valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

SZARVASHIBÁK

/ 2005.06.09., csütörtök 12:51 /

A politikai szorító egyik sarkában Szarvas Attila, Mezőkovácsháza olajügyekkel terhelt polgármestere. A másikban a battonyai búzaégető, alias Karsai József parlamenti képviselő. A végéhez közeledő bokszmeccs tétje: ki lesz 2006-ban az MSZP jelöltje Békés megye 7. számú választókerületében.

Tavaly év végén emberméretű kutyaólat ácsoltatott magának Mezőkovácsháza polgármestere. Szarvas Attila így kívánt tiltakozni az őt ért jobboldali, illetve szocialista támadások ellen. Például hogy bírálói kutyaólnak nevezték azt a - javarészt állami támogatásból felhúzott - könnyűszerkezetes bérlakássort, amely akár a délbékési kisváros jelképévé is válhatott volna. Persze a helyi ellenerők is tiszteletüket tették a városvezető performanszán; veszettség elleni oltószert, szájkosarat és vasláncot vittek neki. Mára kiderült, e konfliktus csak előjátéka volt a mostaninak: a Mezőkovácsházát és Battonyát is magában foglaló Békés megyei 7-es választókerület országgyűlési képviselőjelöltségéért folytatott harcnak.

Történt ugyanis, hogy néhány hónapja Szarvas Attila helyreállította - korábban felfüggesztett - MSZP-tagságát, s informálisan jelezte: a mostani képviselő, Karsai József helyett ő kíván indulni szocialista színekben a 2006-os voksoláson. Múlt csütörtökön döntötték volna el a terület pártszervei, hogy Szarvast indítják-e a választáson, vagy újra a búzaégető néven elhíresült gazdára hagyatkoznak. Határozat nem született. Többen alapszabály-ellenesnek mondták a gyűlést, mire Szarvas egyik híve - több tanú előtt - "nemzetiszocialistának" titulálta a battonyai favoritot. Másnap Karsai József együtt szerepelt a mezőkovácsházi ellenzékkel az "Elég volt, mondjon le a büntetett előéletű polgármester!" című tüntetésen.

Szarvas adott némi okot a haragra. Övéi elől is elhallgatta, hogy 2002 novemberében a Nógrád Megyei Bíróság adócsalásért és magánokirat-hamisításért jogerősen egy év tíz hónap - felfüggesztett - börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélte. Az ok (a Heti Válasz birtokában lévő ítélet szerint): Szarvas Attila egyik cége 1993-ban üzleti kapcsolatot alakított ki egy olyan betéti társasággal, amelynek jelentős kinnlévőségei voltak Oroszországban. A kiszállított áruk ellenértékét a külföldi partner olajban fizette ki a bt.-nek, mely cég vezetői később felvásárló után néztek. Végül a budapesti Novotelben működő Szarvas-érdekeltség vállalkozott arra, hogy értékesíti - a bírósági ítélet szerint nem mindig szabályszerűen - a Kárpátokon túlról származó gázolajat. A polgármester ma úgy védekezik: a bíróság nem tiltotta el a közügyektől, egyébként is perújítást kezdeményez az ügyben.

Ha már olajról esik szó, Karsaiék nem mulasztják el előhozni, hogy Szarvas legfőbb szövetségese, az MSZP Békés megyei elnöki posztját betöltő Veress József 1992 és 1994 között az olajgateügyből ismert, New Yorkban bejegyzett Hungarian Finance and Trade (HFT) Corporation moszkvai irodáját vezette. (A Horn-ciklus elején Dunai Imre - később ipari miniszterré is váló - államtitkár az orosz- magyar olaj kereskedelem hasznának lefölözésére a külföldi partnervállalat és a Mol közé igyekezett beiktatni a HFT-t. A cég moszkvai rezidense, tehát Veress József utódja ez idő tájt Dunai Imre fia volt. Veress pedig Horn Gyula helyettes kabinetfőnökeként működött tovább.) A Békés megyei pártelnök mindenesetre cáfolja, hogy tudomása lett volna Szarvas Attila korabeli olajügyeiről (lásd keretes interjúnkat).

A mezőkovácsházi polgármester mai akcióiról viszont már tudnia kell Veressnek. Ugyanis egykori, Európai Alapok Tanácsadó Bt.-beli üzlettársa, Becskeházi Attila vezeti - a kancellária háttérintézményeként ismert - Promei Kht.-t. E társaság az utóbbi időben többször is Szarvas keze alá játszott: tavaly például egyenesen a Promei budapesti székhelyére jegyezték be azt a Délbékési Terület- és Humánerőforrás Fejlesztő Kht.-t, melynek alapításakor állítólag megvalósult a közokirat-hamisítás bűntette, s ebben - az ügyészségi vádirat szerint - Szarvas Attila is érintett. További adalék: a Promei 2005 tavaszán gyanús körülmények között (egy egyszereplős, hirdetmény közzététele nélküli, a Békés megyei főügyész által is kifogásolt közbeszerzési eljáráson) nyert 89 millió forintot Mezőkovácsháza önkormányzatától "megvalósíthatósági tanulmány elkészítése agrártermékek piacra jutásának elősegítése érdekében" címén.

Hogy Szarvas ne csak büntetett előéletű, hanem büntetett utóéletű is legyen, eddig közel negyven feljelentést fogalmazott meg Karsai környezete, illetve a mezőkovácsházi ellenzék. Rövid távú céljuk, hogy legalább az MSZP alapszabályának érvényt szerezzenek Dél-Békésben. Ebben az áll, hogy erkölcsileg elmarasztalható az a párttag, aki "bűntettet vagy vétséget követ el, jogellenes magatartást tanúsít (...). Erkölcsi és fegyelmi vétség elkövetése miatt alkalmazható fegyelmi büntetések: figyelmeztetés, megrovás, párttisztségből történő visszahívás, pártból való kizárás".A MEGYEI ELNÖK ÉLETÚTJA: LEGÁLIS ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG?

A szocialista párt a 2002-es választások előtt a Szeghalom központú Békés megyei választókerület képviselőjelöltjének kérte fel az akkor 42 éves - mátészalkai születésű, de jó ideje budapesti illetőségű - Veress Józsefet. A helyiek hamar
megtudták: a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerezte diplomáját, s mielőtt 1994-ben Horn Gyula kormányfői kabinetirodájára került, Tiranában és Moszkvában - majd a HFT Corporation irodavezetőjeként megint Moszkvában - teljesített külszolgálatot.

Pártkarrierje 2001-ben, az MSZP-tagkönyv kiváltásával kezdődött. A három évvel ezelőtti parlamenti voksoláson alulmaradt fideszes ellenfelével szemben, de nem veszett el minden: 2003- ban megyei pártelnök lett Békésben. A kancellária főtanácsadójaként részt vett a nemzeti fejlesztési terv előkészítésében, így az MSZP-ben senkit nem lepett meg, hogy - miután tavaly októberben a párt országos elnökségébe is bekerült - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őt jelölte ki Baráth Etele uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter politikai államtitkárává.

A cégbírósági adatok alapján Veress József ma is résztulajdonosa az Európai Alapok Tanácsadói Kft.-nek, valamint annak a Honline Kommunikációs Kft.-nek, amelyet korábban Mandur László, az Országgyűlés mai alelnöke vezetett. Az államtitkár leszögezte lapunknak: szerinte sem jogi, sem erkölcsi összeférhetetlenség nem áll fenn politikai tisztsége és résztulajdonosi pozíciói között. "Jogi azért nem, mert államtitkári kinevezésemkor lemondtam összeférhetetlen posztomról (az Európai Alapok Kft. ügyvezetéséről - A szerk.), erkölcsi-politikai pedig azért nem, mert a cégek, amelyekben résztulajdonos vagyok, nem vettek és nem vesznek igénybe közpénzeket."

Veress (ön)értékelését némileg árnyalja, hogy a
www.honline.hu webcím a Dipolog nevű tanácsadó kft. oldalaira mutat. E cég - mely résztulajdonos a Veress-féle Honline Kft.-ben - úgy szólongatja leendő üzleti partnereit a világhálón, hogy "örömmel adjuk át önöknek kiváló politikai, gazdasági és média-kapcsolatrendszerünket" a lobbifeladatok megoldásában. És nem mellékesen: a Dipolog tanácsadói díjazás gyanánt 2004 és 2005 februárja között nettó 9,8 millió forintot kapott az informatikai tárcától, 2004 elején pedig - tanulmánykészítésért - közel 10 milliót a Miniszterelnöki Hivataltól. Mint írtuk: Veress ekkor épp főtanácsadóskodott a kancellárián.KÉRDEZZ-FELELEK VERESS JÓZSEFFEL

Heti Válasz: Amennyiben a helyi pártszervezetek Karsai Józsefet választják a mezőkovácsházi körzet képviselőjelöltjévé, indítványozza- e, hogy az MSZP országos elnöksége - melynek ön is tagja - vétózza meg e döntést?

Veress József: Ahogy eddig mindig, ezután is tiszteletben fogom tartani a tagság döntését.

Heti Válasz: Igaz, hogy ön Szarvas Attila jelöltté válását szorgalmazza?

Veress József: Tekintettel arra, hogy Békés megye 7. számú választókerületében az alapszervezetek még meg sem kezdték a jelöltállítást, jelenleg senkinek nem szorgalmazom a jelölését.

Heti Válasz: Tud-e arról, hogy 2002 novemberében a Nógrád Megyei Bíróság - néhány szabálytalan olajügylet nyomán - felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélte Szarvas Attilát?

Veress József: Korábban nem volt tudomásom az ügyről.

Heti Válasz: Lehetséges, hogy a HFT Corporation 1992 és 1994 közötti moszkvai irodavezetőjeként nem értesült arról, hogy Szarvas egyik cégérdekeltsége 1993-tól kezdve Oroszországból származó olajjal kereskedett Magyarországon?

Veress József: Miután Szarvas Attilát 2002-ben, mezőkovácsházi polgármesterként ismertem meg, kérdésként megfogalmazott állítása teljességgel légből kapott. Annyit azért leszögeznék: nagy örömömre szolgál, hogy a Heti Válasz - a sok szempontból hátrányos helyzetű - Békés megye gondjaival is foglalkozik. Csodálkozom viszont, hogy a megye problémái közül éppen két MSZP-s politikus képviselőjelöltségért folyó személyi-politikai küzdelme került a lap figyelmének középpontjába.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.