"Több pénzt az embereknek!" - Elindult az MSZP kampánya?

/ 2010.01.07., csütörtök 20:35 /

"Azért végképp haragszunk, ha kommunikációs, pártpolitikai célokra használják fel a kezdeményezést, mint ahogy most történik."

A január végén befejeződő kríziskezelő program folytatását kérte Bajnai Gordon kormányfőtől Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A szocialista frakcióvezető elmondása szerint a kormányfő ígéretet tett a program folytatására, aminek révén így az országgyűlési választási kampány időszakában is egyszeri, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a rászoruló családok - bár a tavalyi, legelső változat szerint november 30-ig volt igényelhető a támogatás.

Mesterházy szerint a krízisalapnak a jelenlegi feltételekkel kell folytatódnia. A politikus felhívta a figyelmet: idén még nem lesz vége a válságnak, az csak akkor fejeződik be, hogy ha a munkanélküliségi adatok visszatérnek a válság előtti szintre. Szerinte mindez azt jelenti, hogy válság hatásait még több éven keresztül kell kezelni, ezért is fontos a krízisalap folytatása.

Szabó Endre, a krízisalap tanácsadó testületében részt vevő nagycsaládosok elnöke augusztusban úgy fogalmazott lapunknak: „A krízisalap csupán egyszeri segítséget nyújt, s ez nem jelent megoldást, főként hogy a kormány az utóbbi években a sokszorosát vette el a családoktól. A krízisalapot kármentésnek tartjuk, csak ezért veszünk részt benne. Azért pedig végképp haragszunk, ha kommunikációs, pártpolitikai célokra használják fel a kezdeményezést, mint ahogy most történik".

A Baptista Szeretetszolgálat vezetője, Szenczy Sándor pedig azt nyilatkozta a Heti Válasznak: a kormánynak sokkal komolyabb lehetőségei is lennének a segítségnyújtás előmozdítására - például az adományozás adómentessé tételével. Ezzel szemben a Pénzügyminisztérium egy ilyen lépést kizáró uniós rendelkezésre hivatkozik - ezt a jogszabályt ugyanakkor még senki nem látta. Pedig az adományokat terhelő 20 százalékos áfa eltörlésével megszűnhetnének az olyan abszurd esetek, mint hogy multinacionális cégek inkább a szeméttelepre vitetik a lejáró szavatosságú élelmiszert (így legalább az áfát visszaigényelve), ahelyett, hogy a segélyosztóknak adnák (és adót fizetnének utána).

A kríziskezelő programot "a gazdasági válság miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családok gyors megsegítése érdekében" indította el a kormány 2009 augusztusában. 2010 januárjáig 84 ezer kérelem érkezett a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz, ezekből 76 ezret bíráltak el, a családok átlagosan negyvenezer forint támogatáshoz juthatnak a kríziskezelő programból. Az alapba a felajánlások eddig 4,2 milliárd forint gyűlt össze.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.