Szép csendben megint az oroszoké lett egy állami beruházás

/ 2017.11.24., péntek 12:00 /
Szép csendben megint az oroszoké lett egy állami beruházás

Nem mintha sok kérdés lett volna azzal kapcsolatban, ki lesz a befutó a Magyar Honvédség június végén meghirdetett újabb – öt hét alatt, magyar nyelven benyújtandó – helikopter-nagyjavítási tenderén, de a felek most már arra sem vették a fáradságot, hogy legalább egy közleményt kiadjanak róla – mint legutóbb.

Szóval a lényeg: az orosz állami Vertoljoti Rosszii nyerte a Honvédség 12 darab Mi-24-es harci helikopterének nagyjavítására kiírt, 70 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) pályázatot; a szerződést november 8-án írták alá. Mindez egy rövid Magyar Idők-cikkből derült ki, amely arról számol be, hogy az első négy forgószárnyast szerdán már fel is pakolták Kecskeméten egy An-124-es szállítógépre, amely Szentpétervárra vitte őket, ahonnan tíz hónap múlva érkeznek vissza. A jellemzően 40 év körüli matuzsálemek – amelyek nagy része a Szovjetunióból, később pedig NDK-s örökségből került a Magyar Légierőhöz – közel öt éve nem repültek, a felújításukhoz rendelt képességeket pedig a szocialista kormányok alatt leépítették.

Noha a Magyar Nemzetnek nemrég egy kormányzati forrás igen prózaian ecsetelte, miért jó, hogy újra leszerződünk az oroszokkal – „tizenkét Mi–24-es pont tizenkét harci helikopterrel több, mint amivel most rendelkezünk” –, a dolog több sebből vérzik.

  1. Megkerüljünk a szankciókat. A Krím 2014-es orosz megszállása miatt bevezetett büntetőintézkedések értelmében kizárólag a meglévő haditechnika fenntartására lehet szerződést kötni Oroszországgal, korszerűsítésére nem, az új eszközök és berendezések beszerzése ugyanis tilalom alá esik. Az oroszokkal korábban nagyjavíttatott Mi-17es szállítóhelikopterek esetében ez oda vezetett, hogy a legalapvetőbb korszerűsítéseket sem hajtották végre rajtuk.
  2. Magunk előtt görgetjük a gondokat. Teljesen világos, hogy egy nagyjavítás nem jelenthet tartós megoldást a Honvédség helikopteres képességeinek – helyesebben: azok hiányának – orvoslására. A Mi-24-esek esetében a mostani felújítás további nyolc év és/vagy 2000 repült óra üzemidő-hosszabbítást jelent. Stratégiai léptékű megoldást leginkább új – s lehetőleg NATO-országból származó – gépek beszerzése jelentené, amit a kormány évek óta halogat.
  3. Egyszerűen nem elegáns. Egy olyan geopolitikai helyzetben, mint a mostani – egyik szomszédunk háborúban áll Oroszországgal és NATO-ország vagyunk –, minimum érdekes, hogy egy, a saját szövetségünket veszélyeztető államot bízunk meg ilyesmivel, hogy aztán azt mondhassuk, közelítünk a NATO-ban elvárt 2 százalékos védelmi büdzséhez. Ha már mindenáron 40 éves gépeket szeretnénk ideig-óráig újra rendszerbe állítani, azt más, szövetségen belüli – például lengyel vagy bolgár – vállalatokkal is képesek lennénk megoldani.

Egy dolog viszont biztos, hiszen ezt a tender előírta: Magyarország a legolcsóbb ajánlatot választotta. Kár, hogy az már nem fog kiderülni, hányból.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.