valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

http://valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

Szájer: „Az Alkotmánybíróság nem tehet úgy, mintha nem lenne új alaptörvény”

/ 2013.04.13., szombat 20:22 /
Szájer: „Az Alkotmánybíróság nem tehet úgy, mintha nem lenne új alaptörvény”

Az Alkotmánybíróság által kifogásolt törvények és rendeletek alkotmányosak lennének, ha szó szerint, vagyis az alaptörvény tételes szövege alapján vizsgálnák őket. Az utolsó szó azonban az Alkotmánybíróságé – jelentette ki Szájer József a Heti Válasznak adott interjújában.

Fotó: Fűrjes Viktória

Szájer az alaptörvény fő szövegezőjeként nem érez felelősséget azért, hogy a kétharmados többséggel elfogadott új törvények sorozatban nem felelnek meg a szintén a kormánytöbbség által megszavazott alaptörvénynek.

A fideszes európai parlamenti képviselő ugyanis úgy véli, ha az alaptörvény tételes szövege alapján vizsgálnánk meg a törvényeket és rendeleteket, akkor alkotmányosak lennének. Példaként a hajléktalanokkal kapcsolatos jogszabályt említette, melynek elbírálásánál szerinte az Alkotmánybíróság „figyelmen kívül hagyta a magyar valóságot", az embereknek pedig nem tetszett, hogy az aluljárókban ismét tűrhetetlen állapotok alakultak ki.

A politikus mindezt úgy értelmezi, hogy „az Alkotmánybíróság szerint az alaptörvény a hibás", és „akkor azt kell módosítani". Az alkotmányozó pedig helyreigazította a dolgot, és így találta meg a jogállami megoldást. „Nyilván eltér a véleményünk, de betartjuk a döntésüket, az Alkotmánybíróságé az utolsó szó" – fogalmazott. Szájer ugyanakkor visszautasította azt a felvetést, hogy azért kellett volna immár négyszer is módosítani az új alaptörvényt, mert hibás lett volna az eredeti változat. 

Lapunk Szájer Józsefet szembesítette Sólyom László volt alkotmánybírósági és köztársasági elnök aggodalmával, amely szerint ha az alkotmánysértő passzusokat beemelik az alkotmányba, akkor az ellentmondások az alaptörvényen belülre kerülnek. Szájer ezzel szemben úgy véli: lehetetlen, hogy az alkotmányban alkotmánysértő részek legyenek. Ugyanakkor az szerinte sem elképzelhetetlen, hogy az egyik cikkely ellentmondjon a másiknak. „Vajon ellentmond-e egymásnak a személyiségi jog és a sajtószabadsághoz való jog? Ellentmond. Az Alkotmánybíróság feladata éppen az, hogy egyensúlyt teremtsen közöttük" – jelentette ki.

Szájer József szerint Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszteréből lett alkotmánybíró tévedésben van, amikor úgy gondolja, hogy az Alkotmánybíróság az alkotmányosság őre – a testület valójában az alaptörvény őre. A különbség Szájer megfogalmazásában az, hogy „az Alkotmánybíróság nem tehet úgy, mintha nem is lenne új alaptörvény, nem indulhat ki még mindig a régi alkotmány értelmezéséből, vagy valami ködös, nem létező szövegből, mert az sértené a jogbiztonságot." 

Az amerikai kongresszusban elhangzott Frankenstein-vádról, és arról, miért szabad azt a lengyeleknek, a franciáknak és az osztrákoknak, amit a magyaroknak nem, a Heti Válasz csütörtökön utcára kerülő számában olvashatnak, amely digitálisan is megvásárolható a www.digitalstand.hu oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.