Tékozló fiú

A pécsi püspök lemondásának háttere

/ 2011.02.03., csütörtök 08:41 /
Tékozló fiú

Az egyházmegye volt vagyonkezelőjével szemben megfogalmazott visszaélések vádját látszik igazolni Mayer Mihály pécsi püspök lemondása. A katolikus főpap távozásának okai, következményei és az utódlás nehéz kérdései.

"A Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben [...] a büntetőjog eszközeivel fogunk fellépni" - írta tavalyi közleményében Mayer Mihály.

A pécsi katolikus püspök akkor élt e szigorú szavakkal, amikor nyilvánosságra került, hogy negyven rendbeli anyagi visszaélés vádjával őt, valamint vagyonkezelőjét feljelentették, és szexuális visszaélés gyanúja is megfogalmazódott. E kijelentés mindjárt más megvilágításba került, amikor a múlt héten a püspöki kar bejelentette: a pápa - az Egyházi Törvénykönyv 401. kánonjának 2. §-a értelmében - elfogadta Mayer Mihály idő előtti visszavonulási kérelmét. E paragrafus szerint az a püspök, aki még nem lépte túl a 75 éves nyugdíjkorhatárt, "de betegség vagy más súlyos ok miatt már kevésbé alkalmas hivatalának betöltésére, nyomatékosan fel van kérve, hogy nyújtsa be hivataláról való lemondását".

Ötmilliós kártérítés

Mivel a püspöki kar közleménye nem utalt betegségre, Mayer döntése mögött "más, súlyos okot" lehet keresni; sőt a lépés az időközben elindult rendőrségi nyomozás közepette hovatovább felért egy beismeréssel. Legalábbis annak kinyilvánításával, hogy nem mind alaptalanok azok a vádak, melyek szerint az egyházmegye, illetve annak vagyonkezelője - a katolikus pap létére régóta homoszexuális vádakkal illetett Wolf Gyula - gazdasági bűncselekményekkel, ingatlanok elkótyavetyélésével, zsarolással és okirathamisítással hozható összefüggésbe. Erre már akkor mutattak jelek, amikor tavaly szeptemberben a vádakra reagálva Mayer Mihály húsz év után (hivatalosan egészségügyi okokból) elbocsátotta vagyonkezelőjét, sőt úgy tudni, az illetőt papi hivatásának gyakorlásától is eltiltották.

Azt, hogy valami nincs rendben az egyházmegyében, a három évvel ezelőtti pécsi iskolabotrány is jelezte. Történt, hogy a püspökség, illetve a katolikus Szent Mór Iskolaközpont vezetése között az intézmény gazdálkodása körül kirobbant vita folyományaként Mayer Mihály felmondott Pécsi Rita igazgatónak. A kollégái és a szülők által is támogatott pedagógus munkaügyi pert indított, melyben a bíróság végül kimondta, hogy jogellenesen bocsátották el, ezért ötmillió forintos kártérítést ítélt meg neki.

Helybeli hívők régóta próbálták értesíteni a hazai, illetve vatikáni katolikus elöljárókat a kétes ügyekről. Az Egyházfórum című folyóirat pécsi főszerkesztője, Wildmann János már 2006-ban baráti levélben figyelmeztette Ternyák Csabát, a Szentszék papi kongregációjának akkori titkárát a tudomására jutott visszaélésekre. "Az időközben egri érsekké kinevezett Ternyák azonban nem intézkedett, viszont a pécsi egyházmegye vezetésének tudtára hozta a levelet" - mondja a Heti Válasznak Wildmann. Miután a HVG tavaly újra elővette az ügyet, Ternyák közleményben tudatta, hogy "vádaskodó, bizonyítékokat be nem mutató, pletykálkodó, először bizalmaskodóan fülbesúgó, majd a médiát a nyomásgyakorlás és hitelrontásra hitelrontás eszközévé alacsonyító" üzenetekre nem óhajt reagálni. "Az esetleges, papságunkat is érintő, törvénysértést vagy bűncselekményt megfogalmazó vádakkal legyen szíves közvetlenül a nyomozó hatóságokhoz fordulni" - javasolta a főszerkesztőnek.

Mayer Mihály, a lemondott pécsi püspök

Holott Wildmann, ahogy mondja, éppen a "szolgálati utat" akarta betartani. Arra hivatkozott, hogy Mayer Mihálynak is igyekezett szólni, és az egyházi dokumentumok az általa feszegetett kérdéseket belügynek tekintik, nem egy esetben tiltva az állami hatóságok bekapcsolását. Meg aztán, bizonyos cselekedeteket, mint például a homoszexualitás gyakorlása, a civil jog nem, az egyházi törvények viszont büntetni rendelnek.

Sikkasztás gyanúja

Kérdés persze, hogy a pécsi botrány mennyiben szűkíthető Wolf Gyula tevékenységére, és a szálak mennyiben vezetnek el a püspökig. "Eddigi információim alapján az elsődleges felelősség a volt vagyonkezelő tevékenységével kapcsolatban merülhet fel. Mayer Mihály esetében leginkább az a kérdés, hogy mit tudott Wolf üzelmeiről" - vélekedik lapunknak Wildmann János.

Mármost az egykori vagyonkezelő viselt dolgairól - legalább áttételesen - nemhogy Pécsett tudhattak, de információink szerint annak híre az egyházmegye határain túlra is eljutott. Erre szolgálhat példának egy két évvel ezelőtti eset. Amikor az ügynökmúlttal terhelt Keresztes Szilárd hajdúdorogi görög katolikus püspök lemondott tisztségéről - s ezzel a püspöki kar gazdasági bizottságának elnökségéről -, utódjaként Mayer Mihály neve is merült. Úgy tudjuk, többen azzal ellenezték a kinevezést, hogy nem akarják, hogy ezzel a pécsi főpap nagy hatalmú bizalmasaként Wolf Gyula az egész magyar egyház pénzügyeinek közelébe kerüljön. (A bizottság vezetője végül Ternyák Csaba lett.)

A tavalyi év egyik híre pedig arról tanúskodott, hogy a pécsi nem egyedi eset. Júliusban ugyanis Pápai Lajos győri katolikus püspök tett feljelentést, mert - az értesülések szerint több százmillió forintos - sikkasztás gyanúja merült fel az egyházmegye számvevőszékének volt elnöke és helyettese ellen. Az érintetteket előzetes letartóztatásba helyezték, és a rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. Tudomásunk szerint mostanra több püspökségen szigorítottak a gazdálkodás ellenőrzésén, sőt nemrég menesztették egy másik dunántúli egyházmegye vagyonkezelőjét is.

Kockás füzetben

A pécsi botrány az egyház belső ellenőrzésének fogyatékos voltára is rámutat. Tévedés volna azonban a megoldás lehetőségét valamiféle központi kontrollban keresni. A katolikus egyházban ugyanis három szervezeti szint létezik: a pápa, a püspök és a plébános. A kánonjog szerint így minden egyházmegye önálló, és a püspöki kar, ritka kivételektől eltekintve, nem rendelkezhet felette. Bennfentesek szerint egy másik tényező is nehezíti az egyházi vezetők eligazodását gazdasági kérdésekben. Míg 1990 előtt nem sok pénz felett rendelkeztek, ma már többmilliárdos tételekkel kell dolgozniuk. E feladatra viszont több esetben nem szakembereket, hanem plébánosokat alkalmaznak, akik olykor még - kis túlzással - kockás füzetes módszerrel végzik a könyvelést.

Nem kis feladat hárul hát Veres András szombathelyi püspökre, akit a pápa a pécsi ügyek rendezésével bízott meg. Helyi hívők körében közben valóságos mozgalom kapott lábra arról, hogy hosszú távon kinek örülnének az egyházmegye élén. Minden fórumon vissza-visszatérően egyvalakit emlegetnek: Bíró László tábori püspököt. Azt a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű főpapot, aki évtizedekkel ezelőtt pécsi közösségszervező lelkészként lopta be magát a fiatalok, családok szívébe, ám kalocsa-kecskeméti segédpüspöksége, később budapesti szemináriumi rektorsága, majd honvédségi feladatai elszólították szűkebb hazájából.

Amilyen sokan Bíró Lászlót gondolják alkalmasnak a püspökség vezetésére, legalább ennyien féltik is őt a nem mindennapi kihívástól, és az egyházmegyéhez nem kötődő, így a romok eltakarítását talán erősebb kézzel végezni képes személy kinevezését szorgalmazzák. Akárki lesz is az utód, a pécsi viszonyokat ismerő forrásaink szerint a tennivaló ugyanaz: visszaállítani az egyházmegye vezetésének hitelét, és a korábbinál jobban engedni kibontakozni helyi közösségeket, kezdeményezéseket. Főpásztornak való feladat.A tavaly Tüke-díjban részesített Mayer Mihály a méltatás szerint példamutató módon járult hozzá Pécs fejlődéséhez. Bírálói viszont szemére hányják barokkos pompakedvelését, a püspöki palota fényűzését és BMW 740-es luxusgépkocsiját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.