valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Alig csökken a hazánkba érkező menekültek száma

/ 2013.09.10., kedd 08:00 /
Alig csökken a hazánkba érkező menekültek száma

Egyelőre kismértékben érezteti hatását a július 1-jén bevezetett menekültügyi őrizet. Két hónap alatt még mindig több mint háromezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet Magyarországon, miközben tavaly egész évben alig volt több kétezernél a kérelmezők száma.

Menekültek Debrecenben

Amikor tavasszal futótűzként elterjedt a híre annak, hogy Magyarország bevezeti a menekültügyi őrizetet, néhány napig érezhetően csökkent a menedékkérők száma, a hazai rendszer lélegzetvételnyi szünethez jutott. Miközben ugyanis tavaly egész évben 2157-en adtak be menedékjogi kérelmet, addig az idei első félévben (!) ez a szám 11.741 fő volt.

Július 1-jén aztán életbe léptették a menekültügyi őrizetet. Ahogyan azt a Heti Válasz Online korábban megírta: ha fennáll a veszély, hogy a menedékkérő elhagyja az országot, őrizetbe lehet venni. Idén január 1-ig, amíg az Európai Unió menekültügyi biztosa, az ENSZ menekültügyi főbiztossága, valamint különböző emberi jogi szervezetek kifogást nem emeltek a korábbi magyar szabályozással szemben, a menedékkérőket ún. idegenrendészeti őrizetbe vették arra az időre, amíg kérelmüket elbírálták. Év elején ez a lehetőség megszűnt, ekkor kezdődött a drasztikus emelkedés, özönlöttek a politikai és gazdasági menekültek Magyarországra.

Nagy vitákat kavart, félpályás útlezárásos tüntetéseket gerjesztett, hogy a Győr melletti Vámosszabadiban kétszáz férőhelyes befogadóállomást nyitottak, mert már nem tudták hol elhelyezni a menekülteket. Ennél sokkal nyugodtabb körülmények között, de ugyancsak helyhiány miatt év elején a csongrádi Nagyfán 300 személyes sátortábort építettek menekülteknek a „Csillag" börtönhöz tartozó büntetés-végrehajtási intézet területén.

Július 1-je óta - ha a rendelkezésre állás egyéb intézkedéssel (rendszeres jelentkezési kötelezettség előírása, kötelező tartózkodási hely kijelölése, menekültügyi óvadék letétbe helyezése) nem biztosítható - menekültügyi őrizetet lehet elrendelni, ami rövidebb az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizetnél, azt speciális körülményeket biztosító intézményekben kell végrehajtani, rendőrségi fogda vagy büntetésvégrehajtási intézet nem jöhet szóba. Az ún. menekültügyi őrzött befogadó központok (a békéscsabai és a nyírbátori ennek minősül) kívülről zárt, belülről nyitott intézmények. A menedékkérők - ahogyan korábban az idegenrendészeti őrizet estén se - nem hagyhatják el a befogadó központot, ám napközben a telep határain belül szabadon mozoghatnak, élhetnek a szabadidős, sportolási és művelődési lehetőségekkel.

 

A szakemberek azt remélték, hogy így visszaáll a régi rend, és csökken a menedékkérők áradata. A Heti Válasz Online által a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól (BÁH) kapott számok alapján ez még nem igazán látszik. Július 1 és szeptember 6-a között ugyanis 3.393 menedékkérőt regisztráltak.

Pintér Sándor belügyminiszter augusztus végén, a Magyar Nemzetnek adott interjújában így nyilatkozott a helyzetről: „Korábban az illegálisan érkezők csak mintegy 10 százaléka kért politikai menedékjogot Magyarországon, ma pedig ilyen arányban vannak azok, akik nem politikai menekültként határozzák meg magukat. Már nem elkerülik, hanem egyenesen keresik a rendőröket, akikkel rögtön közlik, hogy politikai menekült státuszt kérnek. Az elhelyezési és élelmezési gondok mellett a táborokban megjelentek az egyes országokból érkezők közötti, akár a tettlegességig fajuló ellentétek is. Ez újabb feladatot rótt ránk, hogy már nemcsak vallási alapon, hanem országok szerint is elkülönítsük az illegális bevándorlókat és menekülteket. Így tudjuk fenntartani a rendet. (...) Szíriából már több mint egymillió menekült érkezett Törökországba, és ha elszánják magukat, hogy ebbe az irányba induljanak tovább, akkor újabb városokban kell ideiglenes táborokat nyitnunk."

Információink szerint újabb táborokra nincs szükség, szakemberek szerint Vámosszabadira sem lett volna feltétlenül szükség. Jelenleg 130 menekült él ott, vegyesen helyeztek el családokat és egyedülálló férfiakat, főként koszovóiakat, nigériaiakat, ghánaiakat és guineaiakat - válaszolta megkeresésünkre a BÁH. Hetven szabad hely tehát még van.

A szír helyzetet firtató kérdésünkre a hivatal így válaszolt: „a súlyosbodó szíriai konfliktus Magyarországon is érezteti hatását, bár egyelőre kis mértékben. Míg 2011-ben 91, 2012-ben 145 szír állampolgár kért hazánkban menedéket, addig idén számuk már meghaladta az 550-et."

Pintér Sándor kijelentését ugyanakkor mindössze ennyivel kommentálták: „a befogadó állomások működése, esetlegesen újak nyitása a migrációs helyzet alakulásának függvénye".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.