„Tapintható a kormányváltó hangulat”

/ 2018.03.07., szerda 15:14 /

A Fidesz-lemez akkor is bőven a B oldalon forog, ha ezt a választást még megnyerik – mondja Mellár Tamás. A jobboldali közgazdász függetlenként, szocialista támogatással indul Pécsett. De meg lehet-e ismételni a hódmezővásárhelyi meglepetést?

– Volt vasárnap templomban?

– Voltam.

– Kiprédikálta a pap, mint Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen?

– Nem. December végéig én voltam a gondnok, és most is presbiter vagyok.

– Márki-Zay is világi elnöke volt a plébániának, aztán mégis kapott a fejére, mert fideszes ellen indult...

– Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de azt hiszem, velem ez nem fog megtörténni.

– Márki-Zay mögé viszont beálltak az ellenzéki pártok. Önnel, úgy látszik, ez sem fog.

– Időközi polgármester-választáson a pártok nem veszítettek semmit a független induló támogatásával, ha viszont mögém beállnak az országgyűlési voksoláson, a fejpénzük is kevesebb lesz, és töredékszavazatokat is veszítenek. Csakhogy Hódmezővásárhely óta tudjuk: van esély a győzelemre. Az eddig nem csatlakozó pártok most kényszerhelyzetben vannak. Ha a Fidesz leváltásához helyben épp a rájuk adott szavazatok fognak hiányozni, az látszani fog. Forrong a hangulat Baranyában – lehet, hogy mire ez az interjú megjelenik, már csatlakoztak is.

– Elvárná?

– A Közös Ország Mozgalom mérése hétfőn jelent meg. Azt mutatja, én vagyok a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Korábban azt ígértem, hogy visszalépek, ha nem én leszek. Most ugyanezt várom a többi jelölttől. A körzet ugyanis nyerhető, Vásárhely óta tapintható a kormányváltó hangulat nálunk is.

– Eddig nem volt, most meg lett?

– Az elégedetlenség Baranyában eddig is magas volt, hiszen válságrégió vagyunk. Pécs sem fejlődött úgy, ahogy más nagyvárosok; szinte minden mutató szerint hátul kullogunk. Csizi Péter, fideszes ellenfelem pedig szerepet játszott ebben. Alpolgármester volt, az Elios-pályázatnál ő elnökölte a bírálóbizottságot, nem csak közvetve felelős tehát ezekért az állapotokért. Csakhogy korábban senki nem hitte igazán, hogy van esély. Vásárhely óta rengetegen jelentkeznek nálam, hogy hajrá, le kell váltani a Fideszt. Az aláírásgyűjtéssel is gyorsan haladtunk. Ez erőt ad, hogy elviseljem a lejárató kampányt, amely – mondják – érkezik még.

– Kellermayer Miklós professzor nyílt levele, amelyben indulása miatt istentelenséggel vádolta, már az volt?

– Talán. Persze nem baj, ha támadnak, hiszen azt jelenti, hogy a Fidesz is esélyesnek tart.

– Mire? Az említett kutatás szerint is csak visszalépésekkel lenne némi esélye, de még úgy is Csizi a befutó.

– Vásárhelyen sem fogadott volna senki a független jelölt győzelmére. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a félelem, a rejtőzködés miatt túlmérik a Fideszt. Másfelől a helyzet gyorsan meg tud változni. Földindulásszerű változást hozhat, ha az embereknek egyszer csak elegük lesz abból, hogy még a volt szocialista országokhoz képest is egyre jobban marad le az ország. Senkit sem vigasztal, hogy közben Európában nálunk a legmagasabb az egy „vőre” jutó nemzeti jövedelem.

– Orbán Viktornak viszont jó híre van az ön számára, hallotta?

– Mit mondott?

– Hogy meglesznek a visszalépések, és mindenhol egyetlen „bevándorláspárti” jelölt lesz a „bevándorlásellenes” fideszes jelölttel szemben. Ön mennyi muszlimot is szeretne betelepíteni?

– Nevethetnék, de inkább tragikus, hogy Orbán Viktornak mindenről ugyanaz jut az eszébe.

– Tehát: mennyit telepítene, és mikor kezdené bontani a határkerítést?

– Eszem ágában sincs kerítést bontani. Ellenzem, hogy ellenőrizetlen tömegek léphessenek az országba. Aki menedékkérelemért folyamodik, azt meg kell vizsgálni, és ha jogosult, oltalmi státuszt kell adni neki – ahogy Orbánék is tették 1300 menedékkérő esetében. Csakhogy ők letelepedési kötvénnyel is ezreket telepítettek be, amit én azonnal megszüntetnék. Azaz: keményebben ellenzem a bevándorlást, mint ők. Ezen a csatornán egyetlen embert sem engednék be. Sőt, a gazdasági bevándorlást is felfüggeszteném addig, amíg széles körű parlamenti egyetértés nem alakul ki a témában: Orbánék elkezdték a betelepítést annak hiányában is. Merthogy 500-600 ezer emberünk kivándorolt, és ez tényleg gond.

– Igazságtalan. Romániához, Lengyelországhoz képest jól állunk.

– Igaz, nálunk a népesség hat százaléka ment el, Romániából 15-17 százalék, de a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának a hat százalék is árt, ráadásul kialakultak a „Skype-családok”.

– Érintett?

– Igen. A gyerekeimmel én is így tartom a kapcsolatot.

– Elmenekültek Orbán elől?

– Nagyobbik fiam még az Orbán-kormány előtt ment el, a kisebbik viszont nemrég, Ausztriába – nyaranta pedig a szőlőbirtokunkkal foglalkozik itthon. Az év felében vele is csak Skype-on tudok beszélni.

– Aligha lehet annyi bért fizetni itthon, mint Nyugaton.

– Nemcsak a pénz miatt mennek a fiatalok. Azért is, mert ott nem a személyes kapcsolat, a hatalomhoz való alkalmazkodás határozza meg az érvényesülést, hanem a tudás és a szorgalom. Másrészt mert míg a Fidesz ellenzékben ellenezte a tandíjat, a közgazdászképzés például ma már majdnem egészében fizetős. Inkább elmennek Ausztriába vagy Németországba, ahol nincs tandíj, ráadásul az ott szerzett diplomájukat mindenhol elfogadják. Akár az oktatásra, akár az egészségügyre pillantunk, látjuk: a Fidesz elszalasztotta a 2010-es történelmi lehetőséget, nem korszerűsített, sőt, jelentős forrásokat vont el.

– Megint igazságtalan. Az akkor csőd szélén álló országot stabilizálták.

– Dehogy. A hihetetlen nagy politikai felhatalmazás mellé a Marshall-segélynél nagyobb pénzügyi segítség társult az EU-tól, mégsem tették működőképessé a két kulcságazatot.

– Soha korábban nem teljesítettük a háromszázalékos költségvetési hiánycélt, Orbánnal igen.

– Dicséretes. 2010 előtt erőteljesen bíráltam Gyurcsányék bűnös fiskális alkoholizmusát. Csakhogy Orbánék 2010-ben egy darabig azt várták, hogy az EU majd eltekint a háromszázalékos hiánykritériumtól. Mivel nem tette, 2011-ben elindították a Széll Kálmán-tervet, amely az egészségügyből és az oktatásból vont el forrást. GDP-arányosan ma is egyharmaddal kevesebbet költünk mindkét területre, mint az európai átlag. Közben a rendkívüli adókkal beszedtek ezermilliárdot, a magánnyugdíjpénztárak államosításával háromezret, évi 5-6 százaléknyi GDP pedig az EU-tól érkezett. Ha ezek a pénzek nem a „nemzet vejének” és társainak tollasodását segítették volna, rendbe lehetett volna tenni az egészségügyet, az oktatást, a stabilitás sem került volna veszélybe. Az elmúlt nyolc évben úgy nőtt 17 százalékkal a nemzeti össztermék, hogy ehhez GDP-arányosan több mint 40 százaléknyi többletforrást használtak fel. 2010-ben naiv voltam: azt hittem, Orbánék élnek a lehetőséggel. Ezért szavaztam rájuk, ezért vállaltam állást a Századvégnél. Aztán kiderült, hogy csak a hatalmukat akarják bebetonozni, a zsebüket meg teletömni.

– A Századvég pert nyert ön ellen, miután a céget pénzmosodának nevezte. Azóta is csak sértett emberként emlegetik fideszes körökben. Fáj?

– Miért lennék sértett? Nem rúgtak ki: én mondtam fel a Századvégnél 2011 márciusában. Vagy talán Chikán Attila, Bod Péter Ákos, Csaba László is sértett ember? Mindannyian jobboldali közgazdászok vagyunk, és nagyjából ugyanazt mondjuk a kormány gazdaságpolitikájáról. Amikor az idézett interjút adtam 2014-ben, számot vethettem volna azzal, hogy miután nem készítettem sem hang-, sem képfelvételeket, védtelen leszek a bíróságon, hiába van igazam. Első fokon így is nyertem, másodfokon és a Kúrián vesztettem, de Strasbourgig mentem az üggyel. Nincs még vége.

– Zsíros állás volt a századvéges?

– Az egyetemi tanári fizetésnél többet kerestem, csak hát: nem mindenki eladó. Amikor annak idején azt mondták, be kellene lépnem az MSZMP-be, különben elveszítem egyetemi oktatói állásomat, akkor is nemet mondtam.

– Miért?

– Erkölcsi okokból. Templomba járó ember voltam már akkor is, amikor az még nem volt divat. Megkérdeztem a feleségemet: azt mondta, nem Mellár Tamás egyetemi oktatóhoz, hanem Mellár Tamáshoz ment hozzá, ha kirúgnak, hát kirúgnak. A Századvégnél is... Ha befogom a szám, aláírom az elém tett papírokat, még mindig ott lehetnék. Nem ez mozgat. A képviselőségre sem azért vágyom, hogy pénzt keressek: támogatnám például, hogy a képviselő annyit kapjon, amennyit a megelőző négy évben a polgári állásában.

– A KSH vezetőjeként nyilván nem keresett rosszul, onnan viszont a szocik ebrudalták ki jogellenesen 2003-ban. Hogy képes most az ő támogatásukkal indulni?

– Amikor tavaly szeptemberben bejelentettem indulásomat, arra számítottam, az LMP és a Jobbik támogat majd. Nem tették, a szocialisták viszont igen. Tudom, ők rúgtak ki a KSH-ból, és azt a gazdaságpolitikát sem kívánnám vissza, amit 2002 és 2010 között műveltek. Nem lettem párttag – egész életemben csak az MDF-nek voltam néhány esztendeig tagja. Egyetlen cél érdekében kötöttem velük és kilenc másik párttal alkalmi szövetséget: hogy legyőzzem a fideszes jelöltet.

– A kampány pénzbe kerül, Orbán Viktor a háttérben látja is Soros pénzét... Az ön zsebét is ő tömi?

– Semmilyen nagy pénzeszsák nincs a háttérben. A szocialisták segítenek szórólapokkal: egyik oldalán a rám való szavazásra buzdítanak, a másik oldalán Karácsony Gergelyt és az MSZP–Párbeszéd listáját népszerűsítik. Ezt az állami kampánypénzből fedezik. A kampányfőnököm régi jó barátom, a borászat révén kerültünk ismeretségbe. Amatőr csapatunk van, de jó csapat, a Facebook-oldalamat, honlapomat is szívességből kezelik önkéntesek. A megyei lap a Fideszé, ott nem tudok, nem is akarok megjelenni, tehát talpalnom kell. Vannak, akik nem ismernek még, főleg a falvakban: ahol csak a közmédiát fogják.

– Ha nyerne, és a Fidesz nem tudna kormányt alakítani, kit szeretne miniszterelnöknek?

– Karácsony Gergelyt. Konszenzuskereső embernek ismertem meg, szakértői csapatában is sokféle emberrel dolgozunk együtt, remekül.

– Van ott munka? Nem csak a nevük kell Karácsonynak?

– A múlt hétvégén bemutatott tíz pontjában például jelentős változásokat javasoltunk, nagy részüket el is fogadta. Nem pántlikaként vagyunk ott.

– És ha Vona Gáboré lenne a legnagyobb ellenzéki erő? Őt el tudná képzelni kormányfőnek?

– Ő is támogatható, ha elegendő felhatalmazást és szakértelmet tud felhalmozni maga mögött, és konszenzust teremt az ellenzék meghatározó erőivel. Ennek az országnak nem bal- vagy jobboldali gondjai vannak, hanem sorskérdései. Azokra kell választ találni.

– Arra milyen választ adna, ha a Fidesznek épp egy mandátuma hiányozna a többséghez, önnek pedig felajánlanának egy miniszteri posztot...

– Végig se mondja!

– Csak mert valakik szórólapon azt terjesztik, hogy ön valójában a Fidesz jelöltje.

– Nevetséges. A válaszom határozott nem lenne.

– Vegyük át végül a legvalószínűbb esetet: a Fidesz nyer, ön esetleg bent van a parlamentben függetlenként. Minek?

– A nagyon pesszimista forgatókönyv esetén is leszünk négyen-öten függetlenek. Ellenőrizni akkor is tudjuk a kormány munkáját. A Fidesz pedig így is, úgy is leszálló ágban van. Nincs benne perspektíva, intellektuális tartalékait felélte, Nyugaton elszigetelődött, s ha nincs EU-pénz, vége. Oligarcháik, az új nemzeti burzsoázia vállalkozásai nem versenyképesek, képtelenek növelni az exportunkat. A Fidesz-lemez akkor is bőven a B oldalon forog, ha ezt a választást még megnyerik. Olyan a helyzet, mint a nyolcvanas évek közepén volt, amikor a szocializmus kezdett zuhanórepülésbe. Akkor négy független került az Országgyűlésbe, ami jelentéktelennek tűnt, mégis elkezdték szétcincálni a rendszert. Szívesen lennék a történelem segítségére, hogy ennyiben legalább megismételhesse önmagát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.