Szép csendben megint az oroszoké lett egy állami beruházás

/ 2017.11.24., péntek 12:00 /
Szép csendben megint az oroszoké lett egy állami beruházás

Nem mintha sok kérdés lett volna azzal kapcsolatban, ki lesz a befutó a Magyar Honvédség június végén meghirdetett újabb – öt hét alatt, magyar nyelven benyújtandó – helikopter-nagyjavítási tenderén, de a felek most már arra sem vették a fáradságot, hogy legalább egy közleményt kiadjanak róla – mint legutóbb.

Szóval a lényeg: az orosz állami Vertoljoti Rosszii nyerte a Honvédség 12 darab Mi-24-es harci helikopterének nagyjavítására kiírt, 70 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) pályázatot; a szerződést november 8-án írták alá. Mindez egy rövid Magyar Idők-cikkből derült ki, amely arról számol be, hogy az első négy forgószárnyast szerdán már fel is pakolták Kecskeméten egy An-124-es szállítógépre, amely Szentpétervárra vitte őket, ahonnan tíz hónap múlva érkeznek vissza. A jellemzően 40 év körüli matuzsálemek – amelyek nagy része a Szovjetunióból, később pedig NDK-s örökségből került a Magyar Légierőhöz – közel öt éve nem repültek, a felújításukhoz rendelt képességeket pedig a szocialista kormányok alatt leépítették.

Noha a Magyar Nemzetnek nemrég egy kormányzati forrás igen prózaian ecsetelte, miért jó, hogy újra leszerződünk az oroszokkal – „tizenkét Mi–24-es pont tizenkét harci helikopterrel több, mint amivel most rendelkezünk” –, a dolog több sebből vérzik.

  1. Megkerüljünk a szankciókat. A Krím 2014-es orosz megszállása miatt bevezetett büntetőintézkedések értelmében kizárólag a meglévő haditechnika fenntartására lehet szerződést kötni Oroszországgal, korszerűsítésére nem, az új eszközök és berendezések beszerzése ugyanis tilalom alá esik. Az oroszokkal korábban nagyjavíttatott Mi-17es szállítóhelikopterek esetében ez oda vezetett, hogy a legalapvetőbb korszerűsítéseket sem hajtották végre rajtuk.
  2. Magunk előtt görgetjük a gondokat. Teljesen világos, hogy egy nagyjavítás nem jelenthet tartós megoldást a Honvédség helikopteres képességeinek – helyesebben: azok hiányának – orvoslására. A Mi-24-esek esetében a mostani felújítás további nyolc év és/vagy 2000 repült óra üzemidő-hosszabbítást jelent. Stratégiai léptékű megoldást leginkább új – s lehetőleg NATO-országból származó – gépek beszerzése jelentené, amit a kormány évek óta halogat.
  3. Egyszerűen nem elegáns. Egy olyan geopolitikai helyzetben, mint a mostani – egyik szomszédunk háborúban áll Oroszországgal és NATO-ország vagyunk –, minimum érdekes, hogy egy, a saját szövetségünket veszélyeztető államot bízunk meg ilyesmivel, hogy aztán azt mondhassuk, közelítünk a NATO-ban elvárt 2 százalékos védelmi büdzséhez. Ha már mindenáron 40 éves gépeket szeretnénk ideig-óráig újra rendszerbe állítani, azt más, szövetségen belüli – például lengyel vagy bolgár – vállalatokkal is képesek lennénk megoldani.

Egy dolog viszont biztos, hiszen ezt a tender előírta: Magyarország a legolcsóbb ajánlatot választotta. Kár, hogy az már nem fog kiderülni, hányból.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.