Svéd feminizmus: keménykedés, amikor nincs tétje

/ 2017.02.14., kedd 15:00 /

Ismét bebizonyosodott, hogy megéri a Heti Választ kézbe venni! Ha nem olvastam volna Sztankóczy András kollégám kiváló kétrészes iráni útiriportját, nem tudnám, hogy Iránban a hölgyek térdig érő kabátját francia szóval manteau-nak hívják.

Ezt viselték – fejkendő mellett – Ann Linde svéd kereskedelmi miniszter delegációjának tagjai, amikor elvonultak Rouhani iráni elnök előtt múlt szombaton egy teheráni svéd-iráni  államközi tárgyalást megelőzően.

Mindez nem csak azért volt furcsa, mert a svéd kormány büszkén nevezi magát a „világ első feminista kormányának”, s mint ilyen, hivatalból tiltakoznia kellene a férfiak által a nőkre kényszerített viselkedési szabályok ellen. Hanem azért is, mert Isabella Lovin miniszterelnök-helyettes nemrégen nagy bátran kigúnyolta – Donald Trump amerikai elnököt. A svéd politikus egy rendeletet kizárólag női munkatársaival körbevéve szignált, a diadalittas progresszív sajtó pedig lelkendezve üdvözölte a macsó, ciszheterő, stb. amerikai politikus leckéztetését.

Úgy tűnik, a morális körmösök osztogatása kizárólag akkor van napirenden, amikor a dolognak nincs tétje. A globális mozgalomban a létező legmenőbb dolog Trump duce ellen tiltakozni. Ezért azonban az égvilágon semmilyen hátrány nem ért még senkit a világon. Nem úgy, mint Iránban, ahol erkölcsrendészet tartja szemmel az iráni nőket, s még a külföldi látogatókra is merev öltözködési szabályok vonatkoznak. Aminek betartása persze lehet a vendéglátó iránti tisztelet, de akkor legalább egy kikacsintást elvárt volna az ember a fasiszta disznó Trump ellen oly bátran tiltakozó svéd feministáktól – mondjuk utólag egy gúnyos Instagram-kép vagy facebook-poszt. Bármi, ami ilyenkor rendszerint előkerül a demokraták fegyvertárából.

Felső képünkön Isabella Lovin miniszterelnök-helyettes Trumpot leckézteti, az alsó képen a svéd delegáció Teheránban nem ennyire harcias

Noha  Ann Linde utólag azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy fejkendő nélkül még csak nem is vehettek volna részt a tárgyaláson, alighanem pontosabb helyzetértékelés az iráni nők jogaiért küzdő My Stealthy Freedom Facebook-oldal helyzetértékelése. Az oldalt szerkesztő Masih Alinejad leszögezte: „A női kormánytiszviselőknek el kellett volna ítélniük az unfair iráni helyzetet. Szeretnénk megismételni, hogy nem azt kérjük, jöjjenek és mentsék meg az iráni nőket. Csak azt, hogy ragaszkodjanak az elveikhez.”

De úgy látszik, a fehér férfiak elnyomása ellen munkára-harcra kész mozgalmárok csak addig lázonganak, amíg az erősebbel nem találkoznak. A svéd példa mellett itt egy friss kanadai is: Ontario állam első nyíltan leszbikus miniszterelnöke, Kathleen Wynne nyugodtan ült a sarokban, míg az általa meglátogatott mecsetben a férfiak imádkoztak. Ráadásul az őt fogadó imám korábban már hangot adott a homoszexualitással kapcsolatos nézeteinek, amelyek természetesen a legkevésbé sem illenek korunk fősodrába. Remélem, a politikus egy episzkopális templomban is nyugodtan viselte volna a tűrhetetlen elkülönítést, miközben a homoszexualitást ostorozó lelkipásztor igehirdetését hallgatja!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.