valasz.hu/itthon/ez-nem-autopalya-epites-nagyinterju-palinkas-jozseffel-a-tudomany-penzeirol-129168

http://valasz.hu/itthon/ez-nem-autopalya-epites-nagyinterju-palinkas-jozseffel-a-tudomany-penzeirol-129168

Tényleg csődöt mondott a Nyugat? – itt a nagy konzervatív történészvita

/ 2018.01.28., vasárnap 08:00 /
Tényleg csődöt mondott a Nyugat? – itt a nagy konzervatív történészvita

Mindketten konzervatív gondolkodók, mégis egészen másként látják a Nyugat problémáit, a közép-európai térség helyzetét – és nem utolsósorban Magyarország állapotát. Békés Márton és Stefano Bottoni a csütörtöki Heti Válaszban arról vitatkoznak, merre tart kompország és környéke.

„Az a gondolat, hogy a közép- és kelet-európai népek történelmi lemaradásban vannak Nyugat-Európához képest, kétszáz éve meghatározó a térség szellemi és politikai elitjének gondolkodásában. Szerintem ez a lemaradási diskurzus mára érvényét vesztette: egyfelől unalmas, másfelől nem írja le többé a valóságot” – mondja Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Szerinte a nyugat-európai centrum látványosan csődöt mondott az elmúlt évek nagy válságainak kezelésében, Közép- és Kelet-Európa viszont újszerű, sikeres válaszokat talált.

„Ma Magyarországon az egyébként is gyenge, ingatag intézményi kultúra és a társadalmi bizalom lerombolása zajlik, miközben a miniszterelnöki karizmára alapozva egy nagyon hosszú távú politikai berendezkedés kísérletének vagyunk a szemtanúi. Implicite ebben benne van, hogy ezt a berendezkedést nem kellene leváltani. Mármint soha. Bennem pedig erős ellenérzést vált ki a leválthatatlan hatalmi centrum gondolata” – állítja Stefano Bottoni, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

 

A teljes vita a január 25-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.