Új típusú iskolabotrány: Amikor az NGM is beszáll a Klik vs. iskola harcba

/ 2014.09.23., kedd 11:40 /

Miközben a sajtó a Klik kontra iskolai autonómiaharcoktól hangos, hamarosan új szereplő lép a ringbe: az NGM!

Egyre több jele van annak, hogy a kormány vezetői belátták, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) jelenlegi formájában nem működhet tovább – írja a mai  Népszabadság.

Hoffmann Rózsa utódja, Czunyiné Bertalan Judit decentralizálná a mamutszervezetet – jelent meg tegnap a hvg.hu-n.

Zsuppán András kollégám tegnap a miskolci iskola igazgatóváltásának, majd az új, kinevezését lobogtató vezető lemondásának történetét ismertetve arra jutott, ezek a botrányok nem elszigetelt esetek, hanem típusosak. Két éve, amióta megtörtént az iskolák államosítása, és létrejött a KLIK nevű – még Hoffmann Rózsa szerint is elég szomorúan botladozó – mamutintézmény, számtalan igazgatói kinevezésből lett cirkusz.

„Ha az ország összes igazgatóját az államtitkár nevezi ki, minden botrányért személyében ő lesz felelős: ez a centralizáció vastörvénye. Ha a Szalay utcában döntenek az igazgató személyéről, akkor a helyi közösség teljes joggal követelheti a Szalay utcától: tegye átláthatóvá döntésének indítékait, szempontrendszerét. És még azt is elvárhatja, hogy egy évtizedekig tisztességgel dolgozó, közszeretetnek örvendő igazgatót csak különösen indokolt esetben váltsanak le” – írja.

Az intézményi autonómia kontra Klik mindenhatósága miatt kialakult vita mellett azonban új típusú front körvonalazódik. Jó példa erre egy esztergomi szakközépiskola esete, ahol új igazgatót nevezett ki a Klik szeptembertől a jól bevált régi helyett. Igen ám, de elnézték. A régi vezető mandátuma ugyanis csak januárban jár le. A helyzet megoldására kényszerintézkedést hoztak: marad januárig a régi vezető, de már ott van az új is.

A tantestület – ha épp humoránál van – csak mosolyog. A régi igazgató kijelenti: ha értekezlet van, nem rövidítjük az órákat, mindenki bent marad munka után. Az új rögtön utána: értekezlet esetén rövidített órákat tartunk.

S hol az új front? Januártól a szakiskolák és a szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért a Nemzetgazdasági Minisztérium új, most alakuló háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal felel majd, amely lehet, hogy 500 iskolát vesz át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy Esztergomban egy nevető harmadik igazgató aratja majd le végül a babérokat januártól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.