Született fradista

, / 2011.05.19., csütörtök 14:36 /
Született fradista

Harminchárom év után ismét KEK-et nyertek a Ferencváros női kézilabdásai. Anno a csapat edzőjét Elek Gyulának hívták, a mostaniét Elek Gábornak. Apa és fia - ugyanaz a pálya, ugyanaz a siker.

 


Van egy régi csapatkép, amelyre egy nyolcéves kisfiú is odasündörgött. Tudja, miről beszélek?


Hogyne. Az utóbbi hetekben édesapám többször elővette, és megmutatta. Azt hiszem, a Bordeaux elleni negyeddöntőn készült, abban az évben, amikor megnyertük a kupagyőztesek Európa-kupáját.

Emlékszik is a meccsekre?

Nem mindegyikre. A legélesebben az maradt meg bennem, hogy egy Vasas- Fradin a zsűri elnöke nem engedte meg, hogy a kispadon üljek. Ezen annyira elszontyolodtam, hogy a Vasas sztárja, Sterbinszky Amália a lelátóról hozott papírt és ceruzát, gondolta, megvigasztal, ha rajzolgathatok.

Édesanyja Rothermel Anna, a Fradi válogatott kézilabdázója. Volt más választása ilyen családi háttérrel, mint a kézilabda?


Biztosan lett volna, de én ebben a világban éltem és nőttem fel, a szüleim barátai is kézilabdáztak, tehát kézenfekvő volt, hogy én is belekóstolok. Élveztem is, nyilván ezért lett belőlem élvonalbeli játékos.

Az edzősködés is adta magát?


Eleinte eljátszottam a gondolattal, hogy követem édesapám példáját, de amikor játékos lettem, már eszembe sem jutott. Vegyésztechnikusi végzettséget szereztem, három műszakban dolgoztam Százhalombattán az olajfinomítóban, és mellette kézilabdáztam a város csapatában. Én voltam az egyetlen, aki valós munkát végzett és játszott is. Már nyolc éve, hogy eljöttem, mégis, a KEK-győzelem után öten is felhívtak, és gratuláltak.

Miért jött el?

Akadt, akinek nem tetszett, hogy két fizetést veszek fel, és előnytelenül akarták módosítani a szerződésemet, azzal a megjegyzéssel, hogy vagy aláírom, vagy távozom. Akkoriban kerestek meg a Csömör vezetői, és velük két perc alatt dűlőre jutottam. Utána a Százhalombatta hiába állt el a módosítás ötletétől, nem vontam vissza a szavamat.

Hogyan került a Fradiba?

Ideszülettem. Négy éve szóltak, vállaljam el az ifik edzéseit, és megengedték, hogy ezzel párhuzamosan a másodosztályú Csömört is edzhessem. Egy év múlva megnyertük a bajnokságot, de a klub erejéből nem futotta az élvonalra, a Fradiban kineveztek vezetőedzőnek, és azóta csak ezzel a csapattal foglalkozom.

A Ferencvárosban nincs légiós. Tudatosan nem számít zsoldosokra?


Ez alapelv, azzal a kiegészítéssel, hogy ha mégis jönne zsoldos, akkor legyen vérprofi! Három éve örököltem egy jó magot, azt kiegészítettem néhány játékossal az ifiből, a magyar mezőnyből, és bár azt is jósolták, hogy a kiesés ellen küzdünk majd a bajnokságban, ezüstérmesek lettünk. A fradista érzés nálam természetes, aki pedig idekerül, arra hamar ráragad, hiszen gyorsan ráérez, hogy ez a klub más, mint a többi. Ahogy a KEK-győzelem után fogadtak minket a szurkolók a repülőtéren, mindent elárul.

Lehet innen feljebb lépni?

Muszáj. Az idén, ha hajszállal is, de lemaradtunk a bajnoki döntőről, ezért bármennyire szerettük volna, ősztől nem indulhatunk a Bajnokok Ligájában. Jövőre egyértelműen a második hely lesz a célunk.

És a bajnoki cím?

A Győrt nem lehet megelőzni, már ahhoz is a csillagok szerencsés együttállása kellene, hogy megszorítsuk.

Édesapja mit mondott, miután a fia is KEK-győztes lett a Fradival?

Semmi különöset, de nagyon büszke. Lett most egy újabb fénykép is, hárman vagyunk rajta. Ő, én és a kupa.

 Elek Gábor

1970-ben született Budapesten. Utánpótláscsapatoknál és alacsonyabb osztályú felnőttegyütteseknél kezdett edzősködni. A Ferencvároshoz Csömörről került 2008 májusában. Felesége, Gyetván Krisztina az Érd játékosa, a Ferencváros 1999-es korosztályának edzője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.