Szólófellépés

/ 2004.04.08., csütörtök 08:21 /

Mélyülni látszik a Fidesz és az MDF közötti szakadék. Dávid Ibolya mostani, konfrontatív politikája még a korábbiaknál is erőteljesebben osztja meg saját pártját. A sárospatakiak rosszallása után a II. kerületi fórumosok is fellázadtak: az elnök ellen etikai vizsgálatot kezdeményeztek.

"Hogy lesz ebből összefogás, hogy lesz ebből együttműködés, hogy lesz közös kormányzás a jövőben?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor a múlt héten. A Fidesz vezetője ezzel Dávid Ibolya MDF-elnök több ízben elhangzott utalására válaszolt, mely szerint az autópálya-építések költségeit a Fidesz és az MSZP tudatosan felültervezte, majd a "hasznot" 70-30 százalékos arányban elosztotta egymás között.

A gyanú árnyéka

A feddő szavakra az MDF mégsem fújt visszavonulót. "Nem megsértődni kell, hanem tisztázni a kérdésben megfogalmazottakat" - nyilatkozta lapunknak Gémesi György alelnök. Az MDF csak azt tudakolja - mondta -, ami az embereknek amúgy is gyanús: miért nincs eredménye a K&H-ügyet vizsgáló bizottság munkájának? Miért Magyarországon a legdrágább az autópálya-építés? A párt uniós kampányáért is felelős alelnök tagadta, hogy kampányelem lenne a korrupciógyanú keltése. Az elnök csupán kérdést tett fel, s csak a sajtó kerített nagy feneket a "hetven-harmincnak". Gémesi szerint a két nagy párt közötti egyenlő távolságtartásról sincs szó, balra fordulásról meg különösen nem.

Dávid Ibolya

Ennek az értelmezésnek némileg ellentmond, hogy Dávid Ibolya következetesen napirenden tartja a témát. Már februárban is pedzegette a két nagy párt "titkos kapcsolatát" - ekkor a a sajtó még rá se hederített -, majd Monokon folytatta, de az sem szólt elég nagyot, pedig a monoki nyilatkozat tervezete utalt a két párt "nemzetrontó" háttérszövetségére. Míg végre a párt kampánynyitó nagygyűlése után a lapok valóban ráharaptak a mondanivalóra: "az MSZP összejátszik az MPSZ-szel, keresztapák markában az ország". Dávid Ibolya pedig azóta is rendületlenül kérdez, holott Orbán Viktor már válaszolt: "Akinek nem inge, ne vegye magára; én például nem is veszem" - mondta az exkormányfő.

A legnagyobb probléma az MDF számára, hogy politikusai a kampány lényeges stratégiai kérdéseiben sem egységesek. Olyannyira nem, hogy egyesek - tudomásunk szerint Lovas István akadémikus, valamint Szurdoki János, a párt II. kerületi elnöke - etikai vizsgálatot kezdeményeztek Dávid Ibolya ellen, éppen a nagy pártok összeborulásáról tett kijelentései miatt. Szurdoki kérdésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket, Rubovszky András, a párt országos etikai bizottságának elnöke viszont lapunknak megerősítette a beadvány létezéséről szóló hírt. Hozzátette azonban: az ügy nem etikai, hanem politikai természetű, így fegyelmi eljárás keretében nem rendezhető.

Hűségeskü helyett

Az kiszámítható volt, hogy a párt parlamenti frakciójában sem övezi majd osztatlan lelkesedés az új irányt, ezért a választmány - mely később ellenszavazat nélkül fogadta el a kampányprogramot - egy hónapja, az osztatlanságnak legalább a látszatát fenntartandó, "hűségesküt" kért a képviselőcsoporttól. Ez csak olaj volt a tűzre. Az Antall-kormány két tagja, Horváth Balázs és Balsai István is úgy döntött: ideje a nyilvánosság szelepein kiengedni a gőzt, és Magyar Nemzet-beli nagyinterjúban bírálni az elnököt. A Dávidot támadó névtelen levéltől viszont, melyet a múlt hét elején az MDF-es parlamenti iratok közé csempészett valaki, mindkét politikus elhatárolódott. Dávid helyett Herényi Károly frakcióvezető vette fel a kesztyűt: múlt pénteken megélhetési politizálással, az MDF EU-s sikerének tudatos aláásával vádolta a két elégedetlenkedőt. Az ellentéteket mutatta az is, hogy a Fideszt stratégiai partnernek tekintő képviselők - ide sorolható még Lezsák Sándor, Font Sándor, Hende Csaba és Kelemen András - más irányú elfoglaltságaikra hivatkozva sem Monokon, sem pártjuk kampánynyitóján nem jelentek meg, a Fidesz szövetségi gyűlésére viszont többen szabaddá tették magukat.

Horváth Balázs

A fórum nem általában a szövetségkötéstől idegenkedik - ezt mutatja, hogy az uniós választásokra maga mellé vette a törpe jobboldali pártokat, így a független kisgazdákat, a Vállalkozók Pártját és az MDNP-t. Ez utóbbi, a 2002-es választásokon centrumos színekben indult alakulat alighanem fokozza a Fidesszel az ellentétet: a Szövetségben a baloldal trójai falovaként tartják számon a választásokon négy százalékot szerzett középalakulatot.

Megpróbálták meggyőzni

Dávid Ibolya stratégiája nem csak a nagypolitika színterein osztja meg az MDF-et. A párt sárospataki szervezete nyilatkozatban fogalmazta meg rosszallását, s új pártvezetést követelt a múlt héten. A helyi elnök, Pécsvárady Botond kérdésünkre elmondta: a feszültségek nem új keletűek, nemtetszésüknek már tavaly hangot adtak, amikor a fórum az MTV-kuratórium megválasztásánál öszszekapaszkodott a szocialistákkal. Mint mondta: akkori levelükre válasz is érkezett Csáky András választmányi elnöktől, s egy ízben Szőke László alelnök is megpróbálta meggyőzni a patakiakat, hogy "rosszul látjuk mi itt lent, vidéken; a Fidesz valójában megpróbál minket lenyomni, bekebelezni". Ekkor még belső ügyként kezelték a történteket. A "70-30" állandó emlegetése viszont - amelyben ők balra át!-ot látnak -, és hogy második levelükre már válasz sem érkezett, "kiborította a bilit", s a nyilvánosság elé álltak. Mások nem tettek így, pedig sorra küldik az egyetértő leveleket, csakhogy - a helyi elnök állítása szerint - a szervezetek félnek a megtorlástól. (Az MDF alapszabálya értelmében, ha valamely szervezet tisztségviselője "a párt hátrányos megítélésére, illetve a pártba vetett bizalom megingatására" alkalmas nyilatkozatot tesz, a szervezet egy felszólítás után felfüggeszthető, majd fel is oszlatható.) "Engem már felszólított a Borsod- Abaúj-Zemplén megyei elnök, hagyjak végre fel bomlasztó tevékenységemmel" - mondta Pécsvárady Botond.

Balsai István

Pedig félelemre a helyieknek semmi okuk - ez derült ki legalábbis Csáky András MTI-nyilatkozatából, mely szerint az MDF "durván nem torolja meg a kisebbségi véleményt". Hogy finoman megtorolja-e, az csak június 13. után dől el, addig a párt nem foglalkozik a belső ellentétekkel. Mint köztudomású, a 2002-ben Dávid Ibolya bástyájaként újra MDF-tisztséghez jutó Katona Kálmán épp a szervezeti változások kivitelezhetetlenségére hivatkozva mondott le "titokban" tavaly ősszel alelnöki posztjáról; sokan ebben is Dávid gyengülését látják.

A pártelnök markáns korrupcióügyi megnyilatkozásai persze érthetőek: egyéb nyilatkozatai nemigen jutnak el a választókhoz. Még Csurka István is elirigyelte a témát, s Dávidot egyenesen a MIÉPszavazók elszívásának kísérletével vádolta. Mindazonáltal e karakán kiállás veszélyeket is rejt. Fricz Tamás politológus hívta fel a figyelmet arra, hogy az MDF-bázis túlnyomó részének rokonszenvlistáján a Fidesz foglalja el a második helyet, s - a konfrontatív politika láttán - a sorrend könnyen felcserélődhet.

Június 13-ig biztosnak látszik, hogy torzsalkodásokon túl nagy robbanás nem várható a fórum háza táján; több helyi szervezettől is úgy értesültünk, hogy noha ellenérzések szinte mindenütt vannak, egyelőre hűségesek a párthoz. A Fideszközeliek arra számítanak, hogy a választás után a vezetés "visszaadja mandátumát a tagságnak", tehát nem bíznak Dávidék sikerében. (Persze a siker értékelés kérdése. Korábban Orbán Viktor két, esetleg három befutó helyet ajánlott az MDF-nek egy esetleges közös listán; most a párt örülhet, ha az egyetlen Olajos Péter kijut.) Ők azok, akik úgy vélik: az MDF-nek akkor a legbiztosabbak a túlélési esélyei, ha "elveszíti" az európai választásokat, és új vezetéssel a Fidesz mellé lavírozza magát. Bárhogy lesz is, ma az elemzők azt sem zárják ki, hogy a az MDF-en belüli ellenséges viszony előbb-utóbb a párt és a frakció szakadásához vezethet. Azt pedig az 1990 utáni magyar politika már bizonyította (kisgazdák, kereszténydemokraták), hogy egy pártszakadás nem túlélést hoz, csak osztozkodást. Talán éppen 70-30 arányban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.