Sürgősségi ellátás a metróban

/ 2018.05.09., szerda 16:53 /

Meglehetősen nagy visszhangja volt annak, hogy a 4-es metróban a peron és a szerelvény közé beszorult idős hölgy karját – a közösségi oldalakon is népszerű – Novák Hunor orvos közreműködésével sikerült kiszabadítani.

Mi kell ahhoz, hogy valaki vészhelyzetben segíteni tudjon?

Elsősorban bátorság és lélekjelenlét. Az idős hölgynek a jobb karja szorult be a szerelvény és a peron közé, s mint tudjuk, a 4-es metró vezető nélkül közlekedik, így ha elindul, leszakíthatta volna a karját.

Mit tehet egy ilyen nem szokványos baleset bekövetkeztekor az orvos?

Kórházban dolgozom, balesetekkel is találkoztam, így előnyben voltam a laikusokhoz képest, akik jó eséllyel először láttak ilyet. Fontos volt a gyors segítség, mert mire a tűzoltók kiemelhették volna az asszonyt, esetleg elhalt volna a végtag. Másfél métert kellett hátrébb húzni a kart, testápolót nyomtak a kezembe, hogy síkosíthassam a peron és a metró oldalát, így tudtuk kiszabadítni a végtagot.

A baleset utáni Facebook-bejegyzésében lesújtó képet festett az emberi segítőkészség hiányáról, mások szerint viszont sokan közreműködtek a mentésben.

Felemás érzéseim vannak. Egyfelől szerencsére tényleg voltak, akik segítettek, de például többször hiába kértem, hogy a nő testét is segítsenek hátrafelé húzni, illetve többen katasztrófaturistaként fotózgattak, ami felháborító. Segítőtársam a nála lévő esernyőt nyitotta ki és tette a sérült hölgy feje fölé a földre, hogy eltakarja a kamerák elől. A hét embere címet az engem segítő huszonéves fiúnak adnám, aki minden egészségügyi képzettség nélkül, bátran állt helyt, ezúton köszönöm neki is, egyedül ugyanis nem ment volna.

Az esetről azért is értesültek sokan, mert Facebook-oldalának 86 ezer követője van. Mire kíváncsiak a betegek és az olvasók?

Az interneten és a médiában is küzdök az elavult orvosi nézetek, a hálapénz, a védőoltás-ellenesség, az orvosellenesség és a terjedő butaság ellen. A kényszer szülte, hogy egészségügyi témában írok cikkeket. Nem így terveztem, de láttam, mennyire uralják a médiát az áltudományos nézetek, terjednek a haszontalan és veszélyes alternatív gyógymódok, ezekkel szemben akartam ellenpólust kiépíteni.

Például a homeopátia ellen, amikor élő televíziós műsorban „halálos” dózist vett be.

Az emberek azt hiszik, a homeopátia természetes gyógymód, gyógynövényes készítmény, holott áltudományos átverés, hókuszpókusz, etikátlan pénzlehúzás. Élő adásban altatóból és nyugtatóból több százszoros dózist vettem be. Utána egy ásítást sem tudtam produkálni, és néhány óra múlva kezdődött a 24 órás ügyeletem – a kísérlet nem veszélyeztette az orvosi munkámat.

„Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat” – írja weboldalán. Az érdeklődőket ez vonzza?

Kemény, őszinte kommunikációt folytatok. Rengeteg a hatástalan gyógyszer, elavult terápia, igyekszem közérthető módon szólni az emberekhez, és megcáfolni a tévhiteket.

Mondana néhányat?

Minden alapot nélkülöző „hungarikum” a kalcium használata csípésekre, allergiában; boszorkányüldözés zajlik a láz ellen, holott ártalmatlan folyamat, segíti a gyógyulást, és nem volna szabad rutinszerűen csillapítani. Immunerősítők pedig nem léteznek. A sok félrevezető reklámmal és téves tájékoztatással szemben segíteni szeretném a betegeket, hogy valós információkat kapjanak.

Novák Hunor
Budapesten született 1988-ban. 2013-ban végzett a Semmelweis Egyetemen általános orvosi karán. 2013 óta egy gyermekcentrumban dolgozik. 2014-től ír cikkeket a gyermekbetegségekről, védőoltásokról, alternatív gyógymódokról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.