„Szakított” a felcsúti polgármester kedvenc párosa

/ 2015.07.26., vasárnap 10:00 /
„Szakított” a felcsúti polgármester kedvenc párosa

Visszatekintő: a Válasz.hu-n hétfő reggelig a hét legjobb rostabejegyzéseit olvashatja.

Van egyszer egy július 17-i keltezésű határozat, melyben a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre minden közbeszerzésből kizárja az előző Fidesz-ciklusban csúcsra járatott Közgépet. És volt egy négy nappal korábbi, július 13-i taggyűlés, amelyen a mára Közgép-méretűvé terebélyesedett Duna Aszfalt két, évtizedek óta elválaszthatatlan tulajdonosa, Szíjj László és Varga Károly úgy határoz, aznaptól „szétválnak”.

Maga a Duna Aszfalt és a legpatinásabb magyar magasépítő vállalkozás, a Magyar Építő Zrt. mindenestül Szíjj Lászlóhoz került (akinek legnyilvánvalóbb politikai kötődése, hogy lánya a nagykőrösi fideszes polgármester, Czira Szabolcs fiához ment feleségül), míg az eddig az ehhez a cégcsoporthoz tartozó Magyar Vakond és Hódút kft.-ket Varga Károly viszi tovább.

Noha a Közgép eltiltása és a Duna Aszfalt taggyűlése valószínűleg csak a vak véletlen miatt került időben ilyen közel egymáshoz, a 2015. július 13–17. közötti periódus mégis az út- és vasútépítési piac újraosztásának egyik legmeghatározóbb „pillanataként” vonulhat be a magyar gazdaság- és politikatörténetbe.

Merthogy szó sincs arról, hogy a Szíjj–Varga páros összeveszett volna. Inkább ez a helyzet: a Duna Aszfalt-csoportnak szervezetileg is fel kell készülnie arra, hogy menthetetlenül tovább hizlalódik, hiszen a kormány látványosan visszafogja – a Közbeszerzési Döntőbizottság döntése után: lenullázza – a Simicska-tulajdonú Közgépnek adható közmilliárdokat. Míg tehát a 2010–14-es ciklusban a Fidesz-kabinet két magyar tulajdonú vállalkozással vitette el a legnagyobb állami megrendeléseket, mára a Duna Aszfalt valódi versenytárs nélkül maradt a piacon. Versenytárs nélkül, hiszen attól nyilvánvalóan felrobbanna a Fidesz-tábor, ha a külföldi tulajdonú nagyvállalatok (Strabag, Colas, Swietelsky) hirtelen újra „fővállalkozók lehetnének a saját hazánkban”.

A Szíjj–Varga páros tehát nem veszett össze, amit a Duna Aszfalt-csoport a Válasz.hu kérdésére írásban is megerősített. „A Duna Aszfalt Kft. huszonöt éves munkájának eredményeként az immár több mint 600 főt foglalkoztató vállalat kinőtte eddigi kereteit, így komoly átalakításokat hajtottak végre, hogy racionalizálni tudják a tevékenységüket. A hatékonyságnövelés érdekében átszervezték a belső munkafolyamatokat. A Magyar Vakond Kft. közműépítéssel kapcsolatos munkákat, a Duna Aszfalt Kft. a mélyépítés széles spektrumát lefedve végzi tevékenységét az ország egész területén, a Hódút Kft. pedig  főként az ország déli és keleti régiójában foglalkozik útépítési, útfelújítási és környezetvédelmi beruházások megvalósításával, illetve az útépítéshez kapcsolódó minősített labortevékenységgel” – válaszolta lapunknak a Duna Aszfalt kommunikációs ügynöksége.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy Szíjj László és Varga Károly mostani „szétválása” azt is jelenti-e, hogy a jövőben nem fogják együtt birtokolni a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel nemrég közösen megvett hűtés és klímatechnikai cégeiket, azt a határozott választ kaptuk, hogy erről szó sincs, ezeket a vállalatokat „nem érinti az átszervezés”.

A Mészáros Lőrinc–Duna Aszfalt együttműködés egyébként nem csak a fenti klímabizniszben érhető tetten. Hanem: 1. A Duna Aszfalt egyik leánycégének vezéreként dolgozik a felcsúti polgármester vőjelöltje 2. Mészáros Lőrinc vállalkozása építi fel azt a gellérthegyi luxusingatlant, amelyet a Figyelő a Duna Aszfaltot immár 100 százalékban tulajdonló Szíjj László leendő hajlékaként azonosított. 3. A Duna Aszfalt a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető (Mészáros által elnökölt) alapítvány egyik kiemelt támogatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.