heti-valasz.hu/itthon/puncshu-kereszteny-uzletember-es-ellenzeki-muvesz-a-botranyos-tarskereso-mogott-125126

http://heti-valasz.hu/itthon/puncshu-kereszteny-uzletember-es-ellenzeki-muvesz-a-botranyos-tarskereso-mogott-125126

SZDSZ-es modell alapján teszik ki a cigányokat Miskolcról

/ 2014.08.01., péntek 08:02 /
SZDSZ-es modell alapján teszik ki a cigányokat Miskolcról

Hatalmas botrányt kavart nemrég, amikor Miskolc „száműzte” a városból a helyi nyomornegyedben élő cigányokat, holott a borsodiak Dióssy László korábbi SZDSZ-es veszprémi polgármester modelljét alkalmazták. Mi pedig megnéztük, húsz év után is működik-e a korábban sikeresnek nevezett akció. Részletek a friss Heti Válaszban.

Veszprémben éveken keresztül sikerként élték meg, hogy húsz éve kitervelték a később országszerte modellként szolgáló városrehabilitációs programot, amely az épületek felújításán túl a belvárosi cigányság kitelepítésével járt együtt. Mindez észrevétlenül történt, a máskor érzékeny liberális érdekvédők egy szót sem szóltak, amikor Dióssy László SZDSZ-es polgármester teherautóra pakoltatta a roma családokat, és kitelepítette őket a város határain kívülre.

Közel húsz év múltán az egykori teherautók nyomába eredtünk, hogy megnézzük, mi is történt a romákkal új lakhelyükön. S gettókból gettókba jutottunk. Hajmáskéren például a volt szovjet laktanyába költöztek be, nem ritkán tíznél is többen másfél szobába. Mindez magával hozta a konfliktusokat, ami miatt pedig leértékelődtek a lakótelep ingatlanjai, egyre szegényebbek érkeztek hát a szomszédságukba is.

Veszprém pedig akkor vette észre, hogy megint van egy gettója, amikor 2004-ben a gázszolgáltató köztartozás miatt kikapcsolta a fűtést az egykori 15 emeletes munkásszálló épületében, és a korai télben dideregtek a gyerekek. Az akkor már Pokoli toronyként emlegetett házban gyilkosságok történtek, egy kábítószeres lány kizuhant az emeletről. Albert József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára ismerte fel először munkatársaival, hogy a városrehabilitációs program mégsem sikertörténet. A Pokoli torony 61 háztartásában lakó 134 ember jó része eredetileg belvárosi lakó volt.

 

Néhány évvel később megérkeztek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat emberei, és megkezdődött egy újfajta rehabilitáció, de immár nemcsak az épületet hozzák rendbe, hanem az emberi sorsokat is igyekeznek rendbe tenni. Hogyan folyik mindez? Miért kérte fel Miskolc a máltaiakat, hogy a csodának tartott modellt alkalmazzák a Számozott utcákban, és miért gondolja úgy több egykori veszprémi roma, hogy rosszat tettek vele húsz évvel ezelőtt? Részletek a július 31-i Heti Válaszban, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.