Teher alatt nő

Tagbaszakadt figurák támadtak a politikus feleségére az óvoda előtt

/ 2009.08.12., szerda 10:25 /

Somogyi Zoltán ott volt Dávid Ibolya lakásán, amikor utóbbi először játszotta le a Csányi Sándor OTP-elnök és az UD Zrt. egyik vezetője közti telefonbeszélgetés titkosszolgálatok által lehallgatott felvételét. Giró-Szász András Almássy Kornélt képviselve kereste meg Somogyit, aki össze is hozta a találkozót Dávid Ibolyával. Két érintett a magyar Watergate-ügyről.

Somogyi: Amikor tavaly szeptember 12-én éjjel az ágyból ugrasztottál ki a telefonoddal, hogy segítsek létrehozni egy találkozót Dávid Ibolyával másnap reggelre, már akkor sem értettem: miért te képviselted Almássy Kornélt, miért nem ő ment el személyesen.

Giró-Szász: Kornél régi barátom, jóval azelőttről, hogy politizálni kezdett volna. Arra kért aznap este, hogy mivel ő elég zaklatott, s téged is jobban ismerlek, inkább én vegyem fel a kapcsolatot Dávid Ibolyával, és beszéljem át vele visszalépésének körülményeit. A zaklatottságra egyébként megvolt minden oka. Mesélte például, hogy gyerekének óvodája előtt aznap tagbaszakadt figurák közölték a feleségével, hogy tudják ám, melyik az Almássy Kornél csemetéje. Elképesztő nyomás volt rajta.

Somogyi: Most az MDF elnökén van óriási nyomás. Az ügyészségi gyanúsításra a Fidesz pedig rá is tesz egy lapáttal, amikor azt szorgalmazza: gyorsított eljárásban adja ki a parlament az MDF elnökét. Az ott ülő demokraták lehetnének annyira szolidárisak egymással, hogy az ártatlanság vélelmét nem vitatják el a másiktól, függetlenül attól, milyen a viszonyuk.

Giró-Szász: Egy évvel ezelőtt éppen Dávid Ibolya mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában, hogy közvádas eljárás esetén a parlamentnek mindig ki kell adnia az érintett képviselőt. Ha ez így van, mi a gond azzal, ha mindez gyorsan történik, és esélyt kap az igazságszolgáltatás, hogy a történtek végére járjon?

Somogyi: Egy szóval sem mondom, hogy nem kell kiadni a képviselőket, csupán azt: fontos, hogy a mentelmi bizottság tagjai megismerhessék az ügyet. Ráadásul a Fidesz sem látja át a saját érdekét, amikor a gyorsított eljárást követeli. A börtönbe vitel politikájának hiteles képviselője ugyanis a Jobbik.

Giró-Szász: Furcsa, hogy szolidaritást vársz. Épp annak a pártnak a tanácsadója vagy, amely az MSZP-t és a Fideszt évek óta egymással való mutyizással vádolja. Ha most valamiféle demokratikus szolidaritásra hivatkozva gátolnák az igazságszolgáltatást, mutyi lenne a javából. Persze lehetnek politikai mozgatórugói a gyorsított eljárás fideszes követelésének, de a képviselőknek a legfőbb ügyész leveléből, amelyet a házelnöknek küldött, volt alkalma tájékozódni. Az amúgy is politikaellenes légkörben az időhúzás csak olaj a tűzre. Épp ez ad muníciót a Jobbiknak.

Somogyi: Azért ez is furcsasága az ügynek. Miközben az érintettek csak toll, papír nélkül tekinthették meg, a sajtóhoz pillanatok alatt kikerült az ügyészségi indítvány. Legalábbis illene megszólalnia a legfőbb ügyésznek, hogy ez hogyan történhet meg. Nem állítom, hogy a Fidesz nyomás alá helyezte volna az ügyészséget, de amikor két fél magánbeszélgetésénél az egyik gyanúsított, a másik pedig tanú, az legalábbis sérti a jogérzékemet.Giró-Szász: Ha abban a bizonyos magánbeszélgetésben az egyik megzsarolja a másikat, akkor elég természetes, hogy a zsaroló fél gyanúsított, a zsarolt pedig tanú lesz az ügyben - jelen esetben ugye az a gyanú, hogy Dávid Ibolya Csányi Sándor OTP-elnököt zsarolta meg: ha nem veszi rá a visszalépésre Almássyt, nyilvánosságra hozzák a jogellenesen létező hangfelvételeket. Dávid Ibolya Csányitól tudta, hogy az UD Zrt. semmilyen akciót sem folytatott vele szemben Almássy érdekében, mégis kiállt a nyilvánosság elé a felvétellel, amely ezt a látszatot keltette, és politikai alvilágot emlegetett. Eközben Herényi Károly áttételesen Almássy Kornélt próbálta visszalépésre kényszeríteni.

Somogyi: Nocsak. Sokkal több információd van az ügyről, mint nekem.

Giró-Szász: Ez mind benne van a legfőbb ügyész levelében, amit az MTI közölt, úgyhogy nem kell "fideszes polipra" gyanakodni.

Somogyi: Ha már itt tartunk: nem Dávid Ibolya fogalmazta meg a polipos vádakat. Számtalan egyéb lehallgatott telefonbeszélgetés is előkerült, amelyek alapján egy miniszter vagy a nemzetbiztonság vezetőjének megfigyelésére is gyanakodtak. Ekkor vált MSZP-s képviselők szájában "polippá" az ügy. Dávid Ibolya felvételének ehhez csak annyi köze van, hogy vélhetően azonos a forrás. Sőt, a nyilvánosságra hozatal sem az MDF elnökéhez köthető.

Giró-Szász: De igen. Az ügyészségi levél alapján nem a sajtótájékoztatón, hanem azelőtt két alkalommal történt a nyilvánosságra hozatalból származó törvénysértés. Egyszer lejátszotta, amikor te is jelen voltál Herényi Károllyal együtt a lakásán, tavaly szeptember 11-én. Aztán az MDF-frakció előtt. A lényeg viszont nem csak ez. Tavaly szeptember 10-én kezdődött a házkutatás az UD Zrt.-nél, Dávid Ibolya pedig még aznap megkapta a felvételeket. Mindez történt akkor, amikor a szocialisták is elkezdték megkérdőjelezni a kisebbségi kormány potenciálját, amikor az MDF három nappal később tisztújító közgyűlést tartott. Ahol - ha nagyon visszafogott akarok lenni - nem volt esélytelen Almássy Kornél.

Somogyi: Külső segítséget Almássy is kapott - épp tőletek. A Századvég akkor rukkolt elő az elemzéssel, amely szerint Dávid Ibolya vesztésre áll.

Giró-Szász: Azért ne mossuk össze a pártelnöknek juttatott, a titkosszolgálat által lehallgatott felvételt, amely alkalmas lehetett arra, hogy megzsarolja, visszalépésre kényszerítse vele esélyes ellenfelét, meg egy országos felmérést, amely arról is szólt: a szavazók a baloldalhoz kötik Dávid Ibolyát!

Somogyi: Miért érte volna meg a kormánynak Dávid Ibolya támogatása? Olyan politikai alkuról, amely szerint az MDF hálából megtámogatta volna a kormányt, nem tudok.

Giró-Szász: Szeptember 13-án Almássy visszalépett, Dávid Ibolya ismét elnök lett, két napra rá pedig a parlamentben a párt kezdeményezett bizalmi szavazást. Ezen a kormány megkapta az SZDSZ és az MSZP támogatását. Okafogyottá vált, hogy a szocialisták októberi kongresszusán bizalmi kérdéseket feszegessenek. Hát így segített Gyurcsányon Dávid.

Somogyi: Először is egy megjegyzés: szeptember 15-én az MDF a parlament feloszlatását kezdeményezte, ami nem összekeverendő a bizalmi szavazással. Egyébként pedig mindez jól hangzik, csakhogy akkoriban semmilyen bajban nem volt a kormány. Kóka Jánosnak hívják a támogatót, aki biztosította a többséget. Az ő csapatába tartozók mai napig felügyelőbizottsági helyeken ülnek, ennek az SZDSZ-nek a fő ága tehát, ahogy ma sem, akkor sem volt érdekelt a kormány megbuktatásában. De persze egy bizalmi szavazást is be lehet úgy állítani, hogy erősíti a kormányt, csak akkor Orbán Viktor 72 órás ultimátumát is ugyanígy kellene szemlélned. Valójában az MDF nem segített Gyurcsánynak - éppen hogy távol tartotta magát a kormánytól. Ezért is ugrotta meg az 5 százalékos küszöböt az EP-választáson. Az SZDSZ, amely a szocialistákhoz kötötte magát, erre nem volt képes. Azt persze értem, hogy nem rokonszenvezel Dávid Ibolyával...

Giró-Szász: Nem erről van szó. Persze annak, hogy belekeveredtem az MDF-ügybe, egyik oka: szerintem tavaly ősszel Almássy Kornél volt az, aki meg tudta volna állítani, hogy a demokrata fórum végképp az MSZP szoknyája alatt találja magát.

Somogyi: Úgy érted: Almássy elérte volna, hogy bemenjen a Fidesz-féle "szövetségbe".

Giró-Szász: Ha az a kérdés, hogy az eredeti politikai platformjához közel álló Fidesszel vagy az MSZP-vel kötött volna szövetséget az MDF, akkor igen, egyértelműen az előbbivel. De nem voltam stratéga. Kornél néhányszor kikérte a véleményem, ennyi.

Somogyi: Én odafigyeltem arra, hogy nyílt lapokkal játsszam, nyilvános volt, hogy a Political Capital tanácsot ad az MDF-nek. Neked sem ártott volna jelezned az elemzéseid mellett, hogy "Almássy Kornél tanácsadója".

Giró-Szász: Nem voltam a tanácsadója. Beszélgettem egy barátommal. Nem a Századvég nevében, nem is a saját cégem képviseletében, csupán magánemberként. Egy fillért nem kaptam érte, és csak olyat mondtam, amit amúgy is gondoltam.

Somogyi: Csurka István után szabadon? Csupán "írói munkásságod részei" az Almássynak adott tanácsok?

Giró-Szász: Ne keverj össze Csurkával! Én 2004 óta következetesen ugyanazt állítom Dávid Ibolya politikájáról. Igaz, már harmadjára jósoltam, hogy annak köszönhetően nem jutnak be...

Somogyi: Tévedtél. Most mit jósolsz?

Giró-Szász: Óvatosabb vagyok. Ha meg tudják tartani azt a mozgósító erőt, amelyet nem maguknak, hanem két - mondjuk úgy - társadalmi szervezetnek köszönhetnek, bejuthatnak.

Somogyi: Melyekre gondolsz?

Giró-Szász: A Tisztelet Társaságára és a Hit Gyülekezetére.

Somogyi: A Hit Gyülekezeténél minden párt járt, Rogán Antal pedig Tisztelet Társasága-díjas.

Giró-Szász: Csiripelik a verebek, hogy Schmuck Andor csapata a választás napján több mint 30 ezer hívást kezdeményezett. Aligha Rogán kedvéért.

Somogyi: Ez az MDF ellenfelei által sugallt imázs. Hogy a Political Capital csinálja a párt politikáját, a TT és a Hit Gyülekezete pedig szállítja a szavazókat. Tévedés. Ez nem más, mint lenézés. Például: ha úgy kérdeztük, támogatna-e egy Bokros Lajos vezette listát, a szavazók több mint tíz százaléka igennel felelt. Ha csak az MDF-re kérdeztünk, sokkal kevesebben mondták ugyanezt. Minden, ami a belső vitákról szólt, lehúzta a párt támogatottságát.

Giró-Szász: Nocsak. Ezek szerint Dávid Ibolya azzal, hogy pozíciójáért az érintettek általi cáfolat ellenére felhasználta az UD-ügyet, az MDF-nek is ártott.

Somogyi: Egy ilyen ügyben a nyilvánosság elé kellett állnia, pártja önállóságának védelmében sem tehetett mást. Almássy Kornéllal ráadásul nem is lett volna Bokros Lajos.

Giró-Szász: Tény. Horn Gyula egykori minisztere alatta nehezen adhatta volna elő az antallistát. Azt mindenesetre elismered ezek szerint, hogy Dávid Ibolya nem értékek mentén irányítja a pártot, hanem úgy, hogy ha a hatalom megtartásának érdekében más vizekre kell evezni, akkor evez. Mondjuk balra.

Somogyi: Ne nyissunk most vitát arról, melyik párt tart balra. Az MDF következetes. Konzervatív, piacbarát, elsőként mondta ki, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat el kell törölni... Sokszor nem baráti a kormánnyal, nem mindig az Orbán Viktorral, de aki a Fidesszel egyívású jobboldali pártot akar működtetni, az inkább a Fideszben politizáljon.Giró-Szász: Csakhogy nem arról van szó, hogy szakpolitikai kérdésekben karakteres álláspontja van az MDF-nek, amely eltér a Fideszétől. Tudatosan indultak a baloldal felé 2004-ben. Nézd meg a parlamenti munkát, az önkormányzatokat - hány helyen segítik a szocialistákat! Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Nyíregyháza, Budapest - ahol a szocialisták csak az MDF-nek köszönhetően maradtak hatalomban.

Somogyi: Hódmezővásárhely, Debrecen, Szentendre, Érd, Budapest III. kerület - csak néhány példa, ahol pedig a Fidesszel működnek együtt.

Giró-Szász: Természetes, hogy ha együttműködés kell a többséghez, a politikai platformján lévő párttal fog össze mindenki. Az említett településeken a helyi MDF nem is rokonszenvez Dávid Ibolyával. A természetellenes az, ha egy magát jobbközépnek mondó párt az MSZP-vel árul egy gyékényen.

Somogyi: A Fidesz is együttműködik az MSZP-vel Gyulán, Dunaújvárosban, Jászberényben, Mezőtúron, Kiskunhalason, Komáromban, Marcaliban és Csongrádon, Budapest VIII. kerületében. Almássy Kornél ráadásul, akinek a politikájában bízol, épp most tervezgeti a közös jövőt azokkal a kirúgott MDFesekkel, akik a vádak szerint a fővárosban biztosítják a baloldal többségét.

Giró-Szász: Az említett képviselők néhány hete még az MDF vezetői voltak - nem kellene Almássy nyakába varrni őket. De tisztázzuk: tavaly támogattam, mert régóta ismerem, s mert a számomra fontos értékekkel összeegyeztethetetlen volt és jelenleg is az Dávid Ibolya politikája. Azóta - hiszen mindnyájunk számára kellően felkavaró volt az a kémfilmekbe illő helyzet, amellyel az MDF-en belül fenntartották a hatalmi viszonyokat - nem beszélünk aktuálpolitikáról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.