Tiltsuk be az abortuszt? Levelet küldtek a petíciósok

/ 2018.06.12., kedd 14:25 /

„Hogyan lehetséges, hogy míg a törvényre szükséges eszközként tekintünk a lopás, a gyilkosság, a csalás, az erőszak visszaszorítása terén, a születendő gyermekek életének jogi védelmét elvetjük?” – ellenérvek érkeztek az abortusz tiltása elleni érvekről szóló írásunkra.

„Egy hete indítottuk el az eddig 8500 ember által aláírt Összefogás egy abortuszmentes Magyarországért petíciót, melynek célkitűzése, hogy az állam – a civil szféra, az egyházak és az emberek támogatásával – tegyen lépéseket annak érdekében, hogy hazánk abortuszmentes országgá váljon. Egy olyan hellyé, ahol az abortusz helyett segítséget nyújtanak a bajban lévő édesanyáknak, gyermekeknek és családoknak. Élő Anita petíciónk kapcsán megjelent Tiltsuk be az abortuszt? 5 érv, hogy miért nem ez a jó megoldás cikkére reagálok az alábbiakban, bízva benne, hogy megjelentetik válaszom. (Az csak természetes. – É. A.)

Minden vita és beszélgetés során meg kell állapodni a feleknek a beszélgetés tárgyának meghatározásáról. Szépíteni nem lehet, az abortusz egy ártatlan ember életének szándékos kioltása, ami ma Magyarországon állami és társadalmi beleegyezéssel történik, évi közel 30 000 esetben. Jó alap a párbeszédhez, hogy a Válasz.hu szerzője is egyetért azzal, hogy „A magzat a fogantatásától kezdődően emberi lény, akinek érdekeit védeni kell.”

Véleménykülönbség abban van, hogyan kell védeni a magzat érdekeit: egy merev törvényi tiltással vagy segítségnyújtással” – folytatja Élő Anita, figyelmen kívül hagyva, hogy petíciónk egyaránt hív támogatásra, segítségnyújtásra és felelősségre nevelésre; célja nem a cikk által sugallt csupán törvényi változtatás. A petícióban hangsúlyozzuk:

„Az emberséges, civilizált válasz krízishelyzetükre a segítségnyújtás és a támogatás kell, hogy legyen, nem pedig a születendő gyermek életének kioltása, annak támogatása vagy engedélyezése.”

Az élet kultúrájának kiépítéséhez továbbá szükséges, hogy a civil szféra, az egyházak, a helyi közösségek és családok bevonásával és segítségével minden eszközzel támogassuk a krízisbe került édesanyákat, családokat. A fiatalokat pedig neveljük a felelősségre, a családi életre, az emberi élet védelmére és egy biztonságos kapcsolati kultúrára.

Meggyőződésem, hogy az édesanyák és a magzatok védelmét a pozitív támogató intézkedéseknek és a törvényeknek párhuzamosan kell előmozdítaniuk. 2018-ban arra számítok, hogy a magyar emberek és a magyar állam az abortusznál jobb, szerető, gondoskodó, életigenlő választ tud nyújtani a krízisterhességben érintett nőknek, gyermekeknek és családoknak.

„Minden harmadik magyar abortusz lényegében azt jelzi, hogy abban az adott körben ez a születésszabályozás módja. Igen, ez barbár állapotokat tükröz, de betilthatjuk-e a barbárságot?”  – teszi fel a kérdést Élő Anita.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy törvényeink célja a védtelenek és a gyengék védelme. Azért hozunk törvényeket, hogy megfékezzük az erősek hatalommal való visszaélését a gyengék védelmében. Hogyan lehetséges, hogy míg a törvényre szükséges – de persze nem egyedüli – eszközként tekintünk a lopás, a gyilkosság, a csalás, az erőszak visszaszorítása terén, a születendő gyermekek életének jogi védelmét elvetjük? A „magzatvédelmi” törvényt addig nem értékelhetjük jónak, ameddig az nem védi valóban a magzatok életét legelőször is a megkérdezésük nélküli kioltástól, hanem szabályozza annak idejét, finanszírozását és körülményeit. A törvény, nagyon helyesen, nem engedélyezi a már megszületett gyermekek bántalmazását. Ebben az esetben nem mondaná senki, hogy „a változásokat csak belső igény szülheti meg”…

Látva, hogy évente több tízezer nő/pár kerül terhességi krízishelyzetbe, miért nem költünk krízisintervencióra, miért nem fordítunk figyelmet az anya (és apa) mentális egészségére vagy a kapcsolat rendbetételére? Miért nem karolja föl a bajban lévő édesanyát és családot az állam, és foglalkozik a krízissel a műtét felkínálásának álmegoldása helyett?

Az abortusz a válságra adott radikális (és egyben erőszakos) reakció, nem pedig az, hogy szeretetteljes, életigenlő támogatást nyújtsunk helyette a bajban lévő édesanyáknak, születendő gyermekeknek és családoknak.

Köszönöm szépen, hogy megjelenhetett a válaszom.

Zaymus Eszter

CitizenGo

KAMPÁNYIGAZGATÓ

 

 

A levelet változtatás nélkül közöltük, a kiemelések is a szerzőtől származnak, egy kivétellel, amit a levél kulcsmondatának éreztünk: 

A „magzatvédelmi” törvényt addig nem értékelhetjük jónak, ameddig az nem védi valóban a magzatok életét legelőször is a megkérdezésük nélküli kioltástól, hanem szabályozza annak idejét, finanszírozását és körülményeit. 

Óriási a különbség aközött, hogy segítségnyújtással csökkentsük az abortuszok számát, vagy tiltással és segítségnyújtással. Az érveim a tiltás ellen szóltak, ebben van, és maradt véleménykülönbség közöttünk.  Tisztelettel, Élő Anita

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.