Csaba királyfi mit szólna hozzá: nem magyar a székely?

/ 2017.08.01., kedd 15:10 /

Furcsa kezdeményezést hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság. 

Magyarországon is volt visszhangaja, ám az erdélyi magyar közvéleményben keltette a legnagyobb hullámokat, hogy múlt kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a székelyek Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést. 

Ha az ügy eléri célját, a székelyek éppolyan státuszba kerülnének idehaza, mint tizenhárom állam által elismert nemzetiség (a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán). Ennél abszurdabbat – a magyar történelem és kultúra akárcsak felületes ismeretében – aligha lehet elképzelni.

Nem véletlen, hogy az erdélyi magyar pártok vezetői szinte kivétel nélkül abszurditásnak nevezték és elítélték a kezdeményezést. „Székely vagyok, de a magyar nemzeten belül nem vagyok kisebbség. A kezdeményezést nem támogatom” – mondta például Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a kolozsvári Krónikának, de hasonlóképpen vélekednek a különféle autonomista mozgalmak vezetői.

Emlékeztettek arra is, hogy utoljára a román nacionálkommunizmus próbálta leválasztani a székelységet a magyarságról, ezzel is csökkentve az erdélyi magyar közösség súlyát.

 A beadványot jegyző személye mindenesetre minden gyanakvásra okot: Váradi Barna azonos azzal a Csibi Barnával, aki 2011 márciusában Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábut, vérbő őrjöngésre okot adva a román sajtó nacionalistábbik felének. (A névváltás magyarázata, hogy Csibi Kárpátaljára telepedett, megházasodott és felvette felesége nevét.) A ruszin Kárpátaljáért (!) harcoló blogon Csibi Barna posztolta múlt kedden az NVB kezdeményezést engedélyező határozatát.

Csibi/Váradi amúgy régi harcosa az önálló székely nép elismertetésének, ezen a videón  abszurd módon székely tájszólásban mondja, hogy ő sem nem román, sem nem magyar.

Az ügyről nyilatkozott az Indexnek András Mihály, a Székelyek Világszövetsége elnöke. Ugyan a kezdeményező magánszemély Csibi volt, de az egész mögött András Mihályék szervezete áll. Szerinte ez a kérdés alkalmas arra, hogy színvallásra kényszerítse a magyar politikai erőket és a kormányt is, mennyire támogatják „a székely ügyet”. 

A népcsoporttá válási folyamat további lépései azonban valószínűtlenné teszik, hogy a kezdeményezést célt ér.

Még ha a kezdeményezőnek sikerül is magához hasonló ezer tökkelütött támogató aláírását összegyűjtenie 120 nap alatt, az ügyben szava lesz a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) és az Országgyűlésnek.

  • Az MTA véleményezésével
  • és az összegyűlt aláírásokkal együtt

terjeszti fel az NVB a kezdeményezést az Országgyűlésnek, amely a döntést meghozza. Legkésőbb itt szinte bizonyosan megáll az ügy: a valószínűtlenséggel határos, hogy erre az eszement kezdeményezésre rábólintana a parlament. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.