"Tessék, úgy beszélek, mint Gyurcsány!"

/ 2009.03.28., szombat 18:00 /

Nehéz lesz megbirkózni a gazdasági helyzettel, de legalább ekkora feladat a morális válság felszámolása - mondja Lázár Vilmos. A fogathajtó világbajnok nem elég, hogy a CBA üzletlánc társtulajdonosa, a Gój Motorosok tiszteletbeli elnöke, de néhány hete a Magyar Lovas Szövetség vezetését is elvállalta.

- Nehogy már Geszti Péter nevéhez kötődjön a magyar lovassport felvirágoztatása?

- Ettől nem kell tartani. Geszti Péter nevét nyilván jegyzi majd a marketingtörténetírás, a lovassporthoz viszont nem ért. Nem is állítja az ellenkezőjét.

- A Nemzeti Vágta azért az ő nevéhez fűződik.

- Ha ez bármit hozzátesz közös értékeinkhez, nem szabad elugranunk a lehetőség elől. Jó, hogy a vágta megmozgatta az országot, a településeket, szakmailag viszont nem több jelmezes galoppversenynél. A lósport - ezen belül a galopp, az ügetőversenyzés - pedig fontos része a magyar lovaséletnek, mégis csupán egy szelete. Az a szelete, amely nem is hozzám tartozik. Azaz hozzánk, a Magyar Lovas Szövetséghez. Tessék, elnök lettem, aztán máris úgy beszélek a lovassportról, mint Gyurcsány Ferenc az országról! Mintha az én birtokom lenne az egész.

- Gyurcsánynak már nem sokáig van módja így beszélni.

- Ki tudja. Még a lemondásáról szóló bejelentést is ez a szemlélet uralta. Miközben elismerte, hogy katasztrófa, amit művelt, azért közölte: az utód személyét lemutyizzák egymás között, birtokon belül. A választóknak semmi közük hozzá, ki lesz az. Ezért is szóltam magamra az imént. Én ugyanis azért vállaltam az elnökséget, mert rengeteget kaptam a lovassporttól. Szinte mindent. A kapcsolatrendszeremet, még az üzleti sikerek egy részét is - egy világbajnok előtt könnyebben nyílnak az ajtók. Ha most a lovassportot művelők úgy gondolják, szükség van rám, kutya kötelességem dolgozni a sikerért.

- Nem pozícióra, hanem feladatra jelentkezett, nem is akarta, csak annyian kérték... Bevett politikusi szöveg.

- Lehet, de ha tényleg így volt! Sok vasat tartok a tűzben, az üzlettel is törődni kell, emellett világbajnokságra készülök - nemigen hiányzott még egy feladat. Aztán sokasodtak a felkérések. Nem mondom persze, hogy nem esett jól. Aztán mindazok, akik véleményére sokat adok, nemhogy le-, hanem inkább rábeszéltek, mondván, amúgy is egyfolytában a lovassportot népszerűsítem, mindenkiből lovast faragok - üzlettársaim is lovagolnak mára, vagy ha ők nem, a gyerekük.

- Egy kurzusváltás után meghallgathatjuk majd az iménti szöveget, mondjuk sportminiszteri kinevezésekor?- Kizárt. Semmilyen politikai funkció nem érdekel. Ahhoz viszont, amit a lovassporttal el szeretnék érni, kétségtelenül szükség van a politika támogatására is. Márpedig 1998 és 2002 között sokat fejlődött a sportág, rengeteg fedeles lovarda épült, s reményeim szerint a következő jobboldali kormány koncepciójában is benne lesz egy komoly nemzeti lovasstratégia kialakítása.

- Gazdasági válság idején, amikor nyakig el vagyunk adósodva, éppen lovasstratégia kellene?

- Befektetés nélkül nincs üzlet. Hogyan fizessük vissza a hiteleket, ha semmibe nem vágunk bele? Hollandia híres a virágkertészetéről, azt viszont kevesen tudják, hogy a lovassport ugyanannyi pénzt termel a holland költségvetésbe. Komoly ágazatról beszélgetünk, és nem csak a lovassport tartozik hozzá. A lovassport és a lóversenyzés a kirakat - itt vannak a legdrágább lovak -, de a turisztika, a lótenyésztés, a takarmánytermesztés és a hagyományőrzés is az ágazat része. Márpedig ha van ország, melynek jó adottságai vannak, hogy lovas nagyhatalommá váljon, az a miénk.

- Mert?

- Sokat kárhoztatják a felszabdalt mezőgazdasági nadrágszíjparcellákat, a lovassportok szerelmeseinek viszont a körbekerített nagy magánbirtokok hiánya miatt Magyarország maga a paradicsom. Külföldi barátaim nem hisznek a fülüknek, amikor azt mondom, bármerre lovagolhatunk. Otthon vagy az aszfalton mennek, vagy a saját birtokukon, bokortól bokorig. A mezőgazdaságnak is kirakata a ló - állattenyésztési vásárokon vele büszkélkedhetünk leginkább. És ami a legfontosabb: nagyon bennünk van a lószeretet. Hiába volt ötven rossz évünk, mégsem tudták kiölni. A lovassport is újjáéledt, sőt, a hagyományos szakágakon túl - mint a fogathajtás, a díjugratás, a díjlovaglás, a távlovaglás vagy a lovastorna - olyanok fejlődtek ki, mint a Kassai Lajos által létrehozott lovasíjászat, mely már tizenöt országban jelen van. Amiben most gondolkodom, az a lovassport olimpiája, a Lovas Világjátékok. Általában gazdag országok rendezik...

- Tehát mi szóba sem jövünk.

- Azon vagyok, hogy szóba jöjjünk. A másik nagy terv, hogy minden nyáron, augusztus 20-a környékén hatalmas lovassport-rendezvényt hozzunk össze show-val, zenével, ahogy kell. Mielőtt megkérdezné: nem ellen-Nemzeti Vágta lesz, mert az a lósport rendezvénye, ez meg a lovassporté.

- Kapkodunk a fonal után. Ha ez két külön világ, hidegen hagyja az új magyar sztár, a veretlen angol telivér Overdose szereplése?

- Dehogy hagy hidegen! Csak - minthogy nem foglalkozom angol telivérekkel - legalább irigy nem vagyok, hogy nem az enyém. Sőt, örülök, hogy Mikóczy Zoltán a tulajdonosa. Mind felnézhetünk rá. Szlovákiai a vállalkozása, mégis magyar színekben versenyezteti, ezzel hozzájárul a magyar lovasélet felvirágoztatásához. Már az is óriási, amit Overdose eddig elért, de az igazán nagy versenyei most jönnek. Személyesen is ott leszünk, hogy szurkoljunk, mert számára az idei a sorsdöntő év.

- Az lehet az ország számára is.

- Ha mielőbb választások következnének, s a választói felhatalmazás útján hatalomra jutott kormány láthatna végre munkához. Nehéz lesz megbirkózni a gazdasági helyzettel, de legalább ekkora feladat a morális válság felszámolása. Egyelőre lejtőn vagyunk, jövőképünk pedig a sötét mély.

- Az élelmiszer-kereskedelmet elvileg nem érinti úgy a válság: enni kell.

- Csakhogy mivel nálunk, a CBAban nagyon kicsi az árrés a forgalomhoz képest, kis visszaesés is nagy profitveszteséget jelent.

- Ki kell rúgniuk embereket?

- A kasszában akkor is ott kell ülnie a pénztárosnak, ha percenként ötöt blokkol, meg akkor is, ha csak kettőt.

- S ha megvalósul a kötelező vasárnapi zárva tartás, amit szorgalmaznak egy ideje, az nem vezet elbocsátásokhoz?

- Attól, hogy vasárnap zárva van a bolt, a forgalom nem csökken, csak kevesebb időre oszlik el, tehát szükség van ugyanarra a munkaerőre. A vasárnapi műszak óriási áldozat a dolgozók részéről. Ha egy családban a férfi és a nő is dolgozik, van olyan hónap, hogy egyetlen közös vasárnapi ebédje sincs a családnak. Hogyan várhatjuk el, hogy családban gondolkozzanak az emberek, ha a családi lét alapvető lehetőségeitől is elvágjuk őket?

- Abba belemenne, hogy ne a vasárnap, hanem a szombat legyen kötelező szünnap?

- Miért?

- Mert a Gój Motorosok tiszteletbeli elnöke is. Gyurcsány Ferenc a hét végén ismét a Fidesz és a szélsőségesek kapcsolatával jött. Megszólítva érezte magát?

- Épp azért kértek föl a tiszteletbeli elnöki tisztségre, mert köztudott, hogy nem vagyok se szélsőséges, se antiszemita, se fanatikus, viszont híve vagyok a magyar érdekek és értékek képviseletének. A motorosok vezetője egyébként rengeteg pert indított az őket ért vádakkal szemben, és mindig nyert. Szó sincs szélsőségesekről: jó társaság, akiknek egyáltalán nem a vér a fontos. A haza viszont kétségtelenül az.

- A CBA láncolat szlovák, román tagjai nem hüledeznek a nagymagyar motorosokkal való kapcsolat miatt?

- Amikor gazdasági együttműködésre kényszerülünk, nincs olyan, hogy román meg magyar. Közös érdekünk, hogy összefogjunk a multik ellen, csak így maradhatunk talpon. Határon innen és túl is csak az összefogásban van erő.

- Mégsem lenne vége a kapitalizmusnak ezzel a válsággal?

- A tisztes haszonnal nincs semmi gond, ha termelés van mögötte. Ezt a válságot sem a termelés, hanem a pénztermelés okozta. A gazdasági rendszer működött - a pénzrendszer volt kapzsi. A pénzpiacokat tehát tényleg nagy feszítőzablával kell fogni ezek után. A gyeplőnek pedig a nemzetállamok kezében a helye.

- A miniszterelnök "Magyar árut a polcokra" akciója miatt - búcsúzóul - akár meg is dicsérhetné Gyurcsányt.

- Ugyanolyan marketingfogás volt, mint az egész kormányzása. Az agrárrendtartási törvényben például benne van, hogy tilos a beszerzési ár alatt értékesíteni. A multik mégis megkerülik, tönkretéve a maradék magyar termelőt és gyártót. Ha egy törvényt sem tudtak betartatni, miből gondolják, hogy a multik egy etikai kódexhez tartják majd magukat? A kezdeményezéssel egyetértünk, de az oda vezető utat nem látjuk tisztán. Mi egyébként eddig is megtettük, amit megtehettünk. Megállapodtunk a Magosszal, átvesszük a magyar almát.

- A Magosz és a Fidesz jó kapcsolata is közrejátszott a megállapodás létrejöttében?

- Nem. Egyrészt kötelességünk segíteni a magyar termelőt, másrészt ez nem is rossz üzlet. A magoszos gazdák sok boltunk előtt helypénz fizetése nélkül árusíthatnak háztáji tejet. De ha már a vásárló ott van, jó eséllyel bejön hozzánk is.

- Latolgassunk másfajta esélyt: augusztusban ismét világbajnok lesz kettesfogat-hajtásban?

- Mindenki elvárja, hogy jól szerepeljek, de nagyon erős a mezőny, nem lehet biztosra menni. Mindenesetre rávettem az öcsémet is, hogy induljon. Tíz éve is Kecskeméten volt a világbajnokság, akkor ő volt a címvédő, és én nyertem. Most én vagyok a címvédő - meglátjuk, ki nyer, de így dupla az esélyünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.