Tiborcz megállíthatatlan: két híres keszthelyi szállodát is felvásárolt

/ 2018.02.23., péntek 14:00 /
Tiborcz megállíthatatlan: két híres keszthelyi szállodát is felvásárolt

Az elmúlt hónapokban két „tulajdonosrejtegető” cégről (BDPST, Longoria Holding Zrt.) derült ki, hogy Tiborcz István a meghatározó részvényese. Lapunk megtudta: a napokban egy harmadik vállalatot is a nevére vett a kormányfő veje, így hivatalosan is övé a keszthelyi Balaton-part két híres szállodája, a műemléki besorolású Hullám és a felújítás alatt álló Helikon (illetve a hozzá tartozó teniszkomplexum).

A Heti Válasz először 2017 szeptemberében írt arról, hogy a Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható összes luxusingatlan-kereskedő és szállodás zrt.-nél évekig titokban tartották a valós tulajdonosokat. Ez azt jelenti, hogy a társaságok alapszabályában kizárólag a vállalatot formálisan létrehozó magánszemélyek szerepeltek névvel, a tulajdonosi körbe utóbb bekerült, a profit 90-99 százalékát maguk felé térítő úgynevezett osztalékelsőbbségi részvényesek rejtve maradtak.

Miután betekintést kértünk a BDPST Zrt. részvénykönyvébe, a kormányfő veje az Origónak elismerte: meghatározó tulajdonrésze van a közvetve a turai kastélyt is birtokló vállalatban. Majd azt a Longoria Holding Zrt.-t vette a nevére, amelyhez egy visegrádi és egy belpesti – ötcsillagos luxushotellé fejlesztendő – óriásépület tartozik. A BDPST, a Longoria és leánycégeik felvállalásával Tiborcz hivatalos érdekeltségeinek száma hirtelen 5-ről 17-re nőtt – írtuk idén januárban.

Ám mára ez a cikkünk is elavult, hiszen a cégbíróságon most iktatott dokumentumokból kiderül: egy Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű társaságban ugyancsak meghatározó részvényes a BDPST. (A jegyzőkönyv kedvéért álljon itt a Pannon Tessera Hospitalis pontos tulajdonosi szerkezete: a törzsrészvények többsége a Tiborcz Istvánnal régóta összefonódott West Hungária Bau-csoportnál van, a profit „hazavitelére” jogosító elsőbbségi papírokon viszont a BDPST és egy RLC Alfa nevű kft. osztozik. Utóbbi közvetve Fintha-Nagy Ádám ügyvédé, akit az Átlátszó.hu nemrég a Kulcsár Attila-féle brókerbotrány milliárdjaival hozott összefüggésbe).

És hogy mit rejt Tiborcz új szerzeménye, a Pannon Tessera Hospitalis? Ez a cég birtokolja a keszthelyi Balaton-part két híres szállodáját, a műemléki besorolású Hullámot és a felújítás alatt álló, kétszáznál is több szobát kínáló Helikont, valamint az utóbbihoz tartozó teniszcsarnokot, -klubházat és -pályarendszert. Ezeket a vendéglátó–szabadidős egységeket a megújulást követően a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotels üzemeltetheti – erre utal legalábbis, hogy tavaly óta a szállodavállalat fióktelepei közt tartják nyilván mind az épületeket, mind a sportlétesítményeket. További adalék a Tiborcz–Mészáros-összjátékra: a tulajdoni lapok szerint a keszthelyi Hullám–Helikon-projekt finanszírozója nem más, mint a felcsúti polgármesterrel szimbiózisban működő B3 Takarék.

És akkor jöjjön a leltár!

Eddigi cikkeink alapján mely jelentős értéket képviselő ingatlanokról tudhatjuk immár biztosan, hogy Tiborcz István portfoliójába tartoznak?

  1. Hullám szálló, Keszthely (műemlék)
  2. Hotel Helikon és a hozzá tartozó teniszkomplexum, Keszthely
  3. Turai kastély
  4. Ranolder-villa, Badacsony
  5. Épülő luxusszálló a lepencei strand fölött, Visegrád
  6. Mahart–Weber–Münnich-házak óriástömbje a Pesti Vigadó mellett, Budapest
  7. Orbánhegyi telek, Budapest (XII. kerület, Hangya utca 30.)
  8. Andrássy út 43. szám alatti palota első szintje, Budapest

 

(Nyitóképünkön balra a Helikon, jobbra a Hullám szálló)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.