valasz.hu/itthon/szexualis-perverzioival-zsarolta-meg-tom-cruise-t-a-szcientologia-egyhaz-116044

http://valasz.hu/itthon/szexualis-perverzioival-zsarolta-meg-tom-cruise-t-a-szcientologia-egyhaz-116044

SZÉLMALOMHARC?

/ 2005.06.16., csütörtök 12:30 /

Fordulatot vehet a kecskeméti Malom Center bevásárlóközpont építése. Az ombudsman ugyanis felkérte a város jegyzőjét, állíttassa le az építkezést, majd jelentse be, hogy elfogultság miatt nem vehet részt az eljárásban.Vihart kavart Kecskeméten az elmúlt két és fél évben a bevásárló- és szórakoztató-központ építése. Hatósági határozatok és fellebbezések, ügyészségi óvások és bírósági eljárások "színesítik" az ügyet; a polgármestertől pedig a Fidesz megvonta a bizalmat, egyebek között a Malom Center engedélyezési visszásságai miatt. Alig száz méterre a nagytemplomtól áll majd az épület, amely a föld felett harmincezer, alatta húszezer négyzetméter alapterületű. A tömb tíz százaléka harmincöt méter magas, mely így a jövőben uralni fogja a történelmi belváros látványát.

ELVESZETT KARAKTER

"Ronda, nem idevaló, úgy néz ki, mint egy atomerőmű" - véli Kecskemét fideszes országgyűlési képviselője, Horváth Zsolt, aki a Heti Válasz érdeklődésére üdvözölte, hogy Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a panaszosok sérelmeit jogosnak tartotta. "Elfogult és abszurd az ombudsmani jelentés, aminek jogi következményei lesznek, mivel nyolcvan valótlan tényállítást tartalmaz, és hamis színben tünteti fel a valóságot. Lenkovics Barnabás nem állíthatja le az építkezést, ehhez nincs sem jogköre, sem jogalapja. Több mint szerkezetkész állapotban van az épület, megnyitását augusztus 25-re tervezzük" - jelentette ki viszont lapunknak a befektetők jogi képviselője, Fekete Csaba.

"Hátborzongatóan káros urbanisztikai megoldás" - állítja kérdésünkre Vásárhelyi Dániel építész. A Bács-Kiskun Megyei Építészkamara alelnöke, a testület Malom Center munkabizottságának vezetője hivatkozik az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet korábbi tiltakozására, amely szerint a gigantikus épület felforgatja Kecskemét építészeti szerkezetét, és rombolja a műemléki városközpont arculatát, egyenesen azzal fenyeget, hogy a város elveszíti a karakterét.

Horváth Zsolt szerint a befektetői érdekeket szolgálták ki az elmúlt két és fél évben szinte bármelyik hivatalban. "A nyilvánvaló törvénysértésekre hiába hívták fel a hatóságok figyelmét. A Malom Center történetében a főcsapás iránya világos: lehetőleg ne legyen ellenérdekű ügyfél, és minél kevesebb önkormányzati döntéssel lehessen eljutni a végeredményhez" - mondta a parlamenti képviselő.

KI AZ ÜGYFÉL?

Lenkovics Barnabás szerint az építkezés ellen fellépő több magánszemélyt és a - környezetvédelmi érdekek képviseletére létrejött - civil szervezeteket az építési engedélyezési eljárásban megillette volna az ügyféli jogosultság, amit a város jegyzője nem ismert el. A közterületet képviselő közösség fellebbezésének elbírálása volt az egyetlen alkalom, amikor a jegyző megvizsgálta, hogy megilletik-e az ügyféli jogosítványok a kérelmezőt. Ekkor viszont a jegyző nem vette figyelembe, hogy az építmény az áruszállítási és vásárlói forgalommal nemcsak a közvetlen szomszédok, hanem a távolabb élők jogos érdekeire is hatással van. Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a Malom Centerrel kapcsolatos egyetlen fellebbezés elbírálásakor sem adtak választ az ellenérvekre, vagyis a fellebbezések elbírálása minden alkalommal elmaradt, azokat formai okokból elutasították. A szabálytalanságok miatt, valamint egy bírósági ítélet és a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása alapján Lenkovics Barnabás kezdeményezte a jegyző felelősségre vonását.

Az ombudsman szerint a jegyző köteles lett volna jelezni az önkormányzatnak és a polgármesternek, ha döntésüknél jogszabálysértést észlel. Ezt nem tette meg, sőt maga terjesztett elő jogsértést eredményező határozati javaslatokat. Államigazgatási hatáskörében mind az elvi építési, mind az engedélyezési eljárásban elmulasztotta megkeresni valamennyi illetékes szakhatóságot, más esetben figyelmen kívül hagyta állásfoglalásukat. Elmulasztotta leállítani az építkezést, amelynek szabálytalanságát már a megyei közigazgatási hivatal törvényességi észrevételekor meg kellett volna állapítani. Az építési engedélyezéskor a jegyző nem vette figyelembe az örökségvédelmi hatóság elutasítását sem.

Peredi Katalin, Kecskemét jegyzője lapunk kérdésére elmondta: megkapta az ombudsmani jelentést, arra reagálni fog a törvényben előírt harmincnapos határidőn belül. Az önkormányzat képviselő-testülete azonban június 1-jén úgy döntött, hogy nem fogadja el az ombudsman észrevételeit. A Fidesz-MDF alkotta ellenzék ugyanakkor nem szavazta meg az országgyűlési biztos jelentésének elutasítását.

TÚLTERHELT VÁROSKÖZPONT

"Senki sem lehet próféta a saját hazájában" - fogalmazott kérdésünkre Fekete Csaba, aki nemcsak jogi képviselője a beruházó ES Invest Kft.-nek, hanem Somogyi Endre és Farkas István mellett a vállalkozás harmadik befektetője. Mint mondta, többször kérték, hogy az ombudsmani eljárásban ne csak a tervezési folyamatból kimaradt építészeket hallgassák meg. "Meg kellett volna hallgatni a magyar befektetőket, akik helyiek, és mertek nagyot álmodni. Ha megvalósulna Lenkovics Barnabás javaslata, hogy ügyfélként mindenki beleszólhasson a jelentős építkezésekbe, az legalább 35 százalékkal csökkentené a nemzeti vagyon értékét, mivel az eljárások még bonyolultabbá válnának, és kis lobbik, mint amilyenek a tervtanácsok, kezébe kerülnének fontos ügyek" - mondta Fekete Csaba. Szerinte azért jó Kecskemétnek, hogy az általuk javasolt helyen a központ felépüljön, "mert az emberek kilencvenöt százalékának szüksége van azokra a szolgáltatásokra, amelyeket a Malom Center nyújtani fog".

Vásárhelyi Dániel építészkamarai alelnök szerint azonban az építmény olyan teher- és személygépjármű-forgalmat vonz majd a szűk belvárosi utcákba, amely forgatagnak semmi keresnivalója sem lenne az amúgy is túlterhelt városközpontban. "Ha abból indulunk ki, hogy az épület önmagában jó, akkor azt kell leszögeznünk, hogy rossz helyen van. Ha pedig abból indulunk ki, hogy jó helyen van, akkor ki kell jelentenünk, hogy ezen a helyen az épület rossz" - vallja az építész.OMBUDSMANI AJÁNLÁSOK

Lenkovics Barnabás vizsgálatában a Malom Center ügyén túlmutató megállapításokat is tett. Az ombudsman szerint különösen a városközponti nagyberuházások esetén a jogszabályok összessége sem biztosítja, hogy az állampolgárok érvényesítsék az egészséges környezethez való jogaikat. Lenkovics leszögezte: a jogszabályok lehetővé tennék az érdemben és "betű szerint" egyaránt törvényes eljárások lefolytatását, de nem zárják ki ennek ellenkezőjét sem.

Az ombudsman kezdeményezte: a kormány gondoskodjon arról, hogy a jelentős tömegforgalmat vonzó létesítmények, ezekből is kiemelten a bevásárlóközpontok építésére vonatkozó - országosan kötelezően betartandó - külön szabályokkal egészítsék ki a jogszabályokat; gondoskodjon arról, hogy a szabályok a létesítés teljes hatásterületén és a várható hatások összességére figyelemmel egészet alkossanak. Lenkovics Barnabás felkérte a miniszterelnököt, hogy állítson fel tárcaközi bizottságot a szakminisztériumok munkájának koordinálására.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.