valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

Újabb ellentét feszíti a Fideszt – meglesz a kétharmad?

/ 2015.04.09., csütörtök 08:05 /
Újabb ellentét feszíti a Fideszt – meglesz a kétharmad?

Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója szerint önös érdekeket szolgálhat, és kétségbeejtő helyzetbe hozhatja a nemzeti parkokat a tervezet, mely szerint minden állami földet átadnak a Nemzeti Földalapnak. Az ügy a Fideszben is feszültséget kelt, kérdés, hogy meglesz-e a kétharmados támogatás. Exkluzív háttér a friss Heti Válaszban.

A Nemzeti Földalap (NFA) vagyonkezelésébe helyeznék át az összes állami földet, többek közt azokat a területeket is, amelyeket eddig a nemzeti parki igazgatóságok kezeltek, és kiadtak haszonbérbe a gazdálkodóknak. A Fazekas Sándor agrárminiszter által jegyzett javaslat ellen nemcsak 150 természetvédő civil szervezet tiltakozott, hanem az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának fideszes többsége sem támogatta. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a kormány visszakozik: úgy tudjuk, megpróbálják előzetesen megszondázni, megvan-e a szükséges kétharmados többség, és ha úgy látszik, hiányzik a támogatás, visszavonhatják a tervezetet.

Az elképzelés a bírálók szerint ellentétes az alkotmánnyal, és a Hortobágy, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park esetében a világörökségi státust is veszélybe sodorhatja. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, a magyar természetvédelem egyik legismertebb alakja a Heti Válasznak azt mondja: kétségbeejtő helyzetbe kerülhetnek a nemzeti parkok, ha a javaslatot elfogadják. „A Hortobágyért tízévente meg kell harcolni az önös érdekekkel szemben. Ezzel a jogszabállyal megszűnne a nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek egységes kezelése, márpedig a világ valamennyi nemzeti parkját az értékőrzésre hívják életre, és nem a nyereségorientált gazdálkodás kiszolgálására” – teszi hozzá. 

A teljes cikk és az Aradi Csabával készült interjú elolvasható az április 9-én megjelent Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.