valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Szijjártó Péter őszinte pillanata: „megkínoztak az Európai Parlamentben”

/ 2017.12.11., hétfő 10:30 /

Múlt héten Bécsben rendezték az EBESZ külügyminisztereinek kétnapos ülését. Az eseményen ott volt Szijjártó Péter is, aki a múlt csütörtöki európai parlamenti meghallgatása után néhány órával már arról beszélt az osztrák fővárosban, hogy „erősíteni kell a keresztény közösségek védelmét szerte a világon, mert sokfelé egyre nehezebb a helyzetük”.

A külügyi csúcson megannyi kétoldalú találkozót is bonyolítottak. Szijjártó találkozott például Kurt Volkerrel, az Egyesült Államok Ukrajnáért felelős különmegbízottjával, illetve ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel. Mint azt az MTI híradásából tudjuk, mindkettejükkel közölte a magyar kormány feltételeit az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. Arról azonban sem a miniszter, sem a távirati iroda nem számolt be – nem úgy az orosz külügy –, hogy a magyar külügyminiszter zárt ajtók mögött találkozott Szergej Lavrovval is.

Az itthon ismét diszkréten kezelt újabb magyar–orosz találkozón „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor augusztusi megállapodásai alapján gazdasági és energetikai kérdésekről” és az ukrán kormány kisebbségpolitikájáról beszéltek. Az orosz külügy Instagram-csatornája egy rövid videót is közöl a megbeszélés kezdetéről: ezen a kézfogáskor Szijjártó előbb megköszöni Lavrovnak, hogy találkozott vele, majd miután helyet foglalnak, kedélyesen ezt közli vele: „Ma reggel megkínoztak az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságában. A magyarországi emberi jogi helyzetről és a jogállamiságról kérdeztek – csak, hogy tudja, kivel ül most szemben.”

Lavrovval együtt mi is inkább nevetünk, mint sírunk ezen.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.