Rangos brit díjat kapott Székely Csaba drámaíró

/ 2013.01.29., kedd 15:00 /
Rangos brit díjat kapott Székely Csaba drámaíró

Székely Csaba marosvásárhelyi író nyerte a BBC rádiójáték-pályázatának elismeréseivel együtt átadott Imison-díjat Ízlik a banán, elvtársak? című művéért, amely egy korábbi nemzetközi pályázaton a legjobb európai dráma díját már megkapta a brit közszolgálati rádiótól.

Székely Csaba (kép jobb oldalán) David Tennanttal
Forrás: Facebook

Székely Csaba a Heti Válasz Online kérdésére elárulta, hogy élete első hangjátékát nem maga, hanem annak rendezőnője és producere küldte el a  pályázatra, és csak akkor szóltak neki erről, amikor már beválasztották az esélyesek közé.

A most Imison-díjat nyert „Ízlik a banán. elvtársak?" című hangjáték egy - ahogy Székely Csaba fogalmazott - „vicces-szomorú családi történet a rendszerváltás előtti és utáni Romániából."

A már korábban megírt művet a 2011/2012-es időszakban sugározta a BBC, ezért vehetett részt a mostani versenyen.

Az Imison-díjat a Brit Írószövetség (Society of Authors) adja át minden évben olyan pályakezdő szerzőnek, akinek előző évben bemutatott drámáját az erre felkért zsűri a legjobbnak ítéli. Az 1500 fonttal járó elismerést tavaly óta a BBC díjátadó gáláján osztják ki.

A rangos elismerést Richard Imison 1993-ban elhunyt nagy tekintélyű rádiós személyiség emlékére alapították. Imison a BBC-nél felkarolta a fiatal írókat, megszeretette velük a rádiódráma-írást, ami azért is fontos, mert a szigetországban mind a rádiójáték, mind a rádiódráma rendkívül kedvelt és elismert műfaj.

David Tennant színész, a díjátadó műsorvezetője az ünnepségen elmondta: „A rádiós hangjátékaink minősége egyike azoknak az okoknak, amiért büszke vagyok arra, hogy brit vagyok. A rádiós színészi játék igazi kihívás, inspiratív, finomságot igényel, és mindig privilégiumot jelent."

Székely Csaba a Heti Válasz Online-nak elmondta, hogy a többiekkel együtt ő is csak a díjátadó gálán tudta meg, hogy nyert. A díjat Andrew Davies író adta át, és egészen addig mindenki számára titok volt a nyertesek kiléte, míg a borítékokat fel nem bontották.

A most díjazott hangjátékok szerzői között olyan nagy nevek szerepelnek, mint például Harold Pinteré, de díjaztak John Steinbeck, Heinrich Böll vagy Henrik Ibsen adaptációkat is. Néhány hangjátékot, mások mellett Székely Csabáét, ismét sugározza a BBC Radio 3, Radio 4 és Radio 4 Extra csatornája február 13-tól.

Székely Csaba Marosvásárhely mellett, Jedden él, darabjait a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mellett a budapesti Pinceszínházban, és márciustól már a budapesti Nemzeti Színházban is játsszák. A 32 éves író a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem angol-magyar szakán szerzett diplomát, majd drámaírást tanult a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen. Évekig volt A hét című kulturális folyóirat szerkesztője, dolgozott az Erdély FM rádiónál, jelenleg a manna.ro hírportál munkatársa, és a színművészetin is tanít.

Székely Csaba Bányavirág című drámájával vált Magyarországon is ismertté, mellyel a Pécsi Országos Színházi Találkozón, valamint a Színikritikusok Díjátadóján is elismerést vehetett át.

(Nyitóoldali fotó: Simara László)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.