Barbizás, törpillázás, kleopátrázás a Parlamentben 2. rész

/ 2014.06.04., szerda 13:45 /
Barbizás, törpillázás, kleopátrázás a Parlamentben 2. rész

Soha ilyen kevés nő nem ült a Parlamenti padsorokban, mint a most kezdődő ciklusban. Ráadásul a férfiak nem is kímélik női társaikat, már a mandátumok átvételekor megkezdődött a „fekete barbizás”, a „kommunista kleopátrázás” és a „fekete törpillázás”. A Válasz.hu megkereste a női képviselőket, és a férfidominancia kiküszöbölésére alkotott stratégiájuk felvázolására kérte őket.

Negatív rekord. A rendszerváltás óta nem került be ilyen kevés női képviselő – szám szerint 19 – a Parlamentbe. Igaz, az összehasonlítás nehéz, hiszen idén csökkent 199 főre a Parlament létszáma.

Megkerestük a „gyengébbik” nem összes képviselőjét, és az alábbi kérdésekre vártunk tőlük válaszokat:

-  Veszélyes tendenciának tartja-e, hogy miközben évek óta arról beszélünk, hogy több női politikusra lenne szükség (hiszen a nők kompromisszumkészebbek, gyakorlatiasabbak, stb), 1990 óta sosem került még ilyen kevés nő a magyar Országgyűlésbe? Mi lesz így 4 év múlva?

-  Találkozott már ilyen kritikával, beszólással férfi képviselőtársa(i) részéről?

-   Van valamilyen taktikája, stratégiája arra vonatkozóan, hogyan juttassa el az üzenetét hatásosan a sok férfi kollégájának, illetve az ő túlsúlyuk mellett az állampolgároknak? Hogyan vigyen át javaslatokat, hogyan érje el, hogy megszavazzák őket?

-  Mit gondol, nehezebb lesz így érvényesülnie egy nőnek a Parlamentben?

-  Mit tart a legfontosabb feladatának nőként a négyéves ciklusban?

2. rész

Mátrai Márta (Fidesz): Kopjon ki a „terhes nő” kifejezés!

Mátrai Márta

Fotó: MTI

Nem veszélyesnek, hanem sajnálatosnak tartom, hogy az eldurvult világ sokakat elriaszt a politikai szerepvállalástól. A sajátságos női lelki különbségeket, különlegességeket nehéz megfogalmazni, de a megegyezésre való képesség és a gyakorlatiasság szerencsére sok férfit is jellemez. Bízom abban, hogy lelki értelemben is nyilvánvalóvá válik, hogy van követhető női politikusi minta, hogy nem kell férfi módjára hadakozni, virtuskodni, és akkor több nő vállalkozik a közügyek szolgálatára, több nő harcolja ki a beleszólást a politika ügyeibe négy év múlva.

A mi politikai közösségünk egy konzervatív szövetség, amelyben a nők iránti tiszteletnek a fiataloknál is mélyek a gyökerei. Természetesen előfordult már, hogy valaki a környezetemben elfelejtett néhány egyszerűbb viselkedési szabályt, de ennek korrigálásra megvan a lehetőségem, megvannak az eszközeim.

A jogalkotás nem nemekhez kapcsolódik, ezért nekem nem arra kell törekednem, hogy „átvigyek” javaslatokat az Országgyűlésen. Nem az érvényesülés foglalkoztat elsősorban. A magyar közpolitikának az is a baja, hogy leggyakrabban csak a hatalomban gondolkodik. Engem nem az izgat elsősorban, hogy mivel bízhatnának még meg. Nem „érvényesülni” kell, hanem hatással lenni és tisztességesen dolgozni. A taktikám végtelen egyszerű, addig fogom alkalmazni a vita és a meggyőzés minden eszközét, míg azt nem látom, hogy a nőket érintő sajátos szempontok célba érnek. Ebben számítok a képviselőnők segítségére is. Háznagyi tisztségem támogathat ebben a „taktikában”.

A legfontosabbnak azt tartom, hogy tudatosítsam a képviselőtársakban: a magyar társadalom sorskérdései, mint a család védelme, a gyermekvállalás, a meglévő munkaerő jó kihasználása, a fiatalok egészséges életre nevelése egyaránt függ a női szerepek tisztességes kezelésétől. Konzervatív képviselőként rá kell mutatni arra is, hogy a társadalom fennmaradása csak a férfi és a nő sorsszerűen egybefonódó életével valósulhat meg. A szerepek pedig nem cserélhetők fel. Végül szeretném elérni, hogy a közbeszédből kikopjon a „terhes nő” megfogalmazás, helyére a gyermekáldás, várandósság fogalma kerüljön, ezzel is méltóságot teremtsünk a gyermekvárás kivételes örömének.

Demeter Márta (MSZP): A Fidesz hatalomtechnikája a jövőben is sok nőt tarthat távol a politizálástól

Demeter Márta

Fotó: MTI

A női politikusok száma az Országgyűlésben lényegesen elmarad a nemek társadalmi arányától. Az MSZP-ben évtizedes múltra tekint vissza a női- és ifjúsági kvóta intézménye, amely kifejezetten jól működik. Ez a pozitív hozzáállás sajnos nem mondható el a jelenlegi kormányzó pártokról, ahol nem csupán nem létezik ez az intézmény, hanem felháborítóan alacsony volt a női jelöltek száma. Az elmúlt négy évben a kormányzó pártok lesilányították a politikai kultúrát, amelynek jelentős minőségi javuláson szükséges átesnie ahhoz, hogy több nő vállalkozzon az általa fontosnak tartott értékek megjelenítésére, az azokért folytatott küzdelemre a közéletben. A Fidesz etikátlan politikai és hatalmi technikái véleményem szerint a jövőben is sok nőt távol tarthatnak az érdemi politikai szerepvállalástól.

A politikához mindenképpen szükséges a kitartó munka, az üzenetek eljuttatása az állampolgárokhoz elsősorban ezen múlik, nem pedig azon, hogy nő vagy férfi politikus kommunikálja-e azokat. A parlamenti munkát nem a politikusok neme, hanem a jelenlegi kormányzó pártok hatalomtechnikája próbálja megnehezíteni. Nincs illúzióm afelől, hogy miként alakulnak majd a parlamenti szavazások. Üdvözítő lenne, ha a kétharmados parlamenti többség figyelembe venné a parlamenti ellenzék, azaz a társadalmi többség véleményét, de az elmúlt évek tapasztalatai nem ezt mutatják. Ezért nagyon markáns és kemény ellenzéki politizálásra készülök csakúgy, mint az MSZP frakció minden tagja.

A legfontosabb feladat, hogy stabil kormányzati alternatívát adjunk a Fidesszel szemben 2018-ra. Emellett a honvédelem ügye iránt elkötelezett szakpolitikusként fontosnak tartom elérni, hogy a kormány végre tettekben is megbecsülje katonáinkat. Ezért biztosra vehetik, hogy minden törvényes eszközzel élni fogunk, hogy Magyarország és a családok problémáira reflektáló politika megvalósítására, valós társadalmi és szakmai egyeztetésekre bírjuk rá a jelenlegi kormánypártokat.  

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): Nők politikai reprezentációja: Magyarország a 120.

Bangóné Borbély Ildikó

Fotó: MTI

A mostani parlamentben a nők aránya 9,54 százalék. Ez az eredmény a nők politikai reprezentációját mérő világranglista 120-dik helye köré sorolja Magyarországot! Messze a legtöbb európai országtól! Ezt az eredményt nagyban befolyásolta az új választójogi törvény.

Vidéki, Hajdú-Bihar megyei képviselő vagyok. Három gyermekem van. A legfontosabb számomra a családokat, gyermekeket érintő ügyek képviselete. Nem lehet tovább elmenni amellet, hogy a mai hatalom csak egy szűk társadalmi réteg érdekeit szolgálja.

Az elmúlt négy év kormányzása alatt, finoman szólva sem vették túl komolyan azt az európai célkitűzést, amely arra irányul, „több nőt a politikába és törvényhozásba”. Sőt, keményen erősítették a magyar társadalomban mélyen gyökerező zárt női szerepeket.    

Ma általában nehéz nőnek és anyának lenni Magyarországon. De nem ez határozza meg, hogy egy nő ma hogyan érvényesül a politikában, a Parlamentben. Nem a női képviselők munkája, érvényesítő ereje nehéz, hanem az ellenzék demokratikus képviseletét lehetetleníti el a 2/3-os FIDESZ-KDNP többség és a Fidesz kiterjedt médiabirodalma.

MSZP-s politikusként elsősorban a pártom programját és értékrendjét képviselem. Én mindenkit partnerként kezelek, nem az a meghatározó, hogy az illető nő-e vagy férfi. Hiszek abban, hogy ha az ügy a társadalom és az emberek érdekeit szolgálja, akkor támogatásra lel. Küzdő embernek tartom magam. Nagyon fontos, hogy a következő négy évben a demokratikus baloldal, az MSZP meg tudjon erősödni. Hiszek abban, hogy kitartó, kemény munkával 2018-ra be tudjuk bizonyítani, hogy a Fidesz hatalom helyett az egyetlen alternatívát az MSZP nyújtja.

Schmuck Erzsébet (LMP): „Baj van a felfogásunkkal”

Schmuck Erzsébet

Fotó: MTI

Az a tény, hogy a nők a magyar társadalomban elfoglalt számarányukhoz képest csak nagyon kis arányban részesei a társadalom életét, a fiatal nemzedékek jövőjét meghatározó politikai döntéshozatali folyamatnak, sok mindenről árulkodik. Egyértelműen kifejezi, hogy baj van a felfogásunkkal, az értékrendszerünkkel. A minden más szempontot felülíró verseny elsőbbsége, a profit utáni hajsza, a rövid távú gazdasági érdekek előtérbe helyezése a hosszú távú érdekekkel szemben, a társadalmi szolidaritás és a társadalmi párbeszéd hiánya nem csak a közérdeket sérti és a közösség rovására megy, de az ellen is hat, hogy minél szélesebb körben lehessen a nőket bevonni a közéletbe.

Márpedig nagy szükség lenne a változásra. A nők tapasztalataim szerint könnyebben azonosulnak a fenntartható fejlődés követelményeivel, a verseny helyett az együttműködésre, a hosszú távú érdekekre teszik a hangsúlyt, belátják, hogy az erőforrásainkat fenntartható módon kell használnunk és nem terhelhetjük meg a jövő nemzedéket olyan környezeti kockázatokkal, amelyek életünket veszélyeztetheti, mint pl. az atomenergia. Ha az értékrendszerünkben nem lesz változás, 4 év múlva még tovább csökkenhet a női politikusok száma.                  

Nem könnyű érvényesülnie egy nőnek a Parlamentben, de az LMP frakció egy kis létszámú csoport, 2/5-e nő, és hasonló szellemiségű képviselőkből áll. Férfi kollégáinkra is számíthatunk.

Meggyőződésem, hogy az idő nekem dolgozik. A mai neoliberális gazdaságpolitika eszközei, azok az intézkedések, amelyekkel a társadalmi-gazdasági bajokat kezelni próbálták sem eddig, sem ezután nem hoz tényleges megoldásokat. Nincs más út, mint a fenntarthatóság útja, amikor a társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontokat, lehetőségeket össze kell hangolni. Ez érték-és paradigmaváltással jár. Ezekre a szempontokra megszólalásaimban, képviselői munkámban mindig igyekszem felhívni a figyelmet.

Cikkünk első részét - melyben Hoffmann Rózsa, Kunhalmi Ágnes, Szél Bernadett, Vadai Ágnes és Heringes Anita válaszai olvashatók - itt találja meg.

@hegedus_zsuzsa Twitteren

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.