Szijjártó Péter őszinte pillanata: „megkínoztak az Európai Parlamentben”

/ 2017.12.11., hétfő 10:30 /

Múlt héten Bécsben rendezték az EBESZ külügyminisztereinek kétnapos ülését. Az eseményen ott volt Szijjártó Péter is, aki a múlt csütörtöki európai parlamenti meghallgatása után néhány órával már arról beszélt az osztrák fővárosban, hogy „erősíteni kell a keresztény közösségek védelmét szerte a világon, mert sokfelé egyre nehezebb a helyzetük”.

A külügyi csúcson megannyi kétoldalú találkozót is bonyolítottak. Szijjártó találkozott például Kurt Volkerrel, az Egyesült Államok Ukrajnáért felelős különmegbízottjával, illetve ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel. Mint azt az MTI híradásából tudjuk, mindkettejükkel közölte a magyar kormány feltételeit az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. Arról azonban sem a miniszter, sem a távirati iroda nem számolt be – nem úgy az orosz külügy –, hogy a magyar külügyminiszter zárt ajtók mögött találkozott Szergej Lavrovval is.

Az itthon ismét diszkréten kezelt újabb magyar–orosz találkozón „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor augusztusi megállapodásai alapján gazdasági és energetikai kérdésekről” és az ukrán kormány kisebbségpolitikájáról beszéltek. Az orosz külügy Instagram-csatornája egy rövid videót is közöl a megbeszélés kezdetéről: ezen a kézfogáskor Szijjártó előbb megköszöni Lavrovnak, hogy találkozott vele, majd miután helyet foglalnak, kedélyesen ezt közli vele: „Ma reggel megkínoztak az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságában. A magyarországi emberi jogi helyzetről és a jogállamiságról kérdeztek – csak, hogy tudja, kivel ül most szemben.”

Lavrovval együtt mi is inkább nevetünk, mint sírunk ezen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.