Tévedés: ezért nem oltatja be nálunk a gyerekét sok keresztény szülő

/ 2014.10.15., szerda 19:10 /
Tévedés: ezért nem oltatja be nálunk a gyerekét sok keresztény szülő

Évről évre erősödik az oltásellenesek mozgalma már Magyarországon is: most éppen a HPV oltást pécézték ki maguknak. Egy tévedés miatt pedig sok keresztény szülő is gondolkodóba esett. Valójában a védekezés új korszakához érkeztünk, immár nem csak járványok, hanem egyes rákot okozó vírusok ellen is oltanak. Feltáró írásunk a csütörtöki Heti Válaszban.

A kórokozók és az emberiség örök küzdelmében új fejezet kezdődött, amikor az 1980-as években kiderült, a Magyarországon évente 400-500 nő életét követelő méhnyakrákot egy vírus, a HPV okozza. A védőoltások tehát már nem csak a járványok ellen védik az emberiséget, hanem egyes rákfajták ellen is. Csakhogy eközben egyre erősödik az oltásszkeptikusok mozgalma is. Korábban azt gondoltuk, hogy a fejlődő világban jelentkeznek a legnagyobb járványok, mára Európa is felzárkózott a járványgócok közé. A Heti Válasz összeállításában azt veszi sorra, vajon hányféle okkal utasítják el idehaza a védőoltásokat, s ezeknek van-e alapjuk.

Hogyan lehetséges, hogy például olyan fejlett országok, mint Hollandia és Németország tavaly is 17–19 éves fiatalokat veszített el oltással megelőzhető betegségekben? Ha olyan hatásosak a védőoltások, hogyan lehet, hogy egy-egy járványban akár többen is lehetnek a beoltottak, mint az oltást elutasítók? Miért fenyegeti veszély a beoltottakat is a renitensek miatt? S vajon igazuk van-e a keresztény szülőknek, amikor néhányan közülük elutasítják az idén ősztől ingyenes iskolai oltásként kapható HPV elleni oltást? Hogyan fertőződhet meg ettől a szexuális úton terjedő betegségtől az is, aki monogám kapcsolatban él egész életében? S egyáltalán, hányan vannak az oltásmegtagadók Magyarországon?

 

Részletek az október 16-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.