valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

http://valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

SZIGETI KIJÁRÓK

/ 2006.09.14., csütörtök 16:31 /

Elhárult az aka-dály az egykori óbudai hajógyár területére megálmodott "kis Las Vegas"-beruházás elől.

Miután a múlt vasárnapi helyi népszavazás érdektelenségbe fulladt, elhárult az akadály az egykori óbudai hajógyár területére megálmodott "kis Las Vegas"-beruházás elől. Közben lapunk birtokába került az ÁPV Rt. szigeteladással kapcsolatos levelezése, melyből kiderül: maga a privatizációs szervezet volt a befektetők legfőbb érdekkijárója."A közel kétmilliós fővárosnak és Óbudának különösen kiemelt értéke ez a második Duna-sziget, mely méltón csatlakozhat a Margitsziget elvitathatatlan értékű területéhez. (...) Vallom, hogy a város egyes területei nem hullhatnak ki a város polgárainak életteréből. Nem lehet cél egy ilyen helyszínen a kirekesztést indukáló fejlesztés" - szögezte le 2003 szeptemberében az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. vezérigazgatójának címzett levelében Szabó Magdolna, a III. kerület szocialista alpolgármestere. A korábban a helyi kulturális és turisztikai bizottságot vezető - tehát felettébb illetékes - politikus emellett igyekezett a Hajógyári- sziget déli csücskét érintő magánosítás felelőseinek lelkére kötni: "célszerűbbnek és korrektebbnek tartanám a terület privatizációját az új szabályozási terv elfogadása után lefolytatni".

Végül az alpolgármester minden sora írott malaszt maradt. Az ÁPV Rt. nem várta meg a kerületi szabályozási terv (kszt) elfogadását, inkább már 2003. október 17-én túladott a nyereséges Hajógyári Sziget Vagyonkezelő (HSZV) Kft. 66,79 százalékos állami üzletrészén - benne 32 hektárnyi földterülettel. A három évvel korábban még hétmilliárd forintra értékelt cégdarabot ráadásul minimális áron, 4,6 milliárdért vihette az addig a bevásárlóközpontiparban jeleskedő Plaza Centers csoport. Miután elfogadott kszt nem volt, az új tulajdonos jelölhette ki a fejlesztés irányát. Az pedig éppen hogy a budapestiek kirekesztésével járhat, hiszen a szigetre tervezett "kis Las Vegas" kaszinójának, konferenciaközpontjának, éttermeinek és luxusapartmanjainak célcsoportja az idegenből érkezett vagyonos polgár (Heti Válasz, 2006. március 23.). A Plaza Centers a nagy ívű elképzeléseihez dagályos cégnevet is választott: egy évvel a privatizáció után Álom Sziget 2004 Kft.-re keresztelte át a HSZV-t. Az idén áprilisban aztán a Fővárosi Közgyűlés zöld utat adott a beruházásnak, s júniusban - az egykor Óbudára is Margitszigetet álmodó Szabó Magdolna helyeslése (!) mellett - a III. kerületi képviselők is rábólintottak a sziget új szabályozási tervére. A civil-zöld ellenerőket csitítandó azonban a testület rendeletmegerősítő helyi népszavazás kiírásáról döntött, amely múlt vasárnap - elegendő érdeklődő híján - papírforma-eredménytelenséggel zárult.

Mindezek után egy lezáratlan kérdés maradt: a valamikori Alsó-Pannónia helytartójának emlékét őrző Hadrianus-palota sorsa. Történt ugyanis, hogy az ÁPV a terepszint alatt két méter mélyen fekvő - feltárásra váró - romot is továbbszármaztatta a Plaza Centersnek, annak ellenére, hogy a régészeti kincs nevesítve van a kulturális örökségvédelmi törvény mellékletében, a kizárólagos állami tulaj- donban tartandó ingatlanok listáján. Másfél héttel a HSZV Kft. eladása előtt Hiller István jelezte is Kamarás Miklós akkori ÁPV-vezérigazgatónak: "szeretném önnek jelezni, hogy a kiemelt műemlék tulajdonjogának magánkézbe kerüléséhez tárcánk nem járulhat hozzá". Kamarás azonban magabiztos válaszlevelet küldött a kulturális miniszternek, melyben beszámolt a privatizációs szervezet vezércseléről. "A privatizációt megelőzően aláírásra került egy opciós szerződés a HSZV Kft. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság között, ez (...) megteremtette a lehetőségét annak, hogy a magyar állam öt évre rögzített áron egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhassa az (...) ingatlant" - írta a vezérigazgató, s egyben meghívta Hillert a privatizációs pályázat elbírálására. A tárca ezt követően veszni hagyta a veszhetőt, pedig a Heti Válasz értesülései szerint a fent emlegetett opciós szerződés több mint egymilliárd forintos visszavásárlási árat ró a központi költségvetésre, s azt is kiköti, hogy az állam a vételi jog gyakorlása után azonnal köteles bérbe adni az ingatlant az Álom Sziget 2004 Kft.-t ellenőrző Plaza Centersnek és tulajdonostársainak.

A privatizációs szervezet tehát mind a 4,6 milliárdos vételár elfogadásakor, mind pedig a Hadrianus-palota sorsának rendezésekor a befektető érdekei szerint járt el. További szépséghiba, hogy a 2003-as erőltetett magánosításkor Medgyessy Péter miniszterelnök volt üzlettársa már érdekelt volt a HSZV Kft.-ben (lásd keretes írásunkat), az ÁPV Rt. elnökhelyettese, Vásárhelyi István pedig - a Figyelő értesülései szerint - 2000-ig a Plaza Centers nagyprojektjeinek előkészítésén dolgozott, s később az Álomszigetterv szakértői csapatában is feltűnt. Mint megírtuk (Heti Válasz, 2006. augusztus 17.): a korábban az SZDSZ-nél pártigazgatóskodó Vásárhelyi "civilben" Puch László MSZP-pénztárnok sógora és üzlettársa az M-Luxor Kft.-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.