heti-valasz.hu/itthon/uj-lapot-kell-nyitni-fideszes-kialtvany-a-korrupcio-ellen-128090

http://heti-valasz.hu/itthon/uj-lapot-kell-nyitni-fideszes-kialtvany-a-korrupcio-ellen-128090

Tovább bonyolódik a HIV-per

/ 2011.05.19., csütörtök 10:31 /

Harmadjára is első fokon kezdte tárgyalni a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön az úgynevezett HIV-pert.

Gebe Zoltán bíró erkölcsi okokra hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyalta az ügyet. A tárgyaláson Kovács Zoltán vádlottat és volt feleségét külön-külön hallgatták meg. A vádlott volt barátnőjét nem tudták beidézni, mert ismeretlen helyre költözött, telefonon pedig nem volt elérhető.

A perben - amelyben a férfit azzal vádolják, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét - eljárási szabálysértésekre hivatkozva állapította meg a Fővárosi Bíróság (FB), hogy az első fokon meghozott felmentő döntés felülbírálatra alkalmatlan, ezért azt hatályon kívül helyezte és új eljárást írt elő.

A másodfokon eljáró bíróság hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy nyitott kérdések maradjanak, felmentő rendelkezés is csak akkor hozható, ha valamennyi szempontot megvizsgáltak, és ennek ellenére nem állapítható meg a vádlott bűnössége. Az FB szerint e tekintetben hiányos az elsőfokú bíróság indokolása és a tényállás is felderítetlen maradt. A másodfokon eljáró bíróság kizárta az új eljárásból az ügyet korábban tárgyaló bírót.

Az eljárásban 2008 januárjában már született egy - ugyancsak bizonyítottság hiányára hivatkozó - felmentő ítélet, ám az FB még abban az évben hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatását írta elő.

Az első elsőfokú ítéletet követően a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el. A sértettek álláspontja szerint ugyanakkor a kapcsolat elején a férfi nem közölte, hogy fertőzött, és védekezés hiányában fertőzte meg őket a vírus.

A megismételt eljárásban, tavaly júniusban a Budai Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a férfit, a Fővárosi Bíróság ezt a döntést helyezte hatályon kívül idén januárban, és írt elő új eljárást.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.