valasz.hu/itthon/itt-a-lista-melyik-a-legmenobb-magyar-varos-es-honnan-koltoztek-el-a-legtobben-125519

http://valasz.hu/itthon/itt-a-lista-melyik-a-legmenobb-magyar-varos-es-honnan-koltoztek-el-a-legtobben-125519

Szeretne ilyen országban élni? – Itt a Momentum programja

/ 2017.10.16., hétfő 13:30 /

Programot hirdetett a Momentum. Sajnos az ilyesmi manapság rendkívüli esemény, mivel a pártok leszoktak róla, hogy programokkal terheljék a választópolgárokat. A Fidesz legutóbb annyit mondott, hogy folytatjuk, most meg azt, hogy vagy Orbán Viktor, vagy Európa pusztulása, és a többiek se jeleskednek programilag, bár a Jobbik talán hamarosan előáll a sajátjával, az MSZP-é meg egyértelmű: valahogy még ezt a választást éljük túl a következő négyévnyi, politikából kihúzható pénzek végett.

És akkor egy vallomás: már én is annyira el- és leszoktam a pártprogramoktól és –ról, hogy az MTI-ből akartam előszedni valami összegzést, hogy majd az, meg egy-két portál tudósítása alapján megírom a véleményemet. De szerencsére azonnal dugába dőlt a terv, mert az MTI-t a legminimálisabban se hozta lázba egy, a következő parlamenti választáson valamennyi választókerületben önálló jelöltet indítani szándékozó, a közvélemény-kutatásokban már korántsem a legkisebb arányban mérhető párt programhirdetése.

Látom magam előtt a vasárnapi napindító értekezletet, ahol egy még lelkes hírügynökségi kolléga jelentkezik, hogy lenne itt ez a Momentum-dolog, de egyrészt lecisszegik, másrészt megvetően néznek rá, miközben valaki feljegyzi a telefonjába az esetet. És a „látom magam előtt” esetemben nem egyszerű képzelődést jelent.

Na, de szóval Momentum – maradt tehát a teljes program, ami amúgy letölthető itt.

A programról és bejelentéséről azét több tudósítás is született: a legtöbb azt emelte ki, hogy szép nagy ígéretcsomagot sikerült összelapátolnia a magát új politikai generációként meghatározó Momentumnak. A leggyakoribb kritikák is ebből az irányból érkeztek, mondván: mégis, miből lesz pénz minderre? Néhány példa a költségesebbnek ígérkező ígéretek közül:

 • Az áfa csökkentése 27-ről 25 százalékra.
 • A közösségi közlekedésben csúcsidőn kívül csökkentenék az árakat és csoportos kedvezményeket adnának.
 • Ingyenessé tennének minden felsőoktatási képzést az első tanévben.
 • Kollégiumfejlesztés és megemelt ösztöndíjak a felsőoktatásban.
 • A pedagógusok fizetésének megemelése.
 • Paks 2 szerződéseinek felmondása, és a szél- és naperőművek telepítésének támogatása.
 • Adó- és járulékkedvezményeket biztosítanának a startupoknak.
 • Megszüntetnék a szolgáltató szektor különadóit.
 • Megszüntetnék az energiaszektor különadóit.
 • Növelnék a nyugdíjminimumot 35 000 forintra.
 • A családok egy főre jutó jövedelmét 35 ezer forintra egészítenék ki. (Ahol nincs meg ennyi, és együttműködnek a családsegítővel.)
 • Lakásfenntartási támogatás akár a rezsi 50 százalékáig.
 • Megdupláznák a maximum adható gyedet.
 • Akár 25 százalékkal emelnék a családi pótlékot.
 • Állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessé tétele.
 • Szociális uszodabérlet és 5000 forintos kultúrautalvány bevezetése.

Amire a Momentum válasza az, hogy fellépnének a korrupció és a mutyialapú közbeszerzések ellen. Aztán nem építenék tele az országot stadionokkal, lefújnák Paks 2-t, és így tovább. Magyarán: a Momentum szerint van pénz a rendszerben, csak a pénz egy meghatározó része rossz irányokba áramlik.

Fekete Győr András programot hirdet

Fekete-Győr András programot hirdet

Fotó: Facebook / Momentum Mozgalom

A programot amúgy rengetegen írták, minden területnek megvolt a maga gárdája, ami érezhető is, mert a témaszakértők mertek nagyot álmodni. Arról kevés szó esett, hogy a programot böngészve még a legelszántabb ilyen-olyan párt szimpatizánsaiban is simán feltámadhat az érzés, hogy basszus, azért nem is lenne annyira rossz egy ilyen országban élni.

Ahol például Budapest Európa startup központja, se a fiatalok, és se a már nem annyira fiatal szakmunkások nem kényszerülnek külföldre a nyugati minimálbérért gürcölni, vagy például szabadnapok járnak a szűrővizsgálatokon való részvételért cserébe. Ami apróság, de mutatja, hogy mennyi lehetősége van a politikának amúgy jobbá tenni a helyet, ahol közösen élünk, ha tényleg erre törekszik, és nem rettegő emberek tömegeinek félelmére alapozva építgeti saját hatalmi erődítményét.

De például kinek nem jönne be egy ország, ahol a különböző hivatalok nem bekérik minden egyes ügyintézéskor szerencsétlen állampolgártól ugyanazt az adatot, de különböző űrlapon újból és megint, és megint, hanem egymás között áramoltatják az információt, hiszen az egyszer már bekerült a rendszerbe?

Egy ország, ahol az állam és különböző leágazásai ismerik és gyakorolják a méltányosság nevű intézményt – például nem büntetik szakmányba az autósokat, csak mert egy korábban felújítás alatt álló útszakaszon teljesen értelmetlenül és indokolatlanul ott maradt a 20 km/h-s korlátozó tábla.

Persze a momentumos összképhez az is hozzátartozik, hogy a párt eddig egyáltalán nem tudta elhitetni magáról, hogy képes lenne akár saját programja tizedének megvalósítására. A Momentumban nem érezni az erőt, de az elszántságot se nagyon, miközben a programból kiolvasható szándék tényleg pozitív és szerethető.

És még mielőtt valaki a kormányzati kommunikációs sémát követve a szokásos migránssimogatós marhaságba fullasztaná a témát: a Momentum szerint a migrációs válság kezelésében az EU kudarcot vallott, és a párt migrációs politikájának három pillére a menedékkérők alapvető emberi jogainak biztosítása, az ország és a többi európai állam védelme, illetve a közös európai fellépés. Ezért meghagynák a kerítést, sőt, javítanák az őrzésben résztvevők ellátását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.