Szexi, bunkó és kegyetlen

Diagnosztizálták a TV2 sztárját

/ 2009.05.04., hétfő 11:20 /

Ha sorozatfüggővé váltunk, és imádatunk tárgya Doktor House, akkor máris elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy vajon mit vélünk megtalálni benne, ám van, aki ennél többet kínál: megpróbál leszoktatni róla.

"Doktor House kemény és cinikus, mindent megenged magának, és nem szégyelli, hogy úgy beszél veled, mint egy hülye kis gyerekkel. De ezt a te érdekedben teszi! Segít abban, hogy ne kerülj hozzá közel, és hogy higgy neki: így nem tudsz majd hazudni se neki, se magadnak" - így „diagnosztizálja" Lisznyai Sándor a népszerű tévésorozat szereplőjét és persze nézőit abban a kéthavonta megjelenő új folyóiratban, amely a Mindennapi Pszichológia címet viseli, és amelynek első száma a napokban került a nagyobb hírlapárusító helyekre.

A provokáló Hogyan szakítsunk Doktor House-zal? című írás a „doki" népszerűségének titkát fejtegeti. Mint a szerző írja, az első, felszínesebb benyomások és megállapítások után csak a neme akadályozta meg abban, hogy végletesen bele ne szeressen Doktor House-ba. Mert ő az igazi férfi, aki mellett a többiek érdektelenek, üresek és szürkék. Vele lehetne a legjobbat dumálni hétvégén egy sör mellett. House mindent tud - és amit akar, azt ki is mondja. Az ember egyszerre akar a barátja, a szeretője és a gyereke lenni.Doktor House ezen kívül elpusztíthatatlan és kegyetlen (a kiégett, kegyetlenné cserzett, miden szentimentalizmust nélkülöző férfi pedig ellenállhatatlan az asszonyok számára), szexi (tudatában sincs annak, hogy mennyire), bunkó és gátlástalan (egy zseni mindent megengedhet magának), valamint érdekes és gondolkodásra késztet. Ha megtaláljuk az utat hozzá - gondoljuk -, akkor megváltozik és kinyílik nekünk.

Na, de ha már kialakult a függőség eme csírája, a szerző azt is megpróbálja feltárni, hogyan lehet „leszokni róla"? Ez nem egyszerű feladat, ahogy nehéz megszabadulni egy durva, iszákos férjtől is. Az igazi „betegség" Lisznyai szerint nem más, mint hogy állandóan elemezgetjük őt. Folyamatosan meg akarjuk érteni, meg szeretnénk fejteni, meg akarjuk találni a nyitját. Ez a törekvés, valamint a vonzó személyiség és a csalhatatlanság a társfüggőség jele. Ez a saját szorongásunk, kisebbségi érzésünk egyik megoldása: olyan embert keresünk, aki mellett nem kell félnünk a betegségektől, a magánytól, a katasztrófáktól, mert ő elrendezi a világot helyettünk.

M lehet tehát a terápia? Gondoljunk például arra, hogy House mellett nem lehet nyugalmunk. Hogy élete a különösen komplikált betegségek megfejése; munkamániás. Próbáljuk emellett (vissza)szerezni az önbecsülésünket! A doki mellett soha senkinek nem lehet igaza. Harmadszor pedig vegyük észre, hogy House is csak egy elkényeztetett, nagyra nőtt gyerek, aki doktorosat játszik egy nagy játékban, ahol szolgái vannak és mit sem sejtő betegei. Ez lehet Lisznyai Sándor szerint a recept House ellen.

S ha valaki mégsem tud lemondani a kedvenc sorozatáról, időnként lapozzon bele a valóban hiánypótló, új utakat kereső és nagy érdeklődéssel kísért Mindennapi Pszichológiába: az első számban beszélgetést olvashatnak többek között Hámori Józseffel a soha el nem fáradó agyról, Hankiss Elemérrel a válság építő és romboló hatásairól, illetve Pléh Csabával a társadalom „ráérőembereiről".

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.