Titkos állóháború: hadat üzentek a kormánynak

/ 2015.01.12., hétfő 10:31 /

Hetek óta – eddig titokban tartott – állóháború dúl a kormány és a Színház és Filmművészeti Egyetem között. Ma délután újabb csata lesz. Ha nem békekötéssel zárul, az egyetem dolgozói már januári fizetésüket sem kapják majd meg.

Egy eddig titokban tartott állóháború újabb csatája kezdődik ma délután fél háromkor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). A hadüzenetet még január 2-án küldte a kormánynak az egyetem, amelynek szenátusa fellázadt az Orbán Viktor által az intézmény gazdasági irányításával megbízott kancellár kinevezése ellen. Mivel M. Tóth Géza rektort köti a szenátus döntései, eddig nem is létesített jogviszonyt Papp Csilla megbízott kancellárral. Csakhogy ez jogellenes. Ráadásul, ha a mai szenátusi ülés nem békekötéssel zárul, ha a szenátus köti az ebet a karóhoz, olyan helyzet is kialakulhat, hogy már februárban nem kapnak fizetést az egyetem dolgozói.

Nem, nem a kormányzat bosszúja miatt. Alább kiderül, miért.

De kezdjük az elején. Az egyetem szenátusa január 2-án küldte meg a hadüzenetet a humántárcának informálisan. Arról tájékoztatták az egyetemet fenntartó minisztériumot, hogy a szenátus összeült és olyan határozatot hozott, hogy az egyetemre érkező új kancellárt hivatalba lépése előtt meg kívánják hallgatni, és a kancellárt csak e meghallgatást követően veheti alkalmazásba az egyetem rektora.

A szenátusi ülés viszont nem volt jogszerű, úgyhogy megismételték múlt hét csütörtökön, s meghívták rá a megbízott kancellárt is. A meghívást Papp Csilla elfogadta és vele ment egy főosztályvezető meg egy miniszteri biztos is a tárcától. Utóbbiak ott a helyszínen elő is adták, hogy ez az esemény nem minősül jogi értelemben vett szenátusi ülésnek.

A felsőoktatási törvény ráadásul egyértelműen kimondja, hogy a megbízott kancellárt a rektornak kötelessége állományba venni, ennek megfelelően a szenátus nem jogosult a kancellári megbízatással kapcsolatban döntést hozni, a megbízatásával kapcsolatos szenátusi határozatok tehát önmagukban is törvényt és eljárásjogi szabályokat sértenek. ( A kancellárok a törvény értelmében nem tartoznak a rektor alá, a miniszterelnök nevez ki őket, munkáltatójuk a humánminiszter, tehát valódi kormányzati ejtőernyősök az intézményekben. A kormány szerint azért van rájuk szükség, mert a múltban sok intézmény felelőtlenül, vagy rosszul költötte az adóforintokat.)

A humántárca küldöttei ennek ellenére felvetették, hogy informálisan vitassák meg, mi a gond, hátha találnak közös nevezőt, ezt viszont az egyetem megjelent polgárai egyhangúlag elutasították.

Ma délután fél háromkor lesz az újabb szenátusi ülés, amelyre szintúgy elmegy majd a megbízott kancellár és a felsőoktatási államtitkár, Palkovics László képviselői is.

Nézzük a délutáni ülés lehetséges következményeit.

  1.       M. Tóth Géza rektor mégis jogviszonyt létesít a megbízott kancellárral. Ebben az esetben semmi extra nem történt, megy minden, ahogy az a törvényben le van írva.
  2.       A rektor fenntartja a patthelyzetet és nem létesít jogviszonyt Papp Csillával. Ez azért lenne kellemetlen, mert a vonatkozó törvény értelmében „A kancellár megbízását követő huszadik munkanapon a gazdasági főigazgató magasabb vezetői megbízása megszűnik.” Ez a nap január 29. Ekkor szűnik majd meg Uhlmann Csilla gazdasági főigazgatói megbízatása, vele pedig ellenjegyzési jogköre is.  A rektor ellenjegyző nélkül márpedig nem járhat el, így a Magyar Államkincstár nem teljesíthet egyetlen kifizetést sem, azaz a Színműn senki nem fogja megkapni a januári bérét.
  3.       M. Tóth Géza lemond. Ekkor hivatalból Hegedűs D. Géza rektorhelyettes venné át a helyettesítést. Ha ő fenntartja a patthelyzetet, lásd 2. pont.
  4.       Lemond a rektor és a rektorhelyettes is. A minisztérium ekkor ideiglenes intézményvezetőt nevez ki, aki az új rektor megválasztásáig ellátja a rektori feladatokat. Mivel a humánminiszter, Balog Zoltán teszi oda, nyilván gyorsan jogviszonyt létesít a kancellárral, aki megbízza a gazdasági vezetőt – és a működőképesség helyreáll.
  5.       Elvileg a fenntartó felmentheti a rektort, ám ez tényleg csak elvi lehetőség. Köztársasági elnöki lépés is szükséges hozzá, ráadásul az elmúlt 100 évben nem volt ilyenre példa. Akkora nemzetközi balhé lenne belőle, hogy remélhetőleg nem is gondolkodik ilyesmiben a humántárca.

Az ügyben természetesen megkerestük M. Tóth Géza rektort is. Azt tudakoltuk tőle, miért vonakodik jogviszonyt létesíteni a megbízott kancellárral, s mi a gondja az egyetem vezetésének Papp Csillával. M. Tóth, mint mondta bízik a minisztériummal való megállapodásban és ezért – bár nem szokása kitérni kérdések elől – ezúttal nem válaszol. A ma délutáni szenátusi ülés végéig legalábbis nem.

Így aztán nem tudjuk, szakmai, személyes vagy politikai oka van a Papp Csillával szembeni ellenállásnak – a megbízott kancellárról annyit tudni, hogy a fideszes ex-polgármester Papcsák Ferenc jegyzője volt korábban. Az sem kizárt, hogy az egész kancellári rendszert vétóznák így az egyetemen, habár ez kevéssé valószínű: országosan 29 felsőoktatási intézménybe nevezett ki kancellárokat a miniszterelnök, s a rendszer mindenhol elindult, a kancellárok hivatalba léptek, hat intézmény rektora ráadásul támogatólag is nyilatkozott az új struktúráról az utóbbi napokban. 

Ma délután mindenesetre kiderül, hogy folytatódik-e az állóháború, vagy lezárják egy békével. A befeszülés (lásd 2. pont) mindenesetre az egyetem dolgozóinak érdekét sértené legdurvábban, igaz, a kormánynak sem jönne jól az autonómia semmibevételéről szóló, borítékolható nemzetközi cikkáradat. 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.