Tiborcz társát találtuk a nagy mélygarázsmutyi mögött

/ 2017.01.04., szerda 18:10 /

Valaki kétmilliárd forintot kaszált a Pollack Mihály téri mélygarázs állami felvásárlásán. A luxemburgi offshore-szálakkal átszőtt ingatlanügylet mögött Tiborcz István üzlettársát találta a Válasz.hu.

Azzal kezdődött a nap, hogy a Direkt36 közzétette: a miniszterelnök vejeként jegyzett Tiborcz István egy offshore cégnek adta tovább milliárdot érő ingatlanvállalkozását, pontosabban a WHB Ingatlan Kft.-ben lévő 74 százalékos üzletrészét. A cég egy – a Nokia-kivonulás után kiürült – komáromi üzemcsarnok tulajdonosa, amelybe a kormány épp nagy erőkkel csábít nemzetközi befektetőket.

A kft. nevében a „WHB” a West Hungária Baura utal: ez a Paár Attila tulajdonában álló nagy cégcsoport a Várkert Bazár felújításával lett országosan ismert, aztán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megvásárolta Tiborcztól a közvilágítás-korszerűsítéssel foglalkozó Elios Zrt.-t. (Hogy Orbán Viktor veje közvetlenül ne érintkezzen állami-önkormányzati pénzekkel.) Az Elios-átvétel volt tehát a partnerség kezdete, a komáromi ügylet pedig az eddigi betetőzése.

Paár 2016. augusztus 31-én adta el a WHB Ingatlan Kft. 74 százalékát Tiborcznak, hogy aztán november 10-ével ugyanez a háromnegyedes üzletrész tovább kerüljön a Brit Virgin-szigeteki Synergy Global Consulting Limitedhez. E külföldi érdekeltségről a felületes szemlélő akár azt is hihetné, hogy egy nemzetközi csoport egyik ága – pláne, hogy van ugyanilyen nevű brit-francia-afrikai vállalat –, ám a valóságban az offshore-társaság meghatalmazottjaként Tóth Csaba, a WHB-csoport ügyvezetője jár el, kézbesítési megbízottja pedig Erdei Mariann Ügyvédi Irodája, mely „véletlenül” épp a WHB budapesti kirendeltségében működik. A komáromi üzemcsarnok tehát mindössze két hónapra került Tiborczhoz, majd lényegében visszaszállt az offshore-bőrbe bújt Paár Attiláékra. Hogy mi értelme volt mindennek, azt a felek természetesen üzleti titokként kezelik.

A 2016-os év úgy ért véget, hogy egy másik, offshore-szálakkal ugyancsak átszőtt ingatlanügylet is magyarázat nélkül maradt. A Magyar Nemzet dobta be, hogy egy luxemburgi tulajdonú magáncég körülbelül ötszörös áron adta tovább a magyar államnak a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázst, mint amennyiért maga hozzájutott. A Válasz.hu most mélyre ásott, és – az érthetőség kedvéért – pontokba szedve tálalja a sztori leglényegesebb elemeit és a megfejtését. Annyit előre elárulunk, hogy itt is főszereplő lesz Paár Attila, és persze Tiborcz István nevét is le kell majd írnunk:

Tiborcz István Paár Attilával tárgyal

Tiborcz István (háttal) Paár Attilával tárgyal

Fotó: Magyar Narancs / Németh Dániel


1. 2015. február 17. – A luxemburgi illetőségű Kapitalanlagegesellschaft für Mitteleuropa A.G. (rövidebb nevén: Kagemi A.G.) megszerzi a Tállya Hotel Invest Kft. 100 százalékát. A cégbírósági iratok tanúsága szerint a Kagemi offshore jellegű vállalkozás, a tényleges haszonhúzó személye tehát titkos, árulkodó jel viszont, hogy a „luxemburgiak” meghatalmazottjaként Paár Attila bonyolítja a bizniszt. (És nem mellékesen: a Kagemi számos WHB-cégben résztulajdonos.) A Tállya Hotel Invest Kft. még ugyanezen a napon megvásárolja a Pollack Mihály téri mélygarázst. A Magyar Nemzet „hozzávetőleg” 700 millió forintos vételárat említ, ez a blog azonban kiszúrta, hogy a VIII. kerületi önkormányzatot közel 1,2 milliárdos összegről tájékoztatták az érintettek.

2. 2015. július 7. – PMT-Mélygarázs Kft. néven ingatlanüzemeltető vállalkozást alapít Paár Attila unokatestvére, Csiszár Gergő. A társaság bejegyzésénél ügyvédként az a Hamar Endre jár el, akit Tiborcz István legbizalmibb embereként ismer a piac. A PMT-Mélygarázs Kft. székhelye az alapítás óta megegyezik a WHB-csoport központi címével (2051 Biatorbágy, Vendel Park, Huber utca 1.); ez az ingatlan – egy cégen keresztül – Paár Attila tulajdona.

3. 2015. augusztus 31. – A „luxemburgiak” által ellenőrzött Tállya Hotel Invest Kft. a PMT-Mélygarázs Kft.-t bízza meg a Pollack Mihály téri mélygarázs üzemeltetésével. Egyszerűbben: a Paár Attila befolyási övezetébe tartozó cég az unokatesó vállalkozására bízza a garázsműködtetést.

4. 2016. július 29. – Kormányhatározat születik arról, hogy az állam a Magyar Nemzeti Múzeum parkolási szükségleteinek kielégítése érdekében – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján – felvásárolja a Pollack Mihály téri mélygarázst 3,65 milliárd forintért. A kormányhatározat előtti napokban lázas átrendeződés kezdődik a mind az eladó Tállya Hotel Invest Kft.-nél, mind a parkolót üzemeltető PMT-Mélygarázs Kft.-nél. Mivel az alaptörvény kizárja, hogy az állam átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégeknek fizessen, a Tállya Hotel Investben 24 százalékosra „nyomják vissza” a luxemburgi Kagemi üzletrészét. Jut 3,5 százaléknyi részesedés a társaság vezetőjének, a maradék 72,5 százalékos darabot pedig átadják a PMT-Mélygarázs Kft.-nek. Utóbbi cég ekkorra kikerül Paár unokatestvérének tulajdonából, amit leginkább az indokolhat, hogy Csiszár Gergő édesanyja, Kanta Tünde az MNV, vagyis a mélygarázsért fizető állami vállalat biztonsági igazgatója – a belterjesség látszatát pedig kerülni illik. A PMT-Mélygarázs Kft. 100 százaléka, és ezzel a Tállya Hotel Invest meghatározó többsége is átíródik Boda Gábor adótanácsadó nevére. Boda több gazdasági társaságot is vett már élete során a Paár családtól, sőt találtunk olyan Paár-érdekeltséget is, amely Boda ingatlanában működött. Vagyis a Paár–Boda üzleti koalíciónak hagyománya van. Hogy a WHB-tulajdonos Paár Attila, illetve rokonsága, holdudvara csak taktikai okokból tette láthatatlanná magát a mélygarázst az államnak eladó Tállya Hotel Invest Kft.-ben, illetve a parkolót ma is működtető PMT-Mélygarázs Kft.-ben, leginkább az bizonyítja, hogy mindkét cég változatlanul WHB-ingatlanban működik. Előbbi a budapesti kirendeltségben (1053 Magyar utca 36.), utóbbi a biatorbágyi központban.

5. 2016. szeptember 14. – Az MNV megköti a Tállya Hotel Invest Kft.-vel az adásvételi szerződést. Másfél év alatt tehát legalább a háromszorosára (1,2 milliárdról 3,65-re) emelkedett a mélygarázs ára. Ha Paárék költöttek is az ingatlanra néhány száz millió forintot, körülbelül kétmilliárdnyi haszonnak kellett lennie a bolton.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.