valasz.hu/itthon/az-allam-odacsap-mar-fejek-hullanak-a-feneketlen-tavi-telekugy-miatt-125939

http://valasz.hu/itthon/az-allam-odacsap-mar-fejek-hullanak-a-feneketlen-tavi-telekugy-miatt-125939

„Tatárszentgyörgyöt ne lehessen szembeállítani Olaszliszkával”

/ 2013.08.02., péntek 14:12 /
„Tatárszentgyörgyöt ne lehessen szembeállítani Olaszliszkával”

„Bőrük volt a bűnük” - ezzel a címmel készített négy kisfilmet a romákat sújtó sorozatgyilkosság áldozataira emlékezve az X Kommunikációs Központ. A rövid videókat levetítik a roma holokauszt áldozataira emlékező péntek esti ökumenikus istentiszteleten, melyen a történelmi egyházak képviselői mellett részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.


Az ötletgazda Varró Szilvia a közös halottak fontosságáról, a balliberális újságírók felelősségéről és Olaszliszkáról beszélt a Heti Válasz Online-nak. A cigánypasztorációval is foglalkozó Hofher József jezsuita szerzetes javasolta, hogy a filmeket mutassák be a templomi megemlékezésen. Szerinte az alkotások az önmérséklethez és az önvizsgálathoz segíthetnek hozzá, és vallja: mindenki által vallott erkölcsi alapok nélkül nem létezhet az ország. Páros interjú.

Augusztus 6-án hirdetnek elsőfokú ítéletet a cigányembereket sorozatban gyilkoló halálbrigád perében. Erre az alkalomra készültek a filmek?

Varró Szilvia: Nincs ilyen direkt összefüggés, alapvetően a szövegek elmondását baráti alapon vállaló színészek (Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Kulka János) időbeosztása volt a meghatározó. A Vágvölgyi B. András által rendezett filmek nem annyira a perről, inkább a társadalmi emlékezetről szólnak. Az ügyet körülvevő közöny ellen akarnak szólni és arra is felhívják a figyelmet, hogy a magyar állam hivatalos szerveinek felelőssége mai napig nem tisztázott - az eljárásban erről ugyanis szinte alig esett szó. Fogalmunk sincs például arról, hogy a titkosszolgálatoknak mi volt a szerepük az eseménysorozatban. 

Hofher József : A közöny elleni küzdelem miatt gondolom én is nagyon fontosnak a kezdeményezést. Azért tetszett a négy kisfilm, mert a koncepció nem számháborúról, vádakról és viszontvádakról szól, hanem tragikus sorsokat mutat be. Hozzásegíthet az önvizsgálathoz és önmérséklethez, amire nagy szükségünk van Magyarországon.

Ha a cigányellenes gyilkosságsorozatról van szó, az apa és fia halálával végződő tatárszentgyörgyi esetnek rögtön megvan a „párja", mondjuk Olaszliszka. Nem csak a szélsőjobboldali nyilvánosságban jelenik meg az a vélemény, hogy az egyik esetben cigányokat öltek, másik esetben cigányok öltek - utóbbiról mégsem készül film.

VSZ: A videókkal az is volt a célunk, hogy valahogy lépjünk túl a kizárólagos narratívákon. Hogy egy tragikus cselekmény mellé mindig oda lehet tenni egy másikat, hogy valaki a „ti" áldozatotok, a másik viszont a „miénk". Szögi Lajos állatias és kegyetlen bűncselekmény áldozata lett és jó lenne, ha róla is készülne film. Fontos lenne, hogy üljünk le egymással, beszéljük meg és beszéljük ki a traumákat, legyenek közös halottaink. De a cigánygyilkosságok áldozatainak azért kellett meghalniuk, mert romák voltak - azaz fajgyűlölő indítékból elkövetett sorozatgyilkossággal állunk szemben. Ez a meghatározás nem áll a mégoly borzalmas olaszliszkai esetre.

HJ: Mindenki érzi, hogy feszülnek az indulatok az országban, mélyül a társadalmi-etnikai megosztottság. De ebbe nem szabad belenyugodni: minden erőszakcselekmény után meg kell állni és meggyászolni az áldozatokat. A filmek rövidek és az érzelmekre hatnak - talán olyanokhoz is eljutnak, akik nem hallottak a történetről, vagy elintézték egy kézlegyintéssel.

A balliberálisnak tartott kommunikációs szakember és a katolikus szerzetes összefogott - akárcsak a film vetítését vállaló Terror Háza és több nagyvállalat. Árokbetemetés az emlékezés jegyében?

VSZ: Többről van szó és itt önkritikusnak kell lennem. Sok éven át újságíróként magam is nem a falak lebontásához, hanem erősítéséhez járultam hozzá. Túl sokszor fordult elő, hogy egy-egy konfliktusos helyen csak a romák verziójára voltam nyitott - mondván, ők a szegények, a kirekesztettek, az áldozatok. Mi, balliberálisok befullasztottuk a nyelvet, nem volt fülünk a másik fél meghallására. Azt hittük, jót cselekszünk, de valójában gyakran a probléma súlyosbodásához járultunk hozzá. Úgy kell megújítanunk a nyelvet, hogy Tatárszentgyörgyöt ne lehessen szembeállítani Olaszliszkával. És ebben a munkában rengeteget segíthetnek a történelmi egyházak.

HJ: Nagyon rokonszenvesnek találom Szilvia hozzáállását. Tudom, hogy a világ sok dolgáról másként gondolkozunk, de éppen ezért tartom fontosnak az együttműködést. Kellenek a közös alapok: ha együtt akarunk élni ebben az országban, történelmünk nagy kérdéseiről, Trianonról, a Holokausztról, 1956-ről éppúgy konszenzus kellene, mint arról, hogy nem keresünk felmentéseket gyilkosoknak.
 
Augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján levetítik a filmet a budapesti Jézus Szíve templomban a történelmi eseményre és a cigánygyilkosságokra egyaránt emlékező ökumenikus szertartáson. Sokkolni akarnak?

HJ: Egyáltalán nem. A templom az a hely, ahol a test-lélek-szellem egységét alkotó ember érzelmileg megnyílik. Ez a négy kisfilm képessé tesz arra, hogy belépjek az imába; az alkotások méltósága elmélyülésre hangol. Nem érzem blaszfémiának, inkább a gondviselés ajándékának, hogy a templomban is elhangzanak majd a mindenfajta körítés nélkül, a per anyagából, a vallomásokból kiemelt idézetek.

VSZ: Fontos az átélhetőség. Az, hogy akikhez eljutnak a filmek, ne azt érezzék, „a cigányokkal" történt valami. Hanem az jusson el hozzájuk: meghalt például egy egyszerű asszony, aki reggel indult volna dohányt törni. Vagy egy kisfiú, aki biciklit kért szülinapjára. Ki akartuk ásni az emberi történeteket az ügyre rakódott értelmezések, politikai játszmák alól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.