new.valasz.hu/itthon/allamtitkari-beismeres-a-fidesz-a-jobbiktol-lopja-az-otleteit-127204

http://new.valasz.hu/itthon/allamtitkari-beismeres-a-fidesz-a-jobbiktol-lopja-az-otleteit-127204

Találtak egy bezárt iskolát a Wallenbergnek

/ 2015.05.05., kedd 18:13 /

Elcserélné tíz évvel ezelőtt szépen felújított, elegáns, megszokott lakását egy bő évtizede üresen álló, felújításra szoruló, de jó helyen lévő ingatlanra? Van olyan helyzet, amikor a válasz igen, sőt, a végkifejletnek még örülni is lehet, mert alakulhatott volna minden sokkal rosszabbul.

Az iskola mai épülete a Ludovikánál

Az iskola mai épülete a Ludovikánál

Fotó: Fürjes Viktória


Így járt a Ludovika tőszomszédságában lévő Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola, amelynek tekintélyes, 10 éve 3 milliárdos beruházással az utolsó szögig felújított székházát kinézte magának a szomszédba tavaly beköltözött Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A fenntartó KLIK küldött is április 13-án egy levelet az iskolának, hogy a kormány márciusban úgy döntött, megszünteti őket, a diákok-tanárok mehetnek hat másik szakképző iskolába, ki merre lát. Az egyetem zavartan félrenézett, és úgy csinált, mintha semmi köze nem lenne sztorihoz – még azt sem ismerték el nyíltan, hogy nekik bizony kell az új campusba beékelődő iskola épülete, hiába ígérgették még egy évvel ezelőtt is, hogy megférnek a régóta ott élő szomszéddal.

A heves tiltakozás és a kirobbant botrány hatására a kormány visszakozott. Balog Zoltán miniszter április 21-én bejelentette, hogy az 1100 diákot oktató, hiányszakmákra képző suli egyben maradhat, és „jó híréhez méltó körülmények közé” költözik valahova. A fővárosi önkormányzat felajánlotta a segítségét, hogy talál egy új ingatlant az iskola számára. A régi épületet természetesen tényleg elviszi az egyetem.

Most kiderült, hol lesz az új otthon: a VI. kerületi Rippl-Rónai József utcába költözik a Raoul Wallenberg, mondta el Halász József, a fővárosi szakképzési osztály vezetője kedden az Országgyűlés kulturális bizottságának az ülésén. Ez is egy nagy iskolaépület, amely 2007 óta állt üresen, és megszüntetéséig az 1200 diákot oktató Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola otthona volt.A végső döntést az ügyben Balog Zoltán hozza meg május végén.

Ide költöznének: üresen álló fővárosi iskolaépület a Rippl Rónai utcában

Ide költöznének: üresen álló fővárosi iskolaépület a Rippl-Rónai utcában

Fotó: Google maps

A Rippl-Rónai utcai ingatlan az elmúlt évtizedben alaposan tönkrement, ezért teljesen fel kell újítani, de egyébként jó helyen van, az Epreskert közelében. Ha minden jól megy, 2016 szeptemberében kezdhetik itt újra az életüket a Wallenbergesek. Némi óvatosság azért nem árt, mert volt egy nagyon hasonló történet, amelyben a kormányzati ígéretek egyelőre nem teljesültek. A fertődi kastély felújítása miatt egyik napról a másikra a kastélyból kiköltöztetett mezőgazdasági szakiskola máig ideiglenes épületekben működik, noha két éve azt ígérték, hamarosan építenek neki egy új, korszerű épületet.

Önmagában az eset közel sem lenne olyan bicskanyitogató, ha a helyzetet tapintatosabban, bölcsebben kezelték volna. Valójában logikus, hogy a Ludovika campus alkosson egységes egyetemi tömböt, és ne legyen benne másfajta profilú intézmény, ha már az állam óriási összegeket költ a közszolgálati elitképző létrehozására. És az sem logikátlan, hogy a főváros adja oda az egyik kiürített iskolaépületét a költözni kényszerülő Wallenbergnek – a Rippl-Rónai utcai tekintélyes, jól megépített, masszív századfordulós iskolának nehéz lett volna másfajta funkciót találni, és nem is sikerült az elmúlt tíz évben. Mindezt azonban ki lehetett volna találni azelőtt, hogy a Wallenberg diákjaira, tanáraira, szülőire alaposan ráijesztettek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.