Tőkeinjekció

/ 2010.07.25., vasárnap 08:28 /
Tőkeinjekció

Szocialista politikai hátszéllel felépült, esztétikailag megkérdőjelezhető és a Heti Válasz tudomása szerint jogszerűtlenül engedélyezett nagyberuházás a Badacsony oldalán - avagy hogyan csúszott félre a Laposa Borászat fejlesztése, és miért védtelen a legszebb magyar szőlőhegy.

Brutális tájseb a Badacsony oldalában, vagy a történelmi borvidék megújulásának első állomása? Magasra csaptak az indulatok, amikor a helyiek szembesültek azzal, hogy a Balatonparti szőlőhegyen egy három elemből álló, összesen másfél milliárdos nagyberuházás keretében borfeldolgozó üzemet, látványpincét és borhotelt épített a Bazaltbor-Badacsony Kft.

A múlt héten fórumot is rendeztek a badacsonytördemici községháza udvarán, ahol a tiltakozó civilek mellett megjelentek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselői, valamint az érintettek: Laposa József borász és fia, Bence, az építtető cég ügyvezetője. A helyszínválasztás önmagában is jelzésértékű, mivel a beruházás nem Badacsonytördemic, hanem a szomszédos Badacsonytomaj közigazgatási területén található, és bár a kisváros önkormányzata játszotta az engedélyező hatóság szerepét, Krisztin N. László polgármester mégsem volt hajlandó - tördemici kollégája, Vollmuth Péter hívására - a fórumon megjelenni.

Az ügy látszólag tipikus helyi perpatvar - csak éppen az egyik legszebb magyar tájat érinti, amelynek sorsa igencsak bizonytalannak tűnik, ha védelemre érdemes értékeit gond nélkül le lehet bontani, a szakhatóságok tehetetlenek, az önkormányzat mindenáron "fejleszteni" akar, és egy szabálytalanul kiadott építési engedélynek sincs következménye.

Pedig a Laposa Pincészet egy magyar sikersztori volt. Laposa József a magyar szőlőhegyek történetének legelismertebb szakértője, akinek könyvein tájépítész-nemzedékek nevelkedtek. Ő tárta fel elsőként a szőlőhegyek hanyatlásának okait, már az 1980-as években felemelte a szavát a balatoni táj elcsúfítása ellen, és jelezte, hogy a Balaton-felvidéki szőlőhegyeket csak akkor lehet megmenteni, ha a borászat is megújul, mivel ezt a területet évszázadok óta a szőlőben kapáló, metsző, támfalat rakó, erdőt irtó, árkot ásó, munkálkodó emberi kéz tette olyanná, amilyennek ma látjuk. 1992-ben Laposa kis családi pincészetet hozott létre a Badacsony oldalában, amely kiváló boraival hamarosan elismertté vált.

Itt is Kis

Ez a rokonszenves történet akkor vett különös fordulatot, amikor a családi borászatban megjelent a továbblépéshez szükséges nagytőke. A pincészet vezetését átvette a fiú, Laposa Bence, aki eladta a cég többségi tulajdonát Póczik Péter ingatlanfejlesztőnek, a kelenföldi Griff Hotel tulajdonosának. Póczik vagyonát A 100 leggazdagabb című összeállítás 6 milliárd forintra becsüli - nem említve azt a tényt, hogy az említett kelenföldi szálloda egyben a nála tízszer gazdagabb Leisztinger Tamás cégbirodalmának központja.

A badacsonyi beruházáshoz kellett még némi politikai támogatás a legmagasabb szintről - ezt Ujhelyi István szocialista politikus és Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács 2007-ben megválasztott elnöke szállította -, továbbá némi uniós támogatás, összesen 400 millió forint a Vidékfejlesztési Terv keretéből. A tavaly szeptemberi alapkőletételen Ujhelyi mellett Gráf József akkori földművelésügyi miniszter is megjelent. Laposa Bence tervezőnek egy hazai "sztárépítészt" kért fel, Kis Pétert, akinek neve a Dísz téri Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója körüli botrányokban várt ismertté. Kis ekkor nem tudott vagy nem akart olyan épületet tervezni a Budai Vár kellős közepére, ami a laikus és a szakmai közvélemény többsége számára is elfogadható lett volna, s ez közvetve végül a kiemelt uniós projekt bukását okozta.

Kis Péternek most nem kellett hasonló gondokkal szembenéznie, mert a badacsonytomaji építéshatóság készséges partnernek bizonyult. A nemzeti parkkal ugyan egyeztettek, de nekik nincs vétójoguk, arról pedig nem is értesítették őket, hogy hozzáfogtak a fejlesztés útjában álló régi Bormúzeum lebontásához.

Laposa Bence, Gráf József, Suchmann Tamás és Ujhelyi István az alapkőletételen

A helyiek számára a Bormúzeum elvesztése a leginkább fájó pont, mert a bazaltkőből épített, régi, tornácos csárda a hegy egyik nevezetessége volt. A badacsonyi vasútállomáson kihelyezett turistatérképen máig jelölik a látnivalók közt, de a helyén már vadonatúj, háromszintes, felnagyított présházra emlékeztető borhotelt találnak a kirándulók. A házból csak a szüreti jelenetet ábrázoló, velencei üveg mozaikot sikerült az utolsó pillanatban kimentenie Vollmuth Péternek.

Alázat nélkül

A "Badacsonyi szüret" jelenleg a tördemici községházán várja darabokra tört állapotban sorsa jobbra fordulását. A Róth Miksa műhelyhez köthető műalkotás leverése jelképesen is mutatja, hogy ezúttal nem a hagyományokra épülő, szervesen továbbépítő gondolkodás győzött, hanem a mindenáron újat és nagyot akarás. Ennek ellenére az új borhotel kvalitásos, habár igencsak rideg épület. Ugyanez a tervezői tehetség már nem látszik a hegyoldalba vágott, üvegfalú, ipari vastraverzekkel fedett látványpincén, és a hegy alján elhelyezett feldolgozóüzem esetében is csak részben enyhít a vizuális ökölcsapáson, hogy jelentős részét a föld alá bújtatták.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mi illik esztétikailag a badacsonyi tájba, és mi nem. Úrvölgyi Judit, a szomszédos Villa Márika borászat alapítója például biztos benne, hogy Kis Péter alkotásai nem illenek bele. "Amikor mi építkeztünk, a nemzeti park visszadobta az első tervünket - és nagyon helyesen tette! A közös gondolkodás, a tervek többszöri átdolgozása eredményezte, hogy olyan pincészet született, amire igazán büszkék lehetünk" - magyarázza a Berlin és Badacsony között ingázó hölgy, aki elhatározta, civilszervezetet hoz létre, amely képes hatni a rendezési terveket készítő önkormányzatokra, és összeállítja a hegy értékeinek leltárát.

"Rengeteg a tennivaló a hegyen, továbbra is megoldatlan például a vízelvezetés, az árkok, támfalak, utak karbantartása, a csatornázás. De a legfontosabb természetesen az, hogy még egyszer ne születhessen olyan épület, amely a Badacsony látképét tönkreteszi" - mondja. Papp Zoltán Tamás, Badacsonytomaj frissen kinevezett főépítésze a tördemici fórumon ígéretet tett, hogy a feldolgozóüzem épületét a vakító fehér tetők színének tompításával és a környék zöldítésével a tájba illesztik, valamint megalkotják a település régóta hiányzó helyi értékvédelmi rendeletét.

Mindenki tévedhet

Nem esztétikai, hanem jogi kérdés, hogy a borhotel épületére valószínűleg szabálytalanul adták ki az építési engedélyt, ám ennek mindmáig semmilyen következménye nem lett. Virányi István balatoni főépítész irodája vizsgálatot folytatott az ügyben, és megállapította, hogy a Bormúzeum szerepelt az egyedi táji értékek listáján, amelyet a nemzeti park állított össze, ám Badacsonytomaj 2007-ben elfogadott rendezési tervéhez "tévedésből" nem ezt, hanem egy másik listát csatoltak.

A balatoni főépítész és a nemzeti park igazgatója már 2007-ben közös levéllel fordult az önkormányzathoz, amelyben sorra vették a rendezési terv problémáit. A levélből kiderül, hogy a rendezési tervben a természetvédelmi szempontok több ponton nem érvényesülnek, viszont a fejlesztések előtt túl szélesre tárták a kaput. Az önkormányzat az eltelt három évben a füle botját sem mozgatta.

A megnyitásra váró borhotel a régi Bormúzeum helyén

A Bazaltbor Kft. az épület felújítására és bővítésére kért engedélyt, ám ami a házzal történt, az köznyelvi értelemben mindenképpen bontás, mivel csupán egyetlen pincedarabot tartottak meg belőle. A balatoni főépítész kérésére a Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Veszprémi Kirendeltsége is vizsgálódott az ügy-ben, és megállapította, hogy Kis Péter valótlan adatokat szolgáltatott a tervben, ezért az elkészült borhotel több ponton sérti a helyi építési szabályzatot.

A Heti Válasz által megtekintett dokumentumok bizonyítják: a hivatal mérlegelte, hogy az ügyészséghez fordul, ám ez végül "valamiért" elmaradt. Mellékszál, hogy Póczik Péter másik cége, a Ranolder Badacsony Kft. megvette a közeli Ranolder-villa épületét is, amely korábban közfunkciót töltött be - az 1992-ben megszűnt Badacsonyi Állami Gazdaság szőlészeti múzeumának adott otthont. A műemlék püspöki villa felújítása félbemaradt, a ház teljesen szétverve, három méter mélyen kiásott alapokkal várja, hogy az időjárás befejezze a "fejlesztők" egyelőre inkább pusztító munkáját.

A Laposa Pincészet bővítésével kapcsolatos jogi és esztétikai problémáktól eltekintve a magas színvonalú, európai rangú borászatok létrehozására szükség van a Badacsonyon. A hegy táji karakterét ugyanis a túlzott beépítés mellett a szőlészet hanyatlása veszélyezteti leginkább. Czakó Orsolya tájépítész a badacsonyi tájhasználat változásait elemezve megállapította, hogy a hegyen a szőlőterületek kiterjedése 1913 óta folyamatosan csökken, ráadásul pont a tájképi szempontból legérzékenyebb, meredekségük miatt csak kézi erővel művelhető, de különleges termőhelyi adottságú felső lejtők vannak a legrosszabb állapotban.

A Badacsonyi Állami Gazdaság a szocializmus éveiben a tömeges, nagyipari bortermelést preferálta, ezért az alsó lankákon hozott létre gépesített művelésre alkalmas, széles teraszokat. A meredek hegyoldalt pettyező, öreg pincék lassacskán összedőltek, a szőlők, gyümölcsösök helyét elfoglalta a bozót. Badacsonytomaj területén az 1873-as állapothoz képest ma 30 százalékkal kevesebb szőlő van. Az elmúlt évtizedben a folyamat végre megfordult, és éppen a Bazaltbor beruházásával jelent meg a hegyen a modern presztízsborászat.

A hírek szerint hamarosan Szeremley Huba is nagyméretű pincészetet épít Badacsonytomajban. Noha a Badacsony hagyományosan nem nagybirtokos vidék (ellentétben a Hegyaljával), ezek a borászatok akkor is a régió húzóerejévé válnának, ha a hegy hagyományos értékeit tiszteletben tartó módon valósítanák meg őket. Hatékony marketingmunkával visszaadhatnák a badacsonyi bor rangját, pláne, ha mellé még sok-sok szőlőt telepítenek. Utóbbiban nem állnak rosszul Laposáék - mivel termőterületük a legfrissebb telepítésekkel ötven hektárra nőtt.

A badacsonytomaji önkormányzat fejlesztésorientált hozzáállása azonban felgyorsítja a hegy '60-as évek óta tartó "szuburbanizációs" folyamatát. A nyaralók óriási szeletet szakítottak már ki maguknak a Badacsony szoknyájából, Badacsonytomajon például 1984-ben még 792 hektár volt az összes mezőgazdasági terület, Badacsonytördemicen pedig 390 hektár, ami az ezredfordulóra 358, illetve 220 hektárra csökkent. A legelők mára teljesen eltűntek, a gyümölcsösök megfogyatkoztak, szántó és rét is alig maradt - miközben a helyben lakó, földművelő népesség kihal, a hegyet felzabálják az üdülők. Friss fejlemény az ingatlanfejlesztők feltűnése: mindkét faluban terveznek egy-egy nagy szállodát, Tomajon bevásárlóközpontot és lakóparkot is.

"Nincs összehangolt, egységes tájvédelem. Nem beszélhetünk a településszerkezet, a falukép, a kultúrtáj védelméről sem. Csak a táj mozaikelemeit védjük, miközben maga a táj előnytelenül változik" - írta Laposa József 1981-ben. A magyar jogrend azóta sem tudott kitalálni semmilyen hatékony rendszert az emberi tevékenység nyomán kialakult, komplex egységet alkotó, rendkívül sérülékeny kultúrtájak védelmére, még az olyan kiemelt esetekben sem, mint a Badacsony.

A rendezési tervek nincsenek összehangolva, nem létezik erős jogosítványokkal felruházott, egységes szakhatóság, sem tudományos hátteret adó tájintézet. Továbblépést egyedül a megpályázott világörökségi cím hozhatna (a Balaton évek óta szerepel a kormány által az UNESCO felé leadott várományos helyszínek listáján), de Sall Csaba badacsonytomaji alpolgármester tavaly egy konferencián kijelentette, hogy a település nem kíván a világörökség részévé válni, mert már eddig is számos hátránya származott abból, hogy kiemelt természetvédelmi területen fekszik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.