Újabb bizonyíték: a Facebook öl, butít és nyomorba dönt!

/ 2017.12.19., kedd 15:00 /

Ha ragaszkodunk ép elménkhez, emeljük fel tekintetünket az átokverte telefonról, ússzunk ki a minket ismerőseink bambinóinak fényképeivel elárasztó folyamból és kezdjünk el élni!

Mivel az életünket átszabó Facebookot sújtó csapássorozat újabb eleme, érdemes foglalkozni a német versenyhivatal friss jelentésével, amiről az MTI-ben olvastam. A német könyökvédő-kommandó többek között megállapította, hogy a Facebook monopolhelyzetet élvez a közösségi hálózatok között Németországban.  A vizsgálat erősen kifogásolhatónak találta, hogy a közösségi oldal szolgáltatásainak igénybevételét harmadik forráshoz csatolható felhasználói adatokhoz való hozzáféréstől teszi függővé. A Facebook így a saját tulajdonában lévő olyan szolgáltatások, mint a WhatsApp vagy az Instagram mellett tőle független weboldalak és alkalmazások adataihoz is hozzá tud férni és fel tudja dolgozni azokat. Anélkül, hogy minderre a felhasználók engedélyt adtak volna.

Nyilván nem ettől a hírtől bánja meg bűneit Mark Zuckerberg, de a német hatósági vizsgálat összevág azzal a legtöbb netpolgár által érzékelt ténnyel, hogy valami nagyon nincs rendben a platformmal.

A Facebook már rég nem a hasznos tartalmak − zongorázó kismacskás meg részeg orosz sofőrös videók − megosztásáról szól. Az oldal nemcsak a globális média- és hirdetési piacot felzabáló behemóttá vált, de legszemélyesebb adatainkkal kereskedik, és teljesen átláthatatlan szempontrendszer alapján egyre erősebben korlátozza a szólásszabadságot is. S mindezt abból az igazolatlan messianisztikus hitből kiindulva teszi, hogy aki gördeszkával jár munkába és babzsákon üldögélve programoz, az ab ovo csak jó ember lehet. Hát egy lószart, mama.

Lassan könyvtárnyi irodalma van, milyen megdöbbentő személyiségdeformálással jár az állandó arckönyvezés: depresszió, elmagányosodás, szorongás, boldogtalanság. Olyan sok tudományos vizsgálat támasztja alá ezeket az állításokat, hogy nemrég még két Facebook-főember közös cikket volt kénytelen írni oldaluk használatának káros hatásairól.

A cég egyik korábbi vezetője, Chamath Palihapitiya pedig nemrég nyilvános gyónást rendezett egy technológiai konferencián. „Borzalmas bűntudatom van. Amikor az oldalt létrehoztuk, lelkünk legrejtettebb zugában mindannyian tudtuk, hogy valami rossz történhet” – mondta a Facebook kezdeteinél bábáskodó IT-szakember.

A modern civilizáció számos áldást hozott életünkbe, gondoljunk csak a mogyóróvajra, a gyilkolós-partraszállós sorozatokra és a Pokémonokra, de itt az ideje elgondolkodnunk a hogyan továbbon.

Ha ragaszkodunk ép elménkhez, emeljük fel tekintetünket az átokverte telefonról, ússzunk ki a minket ismerőseink bambinóinak fényképeivel elárasztó folyamból és kezdjünk el élni!

(A cikket osztani Facebookon ér!)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.