valasz.hu/itthon/ez-nem-autopalya-epites-nagyinterju-palinkas-jozseffel-a-tudomany-penzeirol-129168

http://valasz.hu/itthon/ez-nem-autopalya-epites-nagyinterju-palinkas-jozseffel-a-tudomany-penzeirol-129168

Szokatlan adat érkezett

/ 2018.03.08., csütörtök 12:45 /

Hoppá, előzetes adatot adott ki a KSH a teljes termékenységi mutató alakulásáról, ez elég szokatlan, legalábbis az, hogy már márciusban közlik. Eszerint hiába csökkent tavaly a születésszám, ez az anyai népesség számának visszaeséséből adódik, az egy nőre jutó gyermekek száma viszont emelkedik. Tavaly 1,49-ről 1,5-re nőtt a teljes termékenységi mutató. Vagyis a korábbi egygyermekes családmodelltól elmozdulunk a kétgyermekes felé. Ez a szám ugyanis azt mutatja meg, hogy egy nő élete során hány gyermeknek ad életet, és végeredményben ez jelzi a családpolitika sikerét vagy sikertelenségét és nem a születésszám maga.

Miért? Mert a 70-es évek végén született női korosztályok még 170-180 ezer fős évjáratokból származtak, a mai 20 évesek pedig 97 ezresből. Tehát a szülőképes korból kiöregedők sokkal többen vannak, mint a most szülővé válók. A meg nem született anyáknak és apáknak pedig gyermekük sem születik. Emiatt  úgy is csökkenhet a születésszám, hogy közben sikeres a családpolitika. Mert a következő években nem az a kérdés, hogy kevesebb gyermek jön-e világra, csak az, mennyivel. Egyre inkább arra kell berendezkednünk ezen a téren, hogy a kis jó hír is jó hír.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.