valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Sztambul–Budapest-tengely

/ 2017.11.08., szerda 15:10 /

Hullanak a keleti nyitás kulcsfigurái, Adnan Polat azonban talpon maradt. A török milliárdos épp Erdogan-párti csúcsgazdagokból szervez üzleti koalíciót – ők a minap máris megvásárolták a pesti Közvágóhíd épületegyüttesét.

Az elmúlt öt-hat évben kezdett kirajzolódni, hogy kik a magyar kormány által meghirdetett közel-keleti nyitás kulcsfigurái. Orbán Viktor nem véletlenül intézett állami kitüntetést 2014-ben a Gresham-palotát is üzemeltető Four Seasons hotellánc tulajdonosának, al-Valíd bin Talal szaúdi hercegnek, majd két évvel később a dubaji szupermilliárdos Khalaf Al Habtoornak, aki a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő InterContinental szálló, az Erzsébet téri The Ritz-Carlton, valamint az utóbbitól néhány száz méterre lévő Rumbach Center irodaház és a XI. kerületi Dorottya Udvar birtokosa. Közben a volt katari miniszterelnök, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, miután megszerezte az Andrássy úti egykori Balettintézet épületét, beszállhatott a Kopaszi-gát gigantikus fejlesztésébe is – a magyar kormányfő bizalmasa, Garancsi István mellé.

Sokáig példás egy ütemben mozgott az államunkkal, illetve Tiborcz Istvánnal a szaúdi olajmágnás Ghaith Pharaon is; közös élelmiszerprojektbe kezdett a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal (MNKH) Prominence Food márkanév alatt, s fontos vevőjévé vált az Orbán Viktor vejéhez tartozó BDPST luxusingatlan-felhajtó társaságnak. Pharaon palotavásárlásait akár Tiborcz is bonyolíthatta volna, annyira hasonló területekre lőttek: a szaúdi mogul cégei megvették a budai Orbán-házzal szomszédos villát, illetve a Postabank volt József nádor téri központját, valamint a BDPST turai kastélyával vendéglátóipari hálózatba szervezhető hőgyészi és seregélyesi kastélyokat. Hasonló magyarországi sikereket tudhat magáénak az egyik legismertebb török üzletember, a Galatasaray sportklub korábbi elnöke. Adnan Polatnak évi 900 millió forintot fizet az MNKH, hogy magyar kereskedelmi képviseleteket tartson fenn Törökországban, Görögországban, Cipruson és Iránban – s mindeközben ő is szimbiózisban működött a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-vel (lásd keretes írásainkat).

Polat és Pharaon mellett akad még valaki, aki teljes itteni infrastruktúráját (Béla király úti rezidenciáját) és kapcsolatrendszerét a közel-keleti befolyásszerzés és kereskedelem szolgálatába állította: a hazánkba delegált jordán tiszteletbeli konzul, Zaid Naffa. Az ő lekötelezettjeiként árazta be a piac a Ferenciek terei Klotild-palota BuddhaBár szállóját működtető Mellow Mood-csapatot; ugyanez a jordán stáb szerezte meg és alakítja épp luxushotellé, üzletközponttá a Ferenciek tere másik ékességét, a Párisi udvart.

Mindeddig hat külföldi csúcsfejről beszéltünk – de egy részükkel az utóbbi időben elbánt a valóság. A magyar állampolgárságért is folyamodó Naffa például megbukott a Terrorelhárítási Központ átvilágításán. Pharaonról tavaly kiderült, hogy körözi az FBI, az ő honosítási kérelmét Áder János államfő tagadta meg – majd a szaúdi nagyság váratlanul elhunyt Bejrútban. A Kopaszi-projektbe beszálló Al Thanira azért szállt rá a világsajtó, mert Brit Virgin-szigeteki és bahamai offshore cégekkel bűvészkedett (a sejk neve szerepel az úgynevezett Panama-papírokban). A Gresham-palotánál emlegetett al-Valíd herceget pedig néhány napja korrupciós cselekmények miatt vették őrizetbe – a szaúdi királyi családban kibontakozó belső leszámolás részeként.

A hatok közül tehát a dubaji Al Habtoor és a török Polat maradt úgymond tiszta – ám csak egyikük mondhatja el, hogy a magyar állam (fizetett) partnere, tehát alkalmas a keleti nyitás politikájának „megszemélyesítésére”. A jelek szerint Polatnak tetszik a szerep. A Forbes magazin török kiadása augusztusban már úgy fogalmazott: a vállalkozó új korszakot nyitott, s ennek kulcsa Magyarország. A Magyar Narancs szeptemberben aztán világossá tette, hogy Polat „fél paksnyi” kapacitású naperőműparkot akar építeni hazánkban (állami és európai uniós források bevonásával). Továbbá – mint az isztambuli üzletember a Forbesnak elárulta – euró-százmilliókat szán Duna-parti lakóparképítésre, valamint egy városrész-rehabilitációs munkára.

Utóbbi helyszíne a volt Közvágóhíd-terület 4,8 hektárja lehet: az a telek, amelyik a Nemzeti Színházzal és a Művészetek Palotájával szemben, a Soroksári út túloldalán helyezkedik el. Adnan Polat projektcége, az APD Real Estate Kft. a közelmúltban vásárolta meg az ipari zónát a Budapesti Húsnagykereskedelmi Vállalattól, s rögtön tágította is a társaság tulajdonosi körét. Hollandiai bejegyzésű anyavállalata (HBRE International Investment B.V.) mellé bevont egy másik amszterdami (Nerox International B.V.), valamint egy luxemburgi érdekeltséget (Nivoma Investment S.A.). A Heti Válasz kutatásai szerint előbbi cég a Çarmikli, utóbbi az Özaltin családé. Ők pedig olyasféle tényezők odahaza, mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester mifelénk. A két família konzorciumban bonyolította le az eddigi legjelentősebb török sztrádaprojektet, Isztambul és Izmir összekötését (a bő 400 kilométeres autópályának része egy óriáshíd is, amely a Márvány-tengert íveli át).

S hogy mi lesz a Közvágóhíd „barnamezejéből”? Sokan remélték, hogy itt jöhet létre a Millenáris pesti megfelelője. Ennél valószínűbb, hogy az épületegyüttes nem védett részeit hamarosan ledózerolják, és szállodák, üzletsorok létesülnek – tehát ez lehet a Müpa és a vágóhíd között felhúzandó, immár jogerős építési engedéllyel rendelkező új állami kongresszusi központ kiszolgálóterülete. Vagyis a kormányzat alighanem ezerszám „hordja majd rá” az exkluzív szállóvendégeket Adnan Polaték hoteljeire.

* * *

Adnan Polat magyar érdekeltségei

1. Kerámia-, burkolat- és szaniteráru-elosztó központ (Ege Tile Kft.)
A Polat család Ege Seramik-csoportja 1993 óta van jelen Magyarországon. Korábban ez a cég volt a Vasas labdarúgócsapat mezszponzora – köszönhetően az edzőként a török válogatottnál is megfordult Mészöly Kálmánnak.

2. Kereskedőházak Törökországban, Görögországban, Cipruson és Iránban (ALX Kft.)
A Magyar Nemzeti Kereskedőház közbeszerzésen választotta partneréül a Polat Holdingot; havonta 73,4 millió forintot utal a társaságnak külföldi irodák üzemeltetésére. Polat isztambuli irodaházában működik a magyar intézet, a főkonzulátus és az Eximbank helyi képviselete is. Közben az ALX az izmiri kereskedőház vezetőjeként azt a Szeghalmi Balázst nevesítette, akit rokoni szálak kötnek Orbán Viktor családjához.

3. A Spitz-villa műemléki felújítása a Városligeti fasorban (AMX HS Kft.)
Polat cégében 2016 őszéig társtulajdonos volt a BDPST Zrt. Tiborcz István vélhetően azért szállt ki az AMX HS-ből, mert a kft. műemléki támogatást kért – és 28 millió forintot kapott is – a fővárostól. Tavaly tavaszig Polat és Tiborcz ugyancsak közösen birtokolta a volt Postabank-székházat, majd a József nádor tér sarki épületét eladták a Pharaon Groupnak.

4. Naperőművek (DNN Solar Partners Kft.)
Polat 700 millió dollárt tervez beruházni Magyarországon a napenergiába.

5. Közvágóhíd és más ingatlanprojektek (APD Real Estate Kft., KP Development Kft. és PD Real Estate Kft.)
A Közvágóhíd területén fejlesztő APD tulajdonosi körébe Polat bevont két szupergazdag török befektetőcsaládot (Çarmikli, Özaltin). A másik két kft. jövőbeli szerepéről egyelőre nincs hírünk, de egy Duna-parti lakóparkot Polat már beígért a budapestieknek.

+1. A Matild-, azaz a déli Klotild-palota Marriott-luxusszállóvá alakítása (Melis Investment Kft.)
A cég Magyarországon élő ügyvezetője, Mete Bülent dolgozik Polatnak is. Ugyanakkor a Melis tulajdonosa az az Özyer-csoport, mely egy Erdogan-párti parlamenti képviselő, Hasan Özyer családi vállalata. A Köprü–Híd havilap szerint a politikus-üzletember baráti kapcsolatot ápol Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszterrel.

* * *

A BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt. főalakjai

Nincs több titok: a kormányfő veje egy Hamar Endre nevű ügyvéddel közösen birtokolja a BDPST Zrt.-t.

Múlt hétfőn Tiborcz István bevallotta az Origónak, hogy meghatározó részesedése van a patinás ingatlanokkal kereskedő, a turai kastélyt, a Vörösmarty térrel érintkező Mahart-háztömböt, a badacsonyi Ranolder-villát, valamint egy orbánhegyi telket és egy Andrássy úti palotarészt birtokló BDPST Zrt.-ben. A 31 éves üzletember az interjúban jócskán odapörkölt a sajtónak: „Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe […]. A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”

Mindez azonban csak megelőző csapás lehetett, hiszen lapunk már tíz nappal korábban betekintést kért a BDPST részvénykönyvébe, és kaptunk is időpontot november 2-ára. Létrejött a találkozó a cég vezérigazgatójával, és bár az Origo-interjú után együttműködő légkörre számítottunk, Tóth Judit írásban rögzítette: nem járul hozzá, hogy a megismert adatokat nyilvánosságra hozzuk. Az Index hírportál ugyanígy járt, lapunk azonban több jogásszal, valamint Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével is konzultált, így bizton állítjuk: a részvénykönyvi bejegyzések közérdekből nyilvános személyes adatnak minősülnek.

Tehát a lényeg: bár a cégbírósági nyilvántartások szerint ma is Tóth Judit és Szabó Loránd Aurél a 2015 augusztusában létrehozott BDPST két tulajdonosa, előbbinek két héttel az alapítás után már csak egy törzsrészvénye maradt az ezerből, utóbbinak meg nulla. Tiborcz István egy törzsrészvényt és 499 osztalékelsőbbségi (a profit 95 százalékára jogosító) részvényt vett át tőlük, egy Hamar Endre nevű magánszemély pedig 499 törzsrészvényt.

A tulajdonostársak régóta kötelékben repülnek. Már 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven, s később a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda hajtotta fel a turai kastélyt a BDPST-nek. Hamar Endre birtokolja azt a Sistrade Kft.-t is, amely a világítás-korszerűsítésben utazó – sokáig Tiborcz-fennhatóság alatt álló – Elios Zrt. közbeszerzési győzelmeit készítette elő. A Hamar-érdekeltségként jegyzett DohányKer Kft.-t ugyancsak szereti az állam: a cég 15 nemzeti trafikot üzemeltethet Pécsett, s a boltok összárbevétele tavaly meghaladta a 2,1 milliárd forintot. Hamar ügyvédi irodája idén év elején még egy budai (Szilágyi Dezső tér 1.) társasház második emeleti lakásában üzemelt, tavasszal viszont az egyik legelegánsabb gellérthegyi (Kelenhegyi út 27.) villába költözött.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.