valasz.hu/itthon/nem-hittunk-a-szemunknek-ez-mind-benne-van-a-spar-zsemleben-116469

http://valasz.hu/itthon/nem-hittunk-a-szemunknek-ez-mind-benne-van-a-spar-zsemleben-116469

Szakmák Színháza - Interjú Jordán Tamással

/ 2011.03.22., kedd 18:35 /
Szakmák Színháza - Interjú Jordán Tamással

2010. január 25-én indult el Szombathelyen a Szakmák Színháza. Az egyedülálló, továbbtanulás előtt álló diákokat megcélzó előadás, eddig tizenegy városban járt, és a fiatalok körében osztatlan sikert arat.

Hogyan kerül a csizma az asztalra - akarom mondani, az öt fő hiányszakma a szombathelyi színház színpadára?

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban nemcsak előadások láthatók: van Agóra fórumunk és Thea-terünk is, mert a társadalmat foglalkoztató témákkal, problémákkal is szeretnénk foglalkozni. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával már korábban volt kapcsolatunk. Amikor általuk megismerkedtem azzal az országos kiterjedésű súlyos problémával, hogy kevés a szakember, a fiatalok pedig nem nagyon tudnak pályát választani, mert kevés az útmutatás, nagy merészen azt mondtam, a színház megpróbál ezen segíteni. A kamara szakemberei összeállítottak egy listát, hogy milyen szakmákból van hiány itt a környéken. Az öt legkeresettebb szakmát alapul véve írtunk egy történetet, és abból lett a Szakmák Színháza előadás, kimondottan 7-8. osztályos, továbbtanulás előtt álló fiataloknak.

Melyik ez az öt szakma, és hogyan lehet színpadra állítani őket?

A lakatos, az elektroműszerész, az asztalos, a női- férfiszabó és a kórházi ápoló. Az előadásokon lényeges elem, hogy a színpadon van egy vetítővászon. A valós tér és a vetített tér között kapcsolat van, kijöhetnek és bemehetnek az emberek az egyikből a másikba. Ha például a filmvásznon látunk egy eszközt - ami egy bizonyos szakmában használható géppel készült -, akkor azt „kihozzák" a szereplők és bemutatják a színpadon. De ugyanígy „közlekedhetnek" a szereplők is.

Kik segítettek az előadás létrejöttében?

Schulz Sándor íróval és Horgas Ádámmal, aki a filmes részért felelős, csináltunk egy jópofa mesét, melyben kezünkre játszott egy szerencsés momentum: a helyi Puskás Tivadar Szakképző iskolában van egy kiváló tanár, Varga István. Én tudtam arról, hogy ő már régebben csinált egy robotot, így megszületett egy mese, amelyben ennek a robotnak nagy szerepe van.

Miről szól a mese?

Merlint, a varázslót folyamatosan szekálja a házsártos felesége, mivel már egy éve nem készült el a neki ígért madárijesztővel. A mester épp egy új növendéket vár, akit az édesanyja indított útnak, hogy kérjen tanácsot Merlintől, milyen szakmát válasszon. Amikor megérkezik a fiú, a mágus arra gondol, mégiscsak megépíti a madárijesztőt, hogyha János - a fiatal tanonc - segít neki ebben. Ahogy a munkával haladnak, egyre több szakmával ismerkedik meg a fiú, mivel a bábu alapja fém, tehát lakatosmunkák kellenek hozzá. Van benne egy motor, így kell hozzá elektromossági szakértelem; a felsőrésze fából van, amihez szükségesek asztalosmunkák, s fel kell öltöztetni, amihez kell a szabóság ismerete. Végül a bábu, amely Jancsi tervei alapján lánynak készült, és már tud mozogni, és fel is van öltöztetve, egyszer csak rosszul lesz, így elviszik a kórházba. Mindenki sürög-forog körülötte, de reménytelennek tűnik a sorsa, mígnem a varázsló azt mondja Jancsinak, hogy próbáld ki a legfontosabbat: „csókold meg". Jancsi megcsókolja Dórit, aki ezáltal életre kel.

Szakmák Színháza - Fotó: Mészáros Zsolt

Hogyan jut el a Szakmák Színháza a fiatalokhoz?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet támogatta a kezdeményezést, ők írtak ki pályázatot az iskoláknak, akik ennek alapján kaptak támogatást. A kamara pedig szervezett egy kampányt, mely mindig a jelentkezési időszak előttre szólt, mivel az előadás ekkor a leghatásosabb.

Mely városokban voltak, és hány diákot értek el?

Több előadásunk volt Szombathelyen, illetve Győrben, de eljutottunk Székesfehérvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Orosházára, Nagykanizsára, Szolnokra, Paksra, Budapestre. A 2010. január 25-i szombathelyi bemutató óta húsz előadást tartottunk, így hétezer továbbtanulás előtt álló fiatal láthatta a Szakmák Színházát. A következő két előadás május 23-án lesz Dunaújvárosban.

Azt tudják már, hogy az előadások hatására hányan mentek lakatosnak vagy szabónak?

Eddig minden helyszínről telefonáltak vagy levelet írtak, melyben megköszönték az előadást. Volt, hogy a darab után kifaggattuk a diákokat és a tanárokat, hogy tetszett-e, amit láttak. Arról, hogy hányan jelentkeztek eddig a hatásunkra, sajnos még nincs adatunk, de az előadás után nagyon lelkesek a fiatalok. A legnagyobb diadal szerintem az, hogy ez nehéz korosztály, és nagyon nehéz őket bármivel is megfogni, mégis, öt perc után döbbent csend van a nézőtéren. A már említett technikai megoldás leköti a figyelmüket, és örömmel mondhatom, hogy nagyon jó az előadás fogadtatása, szeretik a gyerekek. Persze az előadás 50 percében senki nem gondolja, hogy az öt szakmáról lehet úgy beszélni, hogy az döntő hatású legyen. A mi szerepünk inkább az, hogy benyomást adjunk, hogy a fiataloknak legyen képük arról, amit egy szakma jelenthet.

Vannak más hasonló terveik?

Most érkezett egy felkérés, hogy a középiskolásokat kellene megcélozni, mivel nagyon kevesen akarnak mérnöknek, gépészmérnöknek menni. Ezért most Mérnök Színház címmel szeretnénk olyan előadást csinálni, amelyben a mérnökszakmákra hívnánk föl a figyelmet.Helyreigazítás

Honlapunkon 2011. február 4. és 6. között Közpénzből: 100 millióért pofozták ki a magyar színész villáját - Rendezte: Jordán Tamás címmel megjelentetett írásunk címével valótlanul állítottuk, hogy Jordán Tamás villáját újították fel közpénzből.

Ezzel szemben a való tény: Jordán Tamás színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója az önkormányzat felajánlására fogadta el ideiglenes lakhelyéül, és havi 197 000 Ft bérleti díj, továbbá jelentős összegű rezsi megfizetése ellenében bérlőként használta az önkormányzat tulajdonát képező ingatlant, egészen 2010 szeptemberéig. Azóta az ingatlanból családjával az időközben vásárolt saját tulajdonú lakóházba költözött. Az ingatlant az önkormányzat saját elhatározásból újította fel, hozzávetőlegesen 69 millió Ft ráfordítással. E döntési folyamatban Jordán Tamás színművész semmilyen aktív tevékenységgel nem befolyásolta az önkormányzatot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.