Új jelenség: romániai cigány vendégmunkások települnek Magyarországra

/ 2016.08.07., vasárnap 08:00 /
Új jelenség: romániai cigány vendégmunkások települnek Magyarországra

Negyven százalékkal több romániai vendégmunkást alkalmaztak tavaly Magyarországon – főként képzetleneket. A Mórahalom melletti földeken néztük meg, miért marosvásárhelyi romák építik Kertmagyarországot. Exkluzív riportunk a csütörtöki Heti Válaszban.

Mórahalom Dél-Magyarország mintavárosa; termálfürdője, négycsillagos szállodája, bivalyrezervátuma, lovasszínháza is van. Évi 500 ezer fürdővendég és a százhektáros ipari parkból származó 180 millió forintos ipariadó-bevétel tölti a kasszát, a városnak bőven két százalék alatti a munkanélküliségi mutatója.

A gazdák tehát – kényszerből – 90 százalékban erdélyi roma vendégmunkásokkal dolgoztatnak. Persze nem csak itt: a Pest megyei Alsónémedi 800 forintos „idegen adóval” szeretné távol tartani a feketemunkásokat. Szabolcs megyében pedig azon dohognak, hogy a közmunkaprogram rugalmatlansága miatt a munkanélküliségtől sújtott térségben román és ukrán vendégmunkások törik a dohányt, holott az egész ültetvényesdit éppen a szociálisan rászorult lakosság miatt tartják fenn.

 

 

 

De miért nem magyarországi cigányokat foglalkoztatnak a salátaföldeken?  Helyszíni riportunk a Heti Válasz augusztus 4-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.