SURRANÓPÁLYÁN

/ 2006.04.06., csütörtök 13:52 /

Nem várt kellemetlenségeket okozhatnak a nagy pártoknak a kisebb formációk. A Fidesznek a Bartók Tivadar-féle kereszténydemokraták és Bánk Attila vidékpártja miatt fájhat a feje, a szocialisták orra alá pedig a korábban őket támogató MCF Roma Összefogás törhet borsot. Az MDF a Schmuck Andor köpönyegéből kibújt Tisztelet Társasága segítségével a nyugdíjasfronton erősít.Bartók Tivadar a kereszténydemokrata "márkanevet" használva ismét a szocialisták malmára hajtja a vizet - vonták össze többen a szemöldöküket a polgári táborban, amikor kiderült, hogy a Kereszténydemokrata Párt - Keresztényszociális Centrum (KDP) kilenc területi lista állításával teljesítette az országos lajstromba vételhez szükséges feltételeket. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) volt elnökéről, a Centrum egyik alapítójáról legutóbb akkor lehetett hallani, amikor a Medgyessy-kormány jóvoltából elfoglalhatta helyét a Volánbusz igazgatótanácsában.

LELKES TÁMOGATÓK

Ugyanabban az évben a Legfelsőbb Bíróság döntésével ismét a Fidesz mellett elkötelezett politikusok lettek a KDNP urai, és elhatárolták magukat a párt 1997 és 2002 közötti vezetésétől. Bartók Tivadar a 2006-os megmérettetés előtt saját csapatot gründolt: 2005 nyarán létrejött a KDP. A megalakulás és a Fidesszel közös listán induló KDNP-hez kísértetiesen hasonló név felvétele mögött azonban a párt első embere szerint felesleges baloldali sugallatot keresni. "Havi bruttó 106 ezer forintért nem lehet valakit megvenni, én világéletemben keresztény és jobboldali ember voltam" - hárít Bartók Tivadar, amikor megpendítjük, indulása mögött vajon nem az igazgatótanácsi tagságot adó kormánynak tett szívesség áll-e.

A KDP több megyei listára számított, ám komoly nehézségekkel szembesültek. Például a budai XII. kerületben Giczy György volt pártelnöknek nem sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű ajánlást. Gondjai a jelenlegi első embernek is akadtak: Lentiben kénytelen volt visszalépni, amikor leadott kopogtatócédulái között több hamisat is találtak - többek között az MSZP helyi kampányfőnökének, az okmányiroda vezetőjének és a választási bizottság egyik tagjának az ajánlószelvényét. Szintén vissza kellett lépnie a jelöltségtől Hajdú- Bihar 8-as számú egyéni választókerületében Cseh Enikőnek, aki a párt szövetségi politikáját is jelképezi: ő a párt országos listáján harmadik helyet elfoglaló volt MIÉP-es, majd kisgazda országgyűlési képviselő, a Kisgazda Szövetséget működtető Cseh Sándor felesége. A "családiasság" egyébként is jellemző a KDP-re: nemcsak a Bartók-féle KDNP alelnöke, Kalina Lajos és a már említett Cseh Sándor hitvese van jelen az országos listán, hanem Bartók Tivadarné is. A pártelnök még lányát is megkínálta egy hellyel.

IDEOLÓGIAMENTES POLITIKA

Nem a választások előtt háromnegyed évvel eszmélt Bánk Attila, az FKGP volt parlamenti frakcióvezetője, aki a Torgyán-féle alakulat 2002-es szétrobbanása után még annak az évnek a nyarán megalapította a Magyar Vidék és Polgári Pártot (MVPP). A szervezetépítés 2005 decemberére csúcsosodott ki: a párt országos gyűlésén még az MDF elnöke, Dávid Ibolya és a volt miniszterelnök, Boross Péter is megjelent. Igaz, fúzió vagy szövetségkötés nem követte a kapcsolatfelvételt. Az MVPP jelöltállítása nem ment gond nélkül; a pártelnök bevallása szerint ha mind a 158 indított jelölt körzetében erőltették volna a szükséges kopogtatócédula-mennyiség beszerzését, nem tudtak volna országos listát állítani. Ezért aztán úgy döntöttek, inkább a húsz-harminc legígéretesebb körzetre összpontosítanak - így jött össze a minimálisan szükséges hét területi lista. A párt elsősorban az FKGP korábbi törzsterületein tudott sikereket elérni, többek között Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a párt tagságának 30 százaléka korábban a kisgazdákat erősítette.

Bánk Attilától is megkérdezzük, megjelenése vajon nem a jobboldaltól visz-e támogatókat. "Bár én jobboldali érzelmű vagyok, az MVPP nem ideológiai alakulat. Nem akar egy országot, egy nemzetet képviselni, mi rétegpárt vagyunk. A vidéken élő tanár, gazdálkodó, vállalkozó érdekeit akarjuk megjeleníteni, a bal- vagy jobboldaliságtól függetlenül" - mondja a politikus. Leszögezi: szövetséget senkivel nem kötnek, és nem lépnek vissza senki javára. Az országos politika első ligájában való játékot pedig folytatni szeretné ősszel, az önkormányzati választásokon - a jelenlegi megmérettetéshez ugyanis Bánk Attila nem fűz nagy reményeket.

Az ideológiamentességet hangsúlyozza a Tisztelet Társasága (TT) is. A 2003-ban száz fiatal vállalkozó és a szocialisták egykori fenegyereke, Schmuck Andor által alapított, a nyugdíjasok érdekeit képviselő egyesület öt befutóhelyet kapott az MDF országos listáján. Ami azért is meglepő, mert a TT korábbi nagy rendezvényein Juszt László hoppmesterkedésével igazi kádári nosztalgiaparádé szórakoztatta a "szépkorúakat", sőt Hiller István és Szili Katalin is szerét ejtette, hogy szóljon az egybegyűltekhez. Igaz, a szórakoztatás meglepően sikeres: március 4-én a TT szervezésében rövid időn belül harmadszor töltötte meg a Papp László Sportarénát az idősek serege, hogy Balázs Klárit, Korda Györgyöt, Aradszky Lászlót, Solymos Tónit hallgatva kikapcsolódjon. A kampány hajrájában természetesen a politika is tiszteletét tette: Dávid Ibolya szólt a publikumhoz. A 140 ezres tagsággal büszkélkedő szervezet kétmillió példányban megjelenő újságot ad ki Tisztelet Lap címen, telefonszámán pedig az idősek gondjaira, kérdéseire szakosodott tanácsadó csapat segít megoldani a TT-hez fordulók ügyes-bajos dolgait.

ROMAGONDOK

Míg a Fidesz a kisebb kereszténydemokrata vagy kisgazda alakulatok miatt aggódhat, az MSZP-nek a Kolompár Orbán vezette MCF - Roma Összefogás miatt főhet a feje. Régen volt már, amikor 2002 februárjában a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt által ígért intézkedésekért cserébe az akkor még civil szervezetként működő Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma is támogatásáról biztosította a baloldali pártot. Tavaly októberben az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán vezette alakulat úgy döntött, nem újítja meg az együttműködést, hanem önállóan méretteti meg magát. Az ok egy szóban összefoglalható: csalódás. "Nem csak a mostani kormánnyal van bajunk; az elmúlt 16 évben az összes kormány rengeteget mulasztott a cigányság ügyében. Nem történt előrelépés az oktatásban, a szegregáció felszámolásában, a munkahelyteremtésben" - mondja Kolompár. Mint hozzáteszi, nagy eredménynek tartják a nyolc területi lista állítását és a huszonkilenc egyéni indulót, a rendszerváltás óta ugyanis először mérettetheti meg magát önálló roma politikai erő.

"Nem tisztán etnikai párt vagyunk, három nem roma jelöltünk is van, és számos magyar is nekünk adta az ajánlószelvényét. Egy borsodi zsáktelepülésen élő magyar és roma ember éppúgy szenved a posta, az iskola hiányától, a rossz utaktól. Nekünk minden leszakadót képviselnünk kell" - villantja föl a roma szavazatok besöprésénél ambiciózusabb terveket Kolompár Orbán. Emellett "természetesen" minden ideológiai kötődést elhárít; szerinte nem jobb- vagy baloldali, hanem országos érdek, hogy a romák tömegei adófizető polgárokká váljanak. Mint mondja, elég volt abból, hogy amikor szavazatokra, támogatásra volt szükség, a többségi politikusok mindig megközelíthetőek voltak, aztán megválasztásuk után elérhetetlenek lettek. Az ő telefonja mindig be van kapcsolva...

A választási programjában és honlapján Martin Luther Kingre és II. János Pálra egyaránt hivatkozó MCF - Roma Összefogás ígéri, parlamentbe jutása esetén kiemelt figyelmet fordít a legifjabb nemzedékre. Ahogy fogalmaznak, ők majd "törődnek Lakatos Pistivel is".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.