Tartjuk a helyünket a legjobb húsz között

Kétszázezer szócikknél tart a magyar Wikipédia

L. Z. / 2011.09.12., hétfő 13:14 /

A hét végén megszületett a kétszázezredik szócikke, így továbbra is a világ húsz legnagyobb szabad enciklopédiája közé tartozik a magyar Wikipédia - pedig alig pár száz aktív szerkesztő áldoz szabadidejéből rendszeresen az ismeretek terjesztésére.

A forgattyús tengely működését és használatát bemutató szócikkel a hétvégén átlépte a 200 ezret a magyar Wikipédia szócikkeinek száma - jelentette be a Wikimédia Magyarország.

A magyar nyelvű szabad enciklopédia ezzel tartja helyét a húsz legnagyobb wikipédia között. Sőt, a miénknél kisebb nyelvek közül csak a svéd, a katalán, a norvég, a finn és a cseh nyelvű verziók büszkélkedhetnek több szócikkel. Gervai Péter, aki 2003-ban megalapította a magyar Wikipédiát, lapunknak nemrég rámutatott: a hazai változat a szócikkek hossza, a kiemelt szócikkek száma és más minőségi kritériumok szerint is tagja a legjobb 30 elitklubjának.

„2005-ben, amikor Budapesten jártam, a magyar Wikipédiában 20 ezer szócikk volt. Ma, hat évvel később az enciklopédia tízszer nagyobb, igen népszerű és fontos kincs a magyaroknak világszerte" - üzente Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója a magyar szerkesztőknek.

A kétszázezredik szócikk létrehozója, Pakos, azaz Pásztor Ákos 2008 óta szerkeszti az enciklopédiát Dorogról, fő érdeklődési területe a csillagászat, a helytörténet és az autósport. Vele együtt mindössze 125 nagyon aktív (havonta legalább 100 szerkesztést végző) és 600 aktív (havi legalább 5 szerkesztést végző) szerkesztő van.

„Az a nagyszerű ebben a teljesítményben, hogy a Wikipédián található minden információ önkéntesektől származik. - húzta alá Gervai Péter, aki a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke is. - Mindennapi emberektől, akik hisznek benne, hogy az információk szabad megosztásával jobb hellyé tehetjük a világot. Ugyanakkor rengeteg még a teendő. Például, ha valami olyan egyszerű dologra keresünk rá, mint egy Oscar-díjas film, szinte alig találunk valamit. Nagyon fontos, hogy több ember csatlakozzon és szerkessze a Wikipédiát, mert a tartalma csupán annyira jó, mint ahányan veszik a fáradságot, hogy közreműködjenek."

„Sokan mondják, ők sohasem olvassák a magyar Wikipédiát, mert vacak, csak az angolt. Csakhogy azt százszor annyian szerkesztik Bangladestől Thaiföldig, úgyhogy nincs okunk szégyenkezni - tette hozzá az alapító a Heti Válasznak februárban adott interjújában. - Mások azt kifogásolják, hogy pocsék a magyar Wikipédia helyesírása - ez viszont sajnos honfitársaink helyesírását tükrözi. Örülünk, ha mások is segítenek javítani."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.