Osterhaab Andrea az aláíró.

V. Lantos-Kramis Viktória

A Pécsett végzett jogász a Patrick Storchenegger nevével fémjelzett zugi iroda, a PST Legal & Consulting munkatársa. Storchenegger jelenleg 42 svájci társaságban vállal szerepet.

A PST magyarországi ügyfele:

• A Veres János volt szocialista pénzügyminiszter vezette Pilatus Technology Zrt. anyacége, a Pilatus Technology AG (Zug) szintén Storchenegger neve alatt fut – de a társaság dokumentumai igazolják, hogy Lantos-Kramis ugyancsak közreműködött a vállalkozás beindításában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.