valasz.hu/itthon/nincs-tobb-titok-o-tiborcz-tarsa-a-bdpst-luxusingatlan-kereskedoben-126193

http://valasz.hu/itthon/nincs-tobb-titok-o-tiborcz-tarsa-a-bdpst-luxusingatlan-kereskedoben-126193

Új gyanú Sukoró-ügyben – SZDSZ-közeli vállalkozó a háttérben

/ 2013.03.22., péntek 08:41 /
Új gyanú Sukoró-ügyben – SZDSZ-közeli vállalkozó a háttérben

A sukorói kaszinóügy fő vádlottja leleplezte a King's City-projekt „szálláscsinálóját”, a Heti Válasz által már korábban „körberajzolt” Görgicze Zoltánt.

Tátrai Miklós (elöl) és Császy Zsolt (tőle balra) meghallgatása

A kaszinóügy fő vádlottja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t egykor irányító Tátrai Miklós a Szolnoki Törvényszéken folyó Sukoró-perben exkluzív részleteket tárt fel az óriáskaszinó-projekt indulásáról. A volt cégvezér saját blogján tette közzé vallomását, melyet aztán az „Sz-Épülő Velencét” Környezet–Kultúra Egyesület portálja is szemlézett.

„Joav Blum és a hozzá köthető befektetői kör legkésőbb 2007. nyarán elhatározta, hogy egy jelentős turisztikai beruházást kíván megvalósítani Albertirsán, Blum úr ottani ingatlanán. Amikor az ottani fejlesztés a kaszinókoncessziós szabályok miatt kútba esett, más területek után néztek. Nem ők találták meg a sukorói ingatlant, és nem a magyar állam képviselői ajánlották nekik, hanem egy helyi vállalkozó, Görgicze Zoltán” – áll Tátrai vallomásában. Mindezt így részletezi a korábbi MNV-vezető: Az amerikai-izraeli befektetők „nagy reményekkel futottak neki a tárgyalásoknak: sok tízmilliárd forintos támogatásban, közműfejlesztésben, sőt külön King's City-törvény megalkotásában reménykedtek azért, hogy az egyedülálló projektet Magyarországon, és ne más európai országban hozzák létre. A szakértői egyeztetések során kiderült, hogy Pest megye területén nem fognak tudni hozzájárulást kapni a megfelelő kategóriájú kaszinó alapításához, ezért Blum úr alternatív helyszínt keresett a projektnek. Egyik munkatársán keresztül megtalálta őt egy üzletember, Görgicze Zoltán, akinek a Velencei-tó környékén voltak üzleti érdekeltségei és ingatlanjai”.

Görgicze Zoltán

„Görgicze urat természetesen nem a jószívűség hajtotta, amikor segítséget ígért Joav Blumnak a megfelelő ingatlan megtalálásában. Rögtön szerződést írtak alá, miszerint a szükséges mintegy 80-90 hektáros terület minden egyes hektárjának megvásárlása esetén Blum 1 millió forint sikerdíjat fizet Görgiczének. A Velencei-tó sukorói partján nem csak helyismerettel, de ingatlan-tulajdonrésszel is rendelkező vállalkozó természetesen a saját résztulajdonában álló 8 hektáros, valamint a mellette lévő, azzal fizikai egységet képező, de számos darabból álló állami földterületet ajánlotta Blum figyelmébe. A befektetőnek megtetszett az ingatlan, hiszen a beruházás kritériumainak infrastrukturális és földrajzi szempontból is megfelelt” – így Tátrai.

A Heti Válasz korábban, egy másik botrányosra sikeredett vízparti beruházás, a Velencei-tó kapujával kapcsolatban már írt Görgiczéről. Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. A beruházás keretében tengerpartot idéző homokágy, továbbá élelmiszer-áruházat magában foglaló vásárközpont, illetve nyílt és fedett (télen fűtött) korzó épült volna – ám az építkezés megrekedt, és jelenleg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott ügyészi felügyelet mellett nyomozást folytat a témában. Nem jelentéktelen mellékszál, hogy Velence önkormányzata már a kivitelezői tender előtt az említett Görgicze Zoltánnak privatizálta ki (húsz évre) a Velencei-tó kapuja működtetési jogát. (Görgicze egyben a tó körüli rendezvények, fesztiválok ismert szervezője, akit forrásaink az egykor SZDSZ-es parlamenti alelnök, Világosi Gábor köreihez sorolnak – írtuk három éve.)

A lídó ügyét a Heti Válasz birtokában lévő dokumentumok szerint már 2003-ban megkísérelte lepacsizni Velence polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes és a tókörnyék egyik legbefolyásosabb vállalkozója. A Hotel Juventus üzemeltetőjeként is jegyzett Görgicze, illetve cége, a Gomi Kft. együttműködési megállapodást is kötött a helyhatósággal településközpont létesítésére – ez fejlődött aztán tovább a Velencei-tó kapuja ötletté.

Másfél éve azt írtuk: a nagy Sukoró-ügy és az akadozó Velencei-tó kapuja projekt büntetőjogi értelemben nem ér össze. Ám a friss fejlemények arra utalnak: Görgicze Zoltán keze minden milliárdos projektbe belelógott a Velencei-tó környékén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.