Szexi, bunkó és kegyetlen

Diagnosztizálták a TV2 sztárját

/ 2009.05.04., hétfő 11:20 /

Ha sorozatfüggővé váltunk, és imádatunk tárgya Doktor House, akkor máris elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy vajon mit vélünk megtalálni benne, ám van, aki ennél többet kínál: megpróbál leszoktatni róla.

"Doktor House kemény és cinikus, mindent megenged magának, és nem szégyelli, hogy úgy beszél veled, mint egy hülye kis gyerekkel. De ezt a te érdekedben teszi! Segít abban, hogy ne kerülj hozzá közel, és hogy higgy neki: így nem tudsz majd hazudni se neki, se magadnak" - így „diagnosztizálja" Lisznyai Sándor a népszerű tévésorozat szereplőjét és persze nézőit abban a kéthavonta megjelenő új folyóiratban, amely a Mindennapi Pszichológia címet viseli, és amelynek első száma a napokban került a nagyobb hírlapárusító helyekre.

A provokáló Hogyan szakítsunk Doktor House-zal? című írás a „doki" népszerűségének titkát fejtegeti. Mint a szerző írja, az első, felszínesebb benyomások és megállapítások után csak a neme akadályozta meg abban, hogy végletesen bele ne szeressen Doktor House-ba. Mert ő az igazi férfi, aki mellett a többiek érdektelenek, üresek és szürkék. Vele lehetne a legjobbat dumálni hétvégén egy sör mellett. House mindent tud - és amit akar, azt ki is mondja. Az ember egyszerre akar a barátja, a szeretője és a gyereke lenni.Doktor House ezen kívül elpusztíthatatlan és kegyetlen (a kiégett, kegyetlenné cserzett, miden szentimentalizmust nélkülöző férfi pedig ellenállhatatlan az asszonyok számára), szexi (tudatában sincs annak, hogy mennyire), bunkó és gátlástalan (egy zseni mindent megengedhet magának), valamint érdekes és gondolkodásra késztet. Ha megtaláljuk az utat hozzá - gondoljuk -, akkor megváltozik és kinyílik nekünk.

Na, de ha már kialakult a függőség eme csírája, a szerző azt is megpróbálja feltárni, hogyan lehet „leszokni róla"? Ez nem egyszerű feladat, ahogy nehéz megszabadulni egy durva, iszákos férjtől is. Az igazi „betegség" Lisznyai szerint nem más, mint hogy állandóan elemezgetjük őt. Folyamatosan meg akarjuk érteni, meg szeretnénk fejteni, meg akarjuk találni a nyitját. Ez a törekvés, valamint a vonzó személyiség és a csalhatatlanság a társfüggőség jele. Ez a saját szorongásunk, kisebbségi érzésünk egyik megoldása: olyan embert keresünk, aki mellett nem kell félnünk a betegségektől, a magánytól, a katasztrófáktól, mert ő elrendezi a világot helyettünk.

M lehet tehát a terápia? Gondoljunk például arra, hogy House mellett nem lehet nyugalmunk. Hogy élete a különösen komplikált betegségek megfejése; munkamániás. Próbáljuk emellett (vissza)szerezni az önbecsülésünket! A doki mellett soha senkinek nem lehet igaza. Harmadszor pedig vegyük észre, hogy House is csak egy elkényeztetett, nagyra nőtt gyerek, aki doktorosat játszik egy nagy játékban, ahol szolgái vannak és mit sem sejtő betegei. Ez lehet Lisznyai Sándor szerint a recept House ellen.

S ha valaki mégsem tud lemondani a kedvenc sorozatáról, időnként lapozzon bele a valóban hiánypótló, új utakat kereső és nagy érdeklődéssel kísért Mindennapi Pszichológiába: az első számban beszélgetést olvashatnak többek között Hámori Józseffel a soha el nem fáradó agyról, Hankiss Elemérrel a válság építő és romboló hatásairól, illetve Pléh Csabával a társadalom „ráérőembereiről".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.