new.valasz.hu/itthon/szorakozik-az-orosz-titkosszolgalat-az-mszp-meg-besegit-103361

http://new.valasz.hu/itthon/szorakozik-az-orosz-titkosszolgalat-az-mszp-meg-besegit-103361

Szócska Miklós az első egészségügyi lépésekről

/ 2010.06.10., csütörtök 18:51 /
Szócska Miklós az első egészségügyi lépésekről

Az egészségügyi szakmai kamarai kötelező tagság visszaállítása, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetése és a patikaalapítás felfüggesztése szerepel első lépésként az új kormány egészségügyi tervei között; erről Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára beszélt csütörtökön újságíróknak egy budapesti konferencia szünetében. E javaslatok már a kormány előtt vannak - tette hozzá.

A Világgazdaság című napilap XX. egészségügyi konferenciájának szünetében az államtitkár a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy transzparens feltételeket szeretnének teremteni az átalakításokhoz, amelyekről konkrétumok még nem hangzottak el.

Mint mondta, most még értelmezik, értékelik a miniszterelnök által közzétett gazdasági akciótervet, és ennek mentén készítik el az ágazat akciótervét. Egyúttal megjegyezte, hogy az egészségügyet kiemelt ágazatként kívánják kezelni a jövőben, és mint fogalmazott, véget akarnak vetni a mellébeszélésnek.

A konkrét kérdésekre adott államtitkári válaszokból kitűnt, hogy a rezidensrendelet sokat kifogásolt úgynevezett röghöz kötési passzusát valószínűleg felfüggesztik, és egyfajta ösztönzőrendszert kívánnak bevezetni, hogy a fiatal orvosoknak, rezidenseknek megérje Magyarországon maradni. Úgy fogalmazott: a rezidensekkel baráti egyetértésben tárgyalnak.

A kórházakra vonatkozó, július elsejétől érvényes minimumfeltételekről szóló rendelet kapcsán azt mondta, felfüggesztik a kórházak működőképességének feltételeit veszélyeztető részeit, de a pontos "hogyan-továbbról" a szakmával kívánnak egyeztetni.

Az EBF-fel kapcsolatban elmondta, a felügyeletet szeptemberi hatállyal szüntetnék meg, egyúttal kiemelte, fontosnak tartják a betegjogokat, amely "intézmény" nem fog teljesen eltűnni a jövőben. Ősszel térnek vissza a témára - mondta Szócska Miklós.

A patikaalapítás szabályainak azonnali felfüggesztéséről van szó - tért ki kérdés kapcsán az államtitkár a gyógyszer-gazdaságossági törvényben helyet kapó szabad patikanyitási lehetőségre. A rendeletváltozás nem érinti a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás jelenlegi szabályait - tette hozzá.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés nem érinti az egészségügyet, illetve a tárca alá tartozó országos intézeteket - mondta Szócska Miklós.

A konferencián tartott előadásában az államtitkár azt mondta, az ellátórendszer a fenntarthatóság szélére sodródott, de a jövőben prioritást kell élvezzen, egyben folyamatos egyeztetést ígért az ágazat összes szakmai szereplőjével.

Szócska Miklós a konferencia hallgatóságának azt mondta, vége a "stílusbeli ütéseknek, veréseknek", nyílt kártyákkal kívánnak játszani, továbbá markáns állami felelősségvállalást ígért.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, az Egyetemi Klinikák Szövetsége nevében többek között azt mondta, optimistán tekint az új minisztériumi struktúra elé, amelyben egy minisztérium alá kerül az oktatás és az egészségügy.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a kórházi minimumfeltételekről szóló rendelet kapcsán azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a rendeletet felfüggeszteni nem kell, csak annak szankcióit. Szerinte erősíteni kell az egészségturizmust, hiszen az egészségügy a gazdaság húzóágazata is lehet, amely nem csak "elvesz" a költségvetésből, hanem bevételt is hoz a büdzsének.

Rácz Jenő úgy vélte, az egészségügy meggyógyítása sokba fog kerülni, és fájdalmas lesz.

A konferencián a tervek szerint részt vett volna Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, de halaszthatatlan, hivatalos külföldi útja miatt kénytelen volt lemondani a részvételt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.