valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

http://valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

Tiltsuk be az abortuszt? Levelet küldtek a petíciósok

/ 2018.06.12., kedd 14:25 /

„Hogyan lehetséges, hogy míg a törvényre szükséges eszközként tekintünk a lopás, a gyilkosság, a csalás, az erőszak visszaszorítása terén, a születendő gyermekek életének jogi védelmét elvetjük?” – ellenérvek érkeztek az abortusz tiltása elleni érvekről szóló írásunkra.

„Egy hete indítottuk el az eddig 8500 ember által aláírt Összefogás egy abortuszmentes Magyarországért petíciót, melynek célkitűzése, hogy az állam – a civil szféra, az egyházak és az emberek támogatásával – tegyen lépéseket annak érdekében, hogy hazánk abortuszmentes országgá váljon. Egy olyan hellyé, ahol az abortusz helyett segítséget nyújtanak a bajban lévő édesanyáknak, gyermekeknek és családoknak. Élő Anita petíciónk kapcsán megjelent Tiltsuk be az abortuszt? 5 érv, hogy miért nem ez a jó megoldás cikkére reagálok az alábbiakban, bízva benne, hogy megjelentetik válaszom. (Az csak természetes. – É. A.)

Minden vita és beszélgetés során meg kell állapodni a feleknek a beszélgetés tárgyának meghatározásáról. Szépíteni nem lehet, az abortusz egy ártatlan ember életének szándékos kioltása, ami ma Magyarországon állami és társadalmi beleegyezéssel történik, évi közel 30 000 esetben. Jó alap a párbeszédhez, hogy a Válasz.hu szerzője is egyetért azzal, hogy „A magzat a fogantatásától kezdődően emberi lény, akinek érdekeit védeni kell.”

Véleménykülönbség abban van, hogyan kell védeni a magzat érdekeit: egy merev törvényi tiltással vagy segítségnyújtással” – folytatja Élő Anita, figyelmen kívül hagyva, hogy petíciónk egyaránt hív támogatásra, segítségnyújtásra és felelősségre nevelésre; célja nem a cikk által sugallt csupán törvényi változtatás. A petícióban hangsúlyozzuk:

„Az emberséges, civilizált válasz krízishelyzetükre a segítségnyújtás és a támogatás kell, hogy legyen, nem pedig a születendő gyermek életének kioltása, annak támogatása vagy engedélyezése.”

Az élet kultúrájának kiépítéséhez továbbá szükséges, hogy a civil szféra, az egyházak, a helyi közösségek és családok bevonásával és segítségével minden eszközzel támogassuk a krízisbe került édesanyákat, családokat. A fiatalokat pedig neveljük a felelősségre, a családi életre, az emberi élet védelmére és egy biztonságos kapcsolati kultúrára.

Meggyőződésem, hogy az édesanyák és a magzatok védelmét a pozitív támogató intézkedéseknek és a törvényeknek párhuzamosan kell előmozdítaniuk. 2018-ban arra számítok, hogy a magyar emberek és a magyar állam az abortusznál jobb, szerető, gondoskodó, életigenlő választ tud nyújtani a krízisterhességben érintett nőknek, gyermekeknek és családoknak.

„Minden harmadik magyar abortusz lényegében azt jelzi, hogy abban az adott körben ez a születésszabályozás módja. Igen, ez barbár állapotokat tükröz, de betilthatjuk-e a barbárságot?”  – teszi fel a kérdést Élő Anita.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy törvényeink célja a védtelenek és a gyengék védelme. Azért hozunk törvényeket, hogy megfékezzük az erősek hatalommal való visszaélését a gyengék védelmében. Hogyan lehetséges, hogy míg a törvényre szükséges – de persze nem egyedüli – eszközként tekintünk a lopás, a gyilkosság, a csalás, az erőszak visszaszorítása terén, a születendő gyermekek életének jogi védelmét elvetjük? A „magzatvédelmi” törvényt addig nem értékelhetjük jónak, ameddig az nem védi valóban a magzatok életét legelőször is a megkérdezésük nélküli kioltástól, hanem szabályozza annak idejét, finanszírozását és körülményeit. A törvény, nagyon helyesen, nem engedélyezi a már megszületett gyermekek bántalmazását. Ebben az esetben nem mondaná senki, hogy „a változásokat csak belső igény szülheti meg”…

Látva, hogy évente több tízezer nő/pár kerül terhességi krízishelyzetbe, miért nem költünk krízisintervencióra, miért nem fordítunk figyelmet az anya (és apa) mentális egészségére vagy a kapcsolat rendbetételére? Miért nem karolja föl a bajban lévő édesanyát és családot az állam, és foglalkozik a krízissel a műtét felkínálásának álmegoldása helyett?

Az abortusz a válságra adott radikális (és egyben erőszakos) reakció, nem pedig az, hogy szeretetteljes, életigenlő támogatást nyújtsunk helyette a bajban lévő édesanyáknak, születendő gyermekeknek és családoknak.

Köszönöm szépen, hogy megjelenhetett a válaszom.

Zaymus Eszter

CitizenGo

KAMPÁNYIGAZGATÓ

 

 

A levelet változtatás nélkül közöltük, a kiemelések is a szerzőtől származnak, egy kivétellel, amit a levél kulcsmondatának éreztünk: 

A „magzatvédelmi” törvényt addig nem értékelhetjük jónak, ameddig az nem védi valóban a magzatok életét legelőször is a megkérdezésük nélküli kioltástól, hanem szabályozza annak idejét, finanszírozását és körülményeit. 

Óriási a különbség aközött, hogy segítségnyújtással csökkentsük az abortuszok számát, vagy tiltással és segítségnyújtással. Az érveim a tiltás ellen szóltak, ebben van, és maradt véleménykülönbség közöttünk.  Tisztelettel, Élő Anita

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.