valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Tízezrével ugrott meg az átjelentkezők száma

/ 2014.04.04., péntek 20:24 /
Tízezrével ugrott meg az átjelentkezők száma

Százezernél többen jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen vagy választókörben szavaznának. Négy éve csaknem 40 ezerrel volt kisebb ez a szám. A névjegyzék 16 órakor lezárult.

Az utóbbi napokban tízezrével nőtt azok száma, akik Magyarországon, de nem a lakóhelyük szerinti településen akarnak szavazni - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtök este az egyik tévéhíradóban.

A névjegyzéket pénteken 16 órakor zárták le, mostantól senki sem kérheti az átjelentkezést, és senkit nem vehetnek fel a névjegyzékbe a választás napján sem. A valasztas.hu legutóbb este 8-kor frissített adatai szerint országosan összesen 105.126-an kérték az átjelentkezést. A legtöbben Budapesten, Pest- és Győr-Moson-Sopron megyében szavaznának lakóhelyük helyett.  A legtöbben Budapestről, Pest- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelezték, hogy másik megyében szavaznának.

A korábbi választásoktól eltérően az átjelentkezéssel szavazók az állandó lakcímük szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján a saját választókerületük jelöltjeire szavazhatnak, azaz „viszik magukkal" a jelöltjeiket.

Így viszont abban a választókerületben, ahol az átjelentkező szavazni fog vasárnap, a szavazatszámláló bizottság tagjainak ki kell keresniük azt a szavazólapot, amely az illető lakcíme szerinti jelölteket tartalmazza. Ahogyan azt korábban megírtuk, egy keddi háttérbeszélgetésen Pálffy Ilona azt mondta, „szokásos" létszámú átjelentkezőt regisztráltak, így szerinte nem fog elhúzódni a voksolás, azaz nem tart a négy évvel ezelőtti helyzet megismétlődésétől, amikor órákkal a 19 órás urnazárás után is tömegek álltak sorban, hogy leadhassák szavazatukat. Akkor viszont még „csak" 71.495-en kérték, hogy ne a lakóhelyük szerint illetékes szavazókörben adhassák le vasárnap a voksukat.

Pálffy Ilona kedden azt mondta: a törvényalkotó felkészült a helyzetre, az átjelentkezőket külön szavazókörök fogadják, ha hirtelen sokan érkeznek, szétválaszthatják a névjegyzéket és a szavazatszámláló bizottságokat, „így gyorsan, több bizottságnál lehet majd szavazni". Úgy fogalmazott: szerinte legkésőbb 20 óráig mindenki le tud majd szavazni április 6-án. A végleges adatok fényében kérdéses, hogy ha mondjuk fél órával az urnazárás előtt érkeznek az átjelentkezők tömegével egy-egy szavazókörbe, ez az időpont valóban tartható lesz-e.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állásfoglalása szerint 19 óráig beállhatnak a sorba a választók, akkor azonban a szavazatszámláló bizottság egy tagjának le kell zárnia a sort, aki ezután érkezik, már nem adhatja le a voksát. Az NVB határozott arról is, hogy amíg akár csak egyetlen ember is áll a sorban a 19 órás urnazárás után, nem hozhatják nyilvánosságra az adatfeldolgozottságról az adatokat.

Az ellenzéki szövetség szerint választási csalás gyanúját veti fel, hogy több billegő választókerületben is nőtt a szavazópolgárok száma az elmúlt két hónapban. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a szavazópolgárok száma, a „voksturisták" - vagyis a másik lakcímre bejelentkezők - miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben. Ezek zömében budapesti, kétesélyesnek számító körzetek, a fővárosi 2-es választókerületben (a XI. kerületben) például február eleje és március vége között 988-cal nőtt a bejelentettek száma - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője erre reagálva azt mondta: a jelenlegi választási eljárási szabályok a korábbinál több garanciát tartalmaznak a szavazás befolyásmentes, pártatlan és tisztességes lebonyolítására. A Kúria gyakorlata alapján közokirat-hamisításnak minősül, ha valaki csak azért létesít új lakcímet, hogy egy másik választókerületben szavazhasson, de szerinte éppen a várható büntetés jelent kellő visszatartó erőt az ilyen lakcímváltoztatásokkal szemben - szögezte le. Az adatok sem valószínűsítik, hogy bárki lakhelyváltoztatással akarna visszaélni a választáson - tette hozzá, minden alapot nélkülözőnek nevezve a baloldal vádjait. Alátámasztásul ismertette a www.nyilvantarto.hu adatait, amelyek szerint 2012 első negyedévében mintegy 129 ezer, 2013 azonos időszakában pedig csaknem 154 ezer lakóhely-változtatás történt Magyarországon, míg az idei év első három hónapjában mindösszesen 90 ezer. Megjegyezte azt is, hogy ma már szigorú feltételei vannak a lakcímbejelentésnek. Gulyás Gergely mindezek alapján közölte: nem tartja valószínűnek, hogy választópolgárok tömegesen változtatnák meg lakcímüket kizárólag egy nekik szimpatikus párt támogatásáért. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ha konkrét esetben mégis felmerül a gyanú, támogatják annak kivizsgálását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.