Dávid Ibolya lebukott!

/ 2009.12.04., péntek 05:00 /

Az MDF elnöke még a "megfigyelési" ügy kirobbantása előtt értesült arról, hogy az UD Zrt. semmiféle adatot nem gyűjtött róla - derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség határozatából. Ennek ellenére a hatóságnak meg kellett szüntetnie a Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt érintő büntetőeljárást, mert az Országgyűlés októberben nem függesztette fel a képviselők mentelmi jogát.

A Központi Nyomozó Főügyészség november 10-i határozatában egyfelől elkülönítette a Dávid Ibolya és Herényi Károly elleni (személyes adattal való visszaélés és kényszerítés miatti) eljárást a Szilvásy György volt titokminiszter ellen folyamatban lévő büntetőügytől. Előbbiek tekintetében a hatóság meg is szüntette a vizsgálódást, miután októberben az Országgyűlés - a szocialista képviselők ellenszavazatai miatt - nem függesztette fel a két MDF-es politikus mentelmi jogát.

A Heti Válasz birtokába került ügyészségi határozat ugyanakkor hangsúlyozza: az eljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy a személyes mentesség megszüntetését követően folytassák Dávidék büntetőügyét. (Vagyis a jövő tavasszal felálló új parlament még dönthet a mentelmi jog felfüggesztéséről.)

A határozat indoklásában az ügyészség eddig nem látott részletességgel tárja fel a „megfigyelési" történetet. A hatóság dokumentuma világossá teszi: Dávid Ibolya pontosan tudta, hogy az UD Zrt. semmilyen adatot nem gyűjtött róla, mégis „kényszerítésre" használta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által rögzített egyik telefonbeszélgetést.

A tisztánlátás érdekében az alábbiakban sorra vesszük az ügyészségi vizsgálat főbb megállapításait:

Csányi OTP UD1. 2008. augusztus elsején az UD Zrt.-t irányító Tóth János telefonbeszélgetést folytatott Csányi Sándor OTP-vezérrel; e társalgást az NBH az érintettek tudta és beleegyezése nélkül rögzítette. Tóth arról tájékoztatta a hívott felet, hogy egyesek azt szeretnék, ha „Dávid Ibolyára keresnének terhelőket", mert „meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet", és ebben a kísérletben Almássy Kornél alelnök „van benne". (Az MDF 2008. szeptember 13-i választmányi ülésére meghirdetett elnökválasztás jelöltjei tehát Dávid és Almássy voltak.) A lehallgatott beszélgetés anyaga ismeretlen körülmények között - egy CD-lemezre másolva - szeptember 10-én került az MDF elnökéhez.

2. Dávid Ibolya szeptember 11-én - tanácsadója, Somogyi Zoltán jelenlétében - Herényi Károly előtt is lejátszotta a rögzített beszélgetést. Megállapodtak abban, hogy másnap délelőtt Dávid személyesen felkeresi Csányi Sándort, míg Herényi az Almássy tanácsadójaként ismert Tombor Andrást tájékoztatja a hangfelvétel létéről.

3. Herényi Károly szeptember 12-én reggel találkozott Tombor Andrással, és közölte vele: „van egy probléma". Átadott Tombornak egy papírt, amelyen a fenti telefonbeszélgetés teljes, szószerinti leirata volt, a beszélők vezetéknevének feltüntetésével. Almássy Kornél tanácsadója azonnal elhatárolta magát az irat tartalmától, mire Herényi megjegyezte: „de van megoldás", és elővett egy másik papírt. Az ezen lévő szöveg szerint Almássy déli 12 óráig hozhat döntést arról, hogy az MDF 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján lemond párttagságáról és parlamenti mandátumáról, továbbá nyilvánosan bocsánatot kér, mert „megengedhetetlen eszközökkel kampányolt". Ellenkező esetben az MDF egyik politikusa megjelenik a sajtótájékoztatón a hanganyaggal. Tombor azonnal nemet mondott az ultimátumra, de - Herényi kérése ellenére - nem adta vissza a papírokat.

4. Ugyanezen a napon a reggeli órákban Dávid Ibolya ellátogatott Csányi Sándor irodájába. A bankvezér elé tette a telefonbeszélgetés leiratát, és egyben jelezte: további hangfelvételekkel is rendelkezik. Csányi ekkor felhívta az UD-s Tóth Jánost - Dávid Ibolya pedig kihangosítva hallgatta őket. Csányi azon kérdésére, hogy dolgozott-e az UD Zrt. az MDF elnökére, Tóth leszögezte: ilyen adatgyűjtést nem folytattak. Közölte, annyi történt, hogy cégtársa, Horváth József találkozott Almássyval, aki viszont kizárólag azt kérte: vizsgálják át a lakását és a telefonját, mert tart attól, hogy figyelik. A hallottak ellenére Dávid kijelentette Csányinak, hogy 13 órakor nyilvánosságra hozza a felvétel leiratát, ha Almássy 11 óráig nem lép vissza az elnökjelöltségtől és nem lép ki az MDF-ből. Csányi nyilvánvalóvá tette, ezzel őt nem lehet zsarolni, legfeljebb annyit tud tenni, hogy átadja az üzenetet Almássynak. Utóbbi ugyanakkor elutasította a visszalépés „lehetőségét", mire Dávid jelezte, hogy akkor a nyilvánossághoz fordul - ami ellen Csányi kifejezetten tiltakozott, és közölte, hogy ehhez nem járul hozzá. Dávid ugyanakkor megtartotta sajtótájékoztatóját.

5. Szeptember 13-án reggel Dávid Ibolya és Somogyi Zoltán találkozott az Almássy Kornél képviseletében eljáró Giró-Szász Andrással. Dávid azt kérte, hogy a választmányi ülésen Almássy - az MDF egységének megtartására hivatkozva - őt támogassa, illetve lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Az MDF elnöke emellett további hangfelvételek nyilvánosságra hozatalát is kilátásba helyezte, arra az esetre, ha nem teljesülnek a feltételei. Almássy a fenyegetés hatására végül visszalépett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.