valasz.hu/itthon/ezt-gondolja-a-pannonhalmi-foapat-a-kereszteny-ertelmisegiek-kormanybiralatarol-128552

http://valasz.hu/itthon/ezt-gondolja-a-pannonhalmi-foapat-a-kereszteny-ertelmisegiek-kormanybiralatarol-128552

Úgy várták a feministák a „Messiást”, hogy észre sem vették, amikor eljött

/ 2018.05.11., péntek 14:15 /

„Gyermeked születése tesz férfivá téged, nélküle egy elkezdett torzó, egy be nem fejezett vázlat vagy! Ezt akarod?!”

Ezt a részt osztogatták felháborodva Böjte Csaba férfiaknak írott leveléből tegnap elég sokan, s mi tagadás, először magam is elcsodálkoztam sorain. Épp ő mondja? A saját gyereket tudatosan nem vállaló férfiak nagyon szűk csoportjának (római katolikus papok) tagjaként?

Az egész levél ismeretében: egyrészt köszönjük, hogy a szerzetes olvassa a Heti Választ. Demográfiai ténycikkünk sarkallta ugyanis írásra. Másrészt: Böjte határozottan buzdítja a férfiakat a gyerekcsinálásra, az kétségtelen, de megijedni ettől már csak azért sem kell, mert ajánlás ez, nem kötelező megfogadni. Más miatt fontos ez a levél.

Azért fontos, mert odaviszi a diskurzust, ahol az eddig sosem járt.

A férfiak oldalára. Az ő felelősségüket firtatja ugyanis.

Hányszor kérték ki maguknak feminista nők, hogy beleszóljanak az életükbe, hogy a gyerekvállalással azonosítsák őket! Sokszor. Szerintem gyakran indokolatlanul, hiszen a szólásszabadság mindenkit (popénekest, házelnököt, papot, feminista aktivistát) egyaránt megillet. A miniszterelnököt is megilleti. Az ő szavának viszont nyilván nagyobb súlya van, hiszen hatalma van alakítani a jövőt. Orbán Viktor pedig a minap azt közölte: a magyar nőkkel akar szövetséget kötni. Már azért, hogy több gyerek szülessen.

Na, ezt az egyoldalú, a gyerekeket automatikusan a nőkhöz rendelő, nőktől váró Orbán-féle gondolati konszenzust rúgta fel most – nem egy főfeminista, hanem egy katolikus szerzetes: Böjte Csaba.

S hogy bármi haszna lesz-e? Aligha fognak férfiak hirtelen gyereket nemzeni, csak mert elolvasták.

Úgy viszont lehet, hogy végre elkezdjük vizsgálni annak az okát is, hogy a férfiak számára miért nem vonzó a gyerekvállalás. Mi hiányzik hozzá? Van-e az államnak bármilyen feladata ezen a „térfélen”?

Jelenleg ugyanis semmilyen adat, felmérés nincs erről.

Ami meg baj.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.